Αστέρες του Χόλιγουντ, ανάμεσά τους η Έιμι Σούμερ, η Τζουλιάν Μουρ και ο Μαρκ Ράφαλο υπέγραψαν μια επιστολή, η οποία δημοσιεύθηκε χθες και καλεί τις κινηματογραφικές ταινίες και τα τηλεοπτικά σόου να περιγράφουν εικόνες υπεύθυνης οπλοκατοχής και να περιορίσουν τις σκηνές που δείχνουν παιδιά με όπλα.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ανοιχτή επιστολή, η οποία ακολουθεί τις δύο πρόσφατες πολύνεκρες επιθέσεις στο Ουβάλντε και στο Μπάφαλο, υπογράφεται επίσης και από τους διάσημους παραγωγούς Τζέι Τζέι Έιμπραμς ( (“Lost”) και Σόντα Ράιμς (“Grey’s Anatomy”).
«Οι απόψεις που αφορούν το κάπνισμα, την οδήγηση υπό την επήρεια μέθης, τη χρήση της προστατευτικής ζώνης και την ισότητα στον γάμο διαμορφώθηκαν όλες εν μέρει εξαιτίας της επίδρασης του κινηματογράφου και της τηλεόρασης. ΄Ηρθε η ώρα να αναμετρηθούμε με την ασφάλεια των όπλων. Δεν ζητάμε από κανέναν να σταματήσει να μας δείχνει όπλα στην οθόνη. Ζητάμε από τους σεναριογράφους, τους σκηνοθέτες και τους παραγωγούς να λάβουν υπόψη την ένοπλη βία στην οθόνη και να προβάλουν την ασφάλεια των όπλων» αναφέρεται στην επιστολή, την οποία έδωσε στη δημοσιότητα η Brady Campaign, μια μκο για τον έλεγχο των όπλων.
Επισημαίνοντας ότι τα όπλα ξεπέρασαν πρόσφατα τα τροχαία ως η κυρίαρχη αιτία θανάτου μεταξύ των ανήλικων Αμερικανών, η επιστολή ζητεί από τους συναδέλφους στην καλλιτεχνική κοινότητα να περιορίσουν τις σκηνές που περιλαμβάνουν παιδιά και όπλα.
Τον περασμένο μήνα δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν από σφαίρες σε μια επίθεση με ρατσιστικό κίνητρο σε σούπερ μάρκετ στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης. Δέκα ημέρες αργότερα, 19 παιδιά και δύο δασκάλες δολοφονήθηκαν μέσα σε σχολείο από έναν ένοπλο στο Ουβάλντε του Τέξας.
Συνολικά, 4.368 παιδιά και έφηβοι έως 19 ετών στις ΗΠΑ , σκοτώθηκαν από όπλα μέσα στο 2020, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών.
Η ανοιχτή επιστολή υπογράφεται από περισσότερους από 200 αστέρες του Χόλιγουντ.
Όπως επισημαίνει, «τα όπλα εμφανίζονται στην τηλεόραση και στον κινηματογράφο σε κάθε γωνιά του πλανήτη, αλλά μόνο στην Αμερική υπάρχει επιδημία ένοπλης βίας. Η ευθύνη βρίσκεται στους επιεικείς νόμους περί οπλοκατοχής, τους οποίους υποστηρίζουν οι πολιτικοί εκείνοι που φοβούνται περισσότερο να μη χάσουν την εξουσία παρά να σώσουν ζωές».
«Δεν προκαλέσαμε το πρόβλημα, αλλά πρέπει να βοηθήσουμε να επιλυθεί», καταλήγει.