Ο Πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Όσμπορν άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία ανάμεσα σε Ελλάδα και Βρετανία, με την οποία τα Γλυπτά του Παρθενώνα, θα μπορούσαν να εκτεθούν και στις δύο χώρες, επανερχόμενος ουσιαστικά στο θέμα του δανεισμού τους στη χώρα μας, έστω και αν δεν το είπε ακριβώς έτσι.
Ρωτήθηκε εάν θα γινόταν μια διευθέτηση για τα Γλυπτά του Παρθενώνα να εκτίθενται τόσο στην Αθήνα όσο και στο Λονδίνο: «Δεν μπορώ να μιλήσω για όλους τους διαχειριστές [του Βρετανικού Μουσείου], αλλά νομίζω μια τέτοια ρύθμιση θα λειτουργούσε», απάντησε.
NEW: This is quite an interesting intervention too from the current Chair of the British Museum. We should share the Elgin Marbles with Greece! https://t.co/WrmVygHLSb
— Matthew Harris (@hattmarris84) June 14, 2022
Τόνισε ακόμα στη συνέντευξή του στο LBC: «Τα Έλγινεια Μάρμαρα, τα Γλυπτά του Παρθενώνα, είναι μια καταπληκτική απόδειξη του ανθρώπινου πολιτισμού. Στο Βρετανικό Μουσείο, αφηγούνται μια ιστορία για τον πολιτισμό σε σύγκριση με όλους τους άλλους πολιτισμούς, την Κίνα, την Ινδία, άλλα μέρη της Μεσογείου. Στην Ελλάδα λένε την ιστορία, απλώς για τον ελληνικό πολιτισμό».
Και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι πρέπει να γίνει μια συμφωνία, αλλά νομίζω ότι πρέπει να γίνει μια συμφωνία όπου μπορούμε να πούμε και τις δύο ιστορίες, τόσο στην Αθήνα όσο και στο Λονδίνο. Αν και οι δύο το προσεγγίσουμε αυτό χωρίς ένα σωρό προϋποθέσεις χωρίς ένα σωρό κόκκινες γραμμές και καθίσουμε ως λογικοί άνθρωποι, γιατί νομίζω ότι οι λογικοί άνθρωποι μπορούν να κανονίσουν κάτι που να τα αξιοποιεί στο έπακρο, αλλά αν η μία από τις δύο πλευρές λέει δεν υπάρχει καθόλου υποχώρηση, τότε δεν θα υπάρξει συμφωνία».
Η παγίδα
Η πρόταση αυτή του Όσμπορν θα μπορούσε να έχει ενδιαφέρον, αν δεν εννοούσε (γιατί αυτό προφανώς εννοεί) να παίρνουμε τα Γλυπτά ως δανεικά από το Βρετανικό Μουσείο.Τα Γλυπτά που έκλεψε ο Λόρδος Έλγιν με την ανοχή των Οθωμανών.
Και παρότι προσπαθεί να φανεί πως είναι λογική η πλευρά των Άγγλων, ο Πρόεδρος του μουσείου ξέρει πολύ καλά ότι η Ελλάδα δεν θα μπορούσε ποτέ να το δεχτεί αυτό, τον δανεισμό δηλαδή, γιατί έτσι θα αναγνώριζε ότι τα Γλυπτά ανήκουν στο Βρετανικό Μουσείο.
Η απάντηση του Προέδρου του Μουσείου της Ακρόπολης
Ο πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης Δημήτρης Παντερμαλής μιλώντας στην ΕΡΤ απάντησε στον Βρετανό ότι «το αίτημα αυτό είναι ένας ελιγμός, για να σταματήσει αυτός ο θόρυβος γύρω από τα Γλυπτά, χωρίς να είναι πραγματική λύση».
Και προσέθεσε χαρακτηριστικά πως «δεν είναι λύση να σου δανείσει κάποιος κάτι, που εσύ θεωρείς ότι δεν είναι ιδιοκτησία του».