Ο ρωσικός κρατικός γίγαντας πυρηνικής ενέργειας Rosatom Corp. μεταφέρει χρήματα σε μια θυγατρική που κατασκευάζει τον πρώτο πυρηνικό σταθμό της Τουρκίας, σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις ανησυχίες ότι οι πολεμικές κυρώσεις θα μπορούσαν να σταματήσουν το έργο, αποκάλυψε σήμερα το Bloomberg.
Την περασμένη εβδομάδα, η εταιρεία έστειλε περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια στην Akkuyu Nuclear JSC με έδρα την Τουρκία, ανέφερε το πρακτορείο επικαλούμενο ανώτερους Τούρκους αξιωματούχους με άμεση γνώση του θέματος.
Δύο άλλες παρόμοιες μεταφορές δολαρίων έχουν προγραμματιστεί για αυτήν την εβδομάδα και την επόμενη, είπαν οι αξιωματούχοι στο Bloomberg.
Η ρωσική Rosatom άρχισε να κατασκευάζει το έργο στο Akkuyu αξίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις ακτές της Μεσογείου τον Απρίλιο του 2018. Η Τουρκία ελπίζει ότι το εργοστάσιο, το οποίο έχει δεχθεί κριτική για περιβαλλοντικές ανησυχίες και την αυξανόμενη εξάρτηση της χώρας από τη Ρωσία, θα ολοκληρωθεί όταν γιορτάσει τα εκατό χρόνια της το 2023.
Το Bloomberg τον Απρίλιο είχε μεταδώσει ότι οι δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία που επιβλήθηκαν για την εισβολή στην Ουκρανία που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο, εμπόδιζαν την κατασκευή πυρηνικού σταθμού παραγωγής ενέργειας και ότι η Άγκυρα και η Μόσχα είχαν συζητήσει πιθανά προβλήματα, όπως η απόκτηση εξοπλισμού που πρέπει να εξασφαλιστεί από τρίτο χώρες από τη Rosatom.
Αν και το εργοτάξιο είναι το μεγαλύτερο του είδους του παγκοσμίως, «οι τρέχουσες συναλλαγές είναι σημαντικά χαμηλότερες» από τον αριθμό που έδωσαν οι Τούρκοι αξιωματούχοι, ανέφερε το Bloomberg επικαλούμενη ανακοίνωση της Rosatom.
Οι ρυθμίσεις χρηματοδότησης για το έργο είναι ιδιωτικές, σύμφωνα με τη Rosatom, η οποία αρνήθηκε να παράσχει στο Bloomberg περισσότερες λεπτομέρειες.
Οι Τούρκοι αξιωματούχοι, που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσαν ότι η χρηματοδότηση του έργου θα καλύψει όλες τις ανάγκες προμήθειας για το έργο του Akkuyu τα επόμενα δύο χρόνια.
Οι μεταφορές δολαρίων είναι μια χειρονομία… καλής θέλησης του Βλαντιμίρ Πούτιν για τον ρόλο του Τούρκου ομολόγου του Ταγίπ Ερντογάν σε μια συμφωνία ορόσημο που αναμένεται να ξεκλειδώσει τις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία, δήλωσε ένας αξιωματούχος.
Η Ρωσία παραμένει μια κρίσιμη πηγή ενεργειακού εφοδιασμού για την Τουρκία. Παρείχε το ένα τέταρτο των εισαγωγών αργού πετρελαίου της Τουρκίας και περίπου το 45% των αγορών της φυσικού αερίου πέρυσι, δίνοντας στη Μόσχα τεράστιο πλεόνασμα στο διμερές εμπόριο.
Ερντογάν και Πούτιν πρόκειται να έχουν συνομιλίες στο Σότσι στις 5 Αυγούστου.