Στην ουκρανική πρωτεύουσα βρέθηκαν το πρωί της Πέμπτης ο Καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, οι πρόεδροι της Γαλλίας και της Ρουμανίας, Εμανουέλ Μακρόν και Κλάους Γιοχάνες, όπως και ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι.
Στο επίκεντρο της συνάντησής τους με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι είναι σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ οι παραδόσεις όπλων αλλά και το ενδεχόμενο να ενταχθεί η Ουκρανία στην Ε.Ε.
Φυσικά, οι ηγέτες των τριών μεγαλύτερων οικονομιών της ΕΕ εξέφρασαν την αλληλεγγύη και την στήριξή τους στους Ουκρανούς, μπροστά στις κάμερες. «Θα ξαναχτίσουμε τα πάντα», διαβεβαίωσε σήμερα τους Ουκρανούς ο Μάριο Ντράγκι από το κατεστραμμένο Ιρπίν. «Οι Ρώσοι κατέστρεψαν νηπιαγωγεία, παιδικές χαρές. Όλα θα ξαναχτιστούν», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ιταλός πρωθυπουργός, ενώ ο Μακρόν συνεχάρη τους Ουκρανούς στρατιώτες και τον λαό για τον «ηρωισμό» τους.
Ωστόσο σύμφωνα με το BBC, πίσω από τις κλειστές πόρτες θα γίνουν «σκληρές συζητήσεις». Συνεργάτης του Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασε σε γερμανικά ΜΜΕ την ανησυχία ότι οι 3ηγέτες θα ασκήσουν πίεση στην Ουκρανία να κάνει υποχωρήσεις προκειμένου να σταματήσει επιτέλους ο πόλεμος.
Η Ευρώπη παρουσίασε ένα ενιαίο μέτωπο τις πρώτες ημέρες της εισβολής, αλλά η πρόσφατη διαφωνία για το μποϊκοτάρισμα του ρωσικού φυσικού αερίου κατά τον τελευταίο γύρο ενεργειακών κυρώσεων της ΕΕ αντικατοπτρίζει διαφορετικές προοπτικές και πολιτικές και οικονομικές ανησυχίες σε διαφορετικές πρωτεύουσες της ΕΕ, αναφέρει το δημοσίευμα.
Όλα τα παραπάνω έχουν προεκτάσεις στην προσπάθεια ένταξης της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την οποία το Κίεβο θέλει απεγνωσμένα να επιτύχει το συντομότερο δυνατό.
Ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας, θέλουν να υπάρξει μια ταχεία διαδικασία, ωστόσο άλλες ανησυχούν και εκφράζουν τον προβληματισμό τους για τα κριτήρια ένταξης τα οποία δεν πρέπει να χαλαρώσουν σε ό,τι αφορά το πρόβλημα της διαφθοράς.
Για όποιες αποφάσεις πάντως, όπως πάντα, στην Ε.Ε., οι απόψεις της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας θα έχουν το μεγαλύτερο βάρος.