Ο Μεξικανός πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ είπε ότι το σύμβολο της Ελευθερίας της Αμερικής μπορεί να χάσει το νόημά του εάν η Ουάσιγκτον αρνηθεί να αποσύρει τις κατηγορίες εναντίον του συνιδρυτή του Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος αντιμετωπίζει την προοπτική κάθειρξης 175 ετών.
«Αν τον πάνε στις Ηνωμένες Πολιτείες και καταδικαστεί στη μέγιστη ποινή για να πεθάνει στη φυλακή, πρέπει να ξεκινήσουμε μια εκστρατεία για να γκρεμίσουμε το Άγαλμα της Ελευθερίας», δήλωσε ο Λόπες Ομπραδόρ σε συνέντευξη Τύπου.
Αν η Ουάσιγκτον να καταδικάσει τον Ασάνζ θα επιβεβαίωνε ότι το παγκοσμίου φήμης μνημείο στο λιμάνι της Νέας Υόρκης «δεν είναι πλέον σύμβολο ελευθερίας», συνέχισε.
Πάντως, αν και ο Λόπεζ Ομπραδόρ έχει διατυπώσει πολλές φορές την ιδέα να προσφέρει στον Ασάνζ πολιτικό άσυλο, δεν έχει κάνει ρητή πρόταση μέχρι στιγμής.
Οι δηλώσεις του έγιναν στον απόηχο της κριτικής που δημοσιεύτηκε το Σαββατοκύριακο από την Washington Post και τη ΜΚΟ Reporters Without Borders που αποδοκιμάζουν την κυβέρνηση του Μεξικού για την υποτιθέμενη αποτυχία της να προστατεύσει τους δημοσιογράφους.
Η ομάδα υπεράσπισης των δημοσιογράφων κάλεσε τη μεξικανική κυβέρνηση να «αναθεωρήσει τους μηχανισμούς για την προστασία του προσωπικού των μέσων ενημέρωσης», επιμένοντας ότι η πλειονότητα των 12 δημοσιογράφων που έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής φέτος στο Μεξικό δολοφονήθηκαν λόγω της δουλειάς τους.
Ωστόσο, ο Ομπραδόρ, ο οποίος είναι ευρέως γνωστός με τα αρχικά του AMLO, απέρριψε την έκθεση ως «μια εκστρατεία συκοφαντικής δυσφήμισης κατά της κυβέρνησης του Μεξικού».
Ο Μεξικανός ηγέτης «κάρφωσε» αυτό που χαρακτήρισε ως «υποκρισία» από τις οργανώσεις των ΜΜΕ που δημοσίευαν διακαώς πληροφορίες για τα εγκλήματα πολέμου των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν και το Ιράκ που έλαβαν και κυκλοφόρησαν από το Wikileaks, προτού στραφούν εναντίον του ιδρυτή της οργάνωσης.
«Όταν κυκλοφόρησαν αυτές οι πληροφορίες, διάφορα μέσα συμμετείχαν [στη δημοσίευσή τους]. Συμφώνησαν να δημοσιοποιήσουν όλες τις πληροφορίες γιατί θεώρησαν ότι ήταν μια συνεισφορά στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στην ελευθερία της έκφρασης…», είπε. .
Οι δικηγόροι του συνιδρυτή των Wikileaks υπέβαλαν δύο νέες προσφυγές την περασμένη εβδομάδα για να αμφισβητήσουν την έκδοσή του στις ΗΠΑ. Αντιμετωπίζει 18 κατηγορίες συνωμοσίας για την απόκτηση και απελευθέρωση απόρρητου υλικού και παραβιάσεις του νόμου περί κατασκοπείας που απορρέουν από τη λήψη άκρως απόρρητων στρατιωτικών εγγράφων από τον στρατιωτικό αναλυτή Bradley (τώρα Chelsea) Manning το 2010.
Και αυτό παρά το γεγονός ότι ένας από τους βασικούς μάρτυρες στην υπόθεση κατά του Ασάνζ, παραδέχτηκε ότι κατασκεύασε σημαντικά μέρη της κατάθεσής του εναντίον του συνιδρυτή του Wikileaks.