Πολωνία και Βαλτική «κλείνουν τα σύνορα» στους Ρώσους – Με αντίποινα απειλεί η Μόσχα

«Δεν πρόκειται για πλήρη απαγόρευση εισόδου» τονίζουν οι τέσσερις χώρες

Must Read

Περιορισμοί στην είσοδο των Ρώσων πολιτών στη ζώνη Σένγκεν θα ισχύουν επίσημα από τις 19 Σεπτεμβρίου, κατόπιν συμφωνίας των αρχών της Πολωνίας και των τριών κρατών της Βαλτικής (Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία).

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση, η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα στον ιστότοπο της πολωνικής κυβέρνησης, «η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία και η Πολωνία συμφώνησαν μια κοινή περιφερειακή προσέγγιση και εκφράζουν με την παρούσα την πολιτική τους βούληση και τη σταθερή πρόθεσή τους να θεσπίσουν προσωρινά εθνικά μέτρα για τους Ρώσους πολίτες που είναι κάτοχοι θεωρήσεων της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση άμεσων απειλών κατά της δημόσιας τάξης και ασφάλειας, να περιορίσουν την είσοδο στο χώρο Σένγκεν για τους Ρώσους πολίτες που ταξιδεύουν για τουριστικούς, πολιτιστικούς, αθλητικούς και επιχειρηματικούς σκοπούς». «Τα προσωρινά εθνικά μέτρα που βασίζονται σε μια κοινή προσέγγιση θα πρέπει να τεθούν σε ισχύ χωριστά σε κάθε χώρα έως τις 19 Σεπτεμβρίου 2022», προσθέτει η ανακοίνωση.

«Τονίζουμε ότι δεν πρόκειται για πλήρη απαγόρευση εισόδου και ότι θα διατηρηθούν αμοιβαία συμφωνημένες εύλογες εξαιρέσεις για αντιφρονούντες, ανθρωπιστικές περιπτώσεις, μέλη οικογενειών, κατόχους αδειών διαμονής, για τη διευκόλυνση της μεταφοράς εμπορευμάτων και υπηρεσιών μεταφορών, διπλωματικές αποστολές, διέλευση ταξιδιωτών από και προς το Καλίνινγκραντ, κ.λπ.», τόνισαν, επίσης, οι κυβερνήσεις των τεσσάρων κρατών.

Στην ανακοίνωσή τους, η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής εξέφρασαν «ανησυχία για τη σημαντική και αυξανόμενη εισροή Ρώσων πολιτών μέσω των συνόρων τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στον χώρο Σένγκεν». «Πιστεύουμε ότι αυτό εξελίσσεται σε σοβαρή απειλή για την ασφάλειά μας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Στις 6 Σεπτεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε πρόταση για την πλήρη διακοπή της συμφωνίας για τη διευκόλυνση της έκδοσης θεωρήσεων με τη Ρωσία. Αναμένει ότι η απόφαση αυτή θα λάβει την έγκριση του Συμβουλίου της Ε.Ε. και θα τεθεί σε ισχύ έως τις 12 Σεπτεμβρίου. Το κόστος των θεωρήσεων και οι χρόνοι διεκπεραίωσης αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά, με την έκδοση θεωρήσεων για τουριστικούς σκοπούς να αποτελεί την τελευταία προτεραιότητα των προξενείων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί επίσης τις χώρες της Ε.Ε. να ελέγχουν τους αιτούντες θεώρηση για την «αξιοπιστία» τους.

Με αντίποινα απειλεί η Ρωσία

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα προβεί σε αντίποινα κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχετικά με τους περιορισμούς που έχει αποφασίσει να επιβάλει στις βίζες για τους Ρώσους πολίτες, αλλά δεν θα απομονωθεί από την Ε.Ε.

«Τα δικά μας συμφέροντα, τα συμφέροντα των δικών μας ανθρώπων, θα ληφθούν πρωτίστως υπ’ όψιν όταν θα καθορίσουμε τα μέτρα αντιποίνων», δήλωσε στους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα. «Η απάντηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας δεν θα είναι η απομόνωση της από την Ε.Ε.», πρόσθεσε.

Από την πλευρά τους, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. συμφώνησαν την περασμένη εβδομάδα ως προς τα μέτρα που θα κάνουν πιο δύσκολη και πιο… κοστοβόρα για τους Ρώσους πολίτες την είσοδο τους στην Ε.Ε. Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε τους περιορισμούς αυτούς «γελοίους».

*φωτο αρχείου

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This