Ενα φέρετρο, έστω βασιλικό, έχει μπει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των ελληνικών ΜΜΕ, τα οποία λειτουργούν αποπροσανατολιστικά. Αφιερώνουν τόσο πολύ χρόνο στην προβολή λεπτομερειών οι οποίες αφορούν τη ζωή, τον θάνατο και την κηδεία της βασίλισσας του Ηνωμένου Βασιλείου, ώστε θα μπορούσε κάποιος να σχηματίσει την εντύπωση ότι η χώρα μας ανήκει στην… Κοινοπολιτεία!
Είναι ηλίου φαεινότερο ότι ο μιντιακός ορυμαγδός για την κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ βολεύει κυρίως την κυβέρνηση, στον βαθμό που οι πρόσκαιρες εντυπώσεις εκτοπίζουν από το προσκήνιο τα ζητήματα ουσίας, τα φλέγοντα πολιτικά, οικονομικά, κοινωνικά και θεσμικά προβλήματα της Ελλάδας. Τα συστημικά ΜΜΕ, που έχουν σχέση εξάρτησης από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και προσβλέπουν σε πακέτα τύπου Πέτσα και σε διάφορα νομοθετικά «δωράκια», δεν χρειάζεται καν να «πάρουν γραμμή» από την εκτελεστική εξουσία για να εστιάσουν τα δελτία τους στο βασιλικό φέρετρο. Αντιλαμβάνονται τι εξυπηρετεί την κυβερνητική πολιτική και πράττουν αναλόγως.
Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι η υπερπροβολή της βασιλικής κηδείας φανερώνει κι ένα βαθύ, αταβιστικού τύπου, ραγιαδικό σύνδρομο, το οποίο ταλαιπωρεί κυρίως εκείνους που έχουν οικονομική, επικοινωνιακή και πολιτική ισχύ. Αντλούν νομιμοποίηση από το εξωτερικό σε τέτοιον βαθμό, ώστε θαυμάζουν ακόμα και τα… πτώματα των ξένων ηγητόρων χωρών, που φαντάζουν ή είναι ισχυρές. Οτιδήποτε ελληνικό τούς φαίνεται ξεπερασμένο, ασήμαντο, «δεύτερο», και καθετί ξένο μοιάζει στα μάτια τους σπουδαίο, μυθικό.
Δυσώδεις οι πτυχές της βρετανικής πολιτικής
Αυτό το ολισθηρό μονοπάτι ακολουθούν οι ημεδαποί «μπροστάρηδες», διότι δεν έχουν λάβει την ελληνική παιδεία που θα έπρεπε να έχουν λάβει – και με τον όρο «παιδεία» δεν νοείται απλώς η σχολική-φοιτητική διαδρομή τους, αλλά η διαμόρφωση του χαρακτήρα τους.
Νισάφι πια με την κηδεία της Ελισάβετ Β’!
Ας προσγειωθούν τα ΜΜΕ στην Ελλάδα και ας θυμηθούν ότι η λάμψη των πετραδιών ενός στέμματος δεν μπορεί να θαμπώσει την αλήθεια. Δεν επιτρέπεται η εκδημία ενός προσώπου να μας κάνει να λησμονήσουμε τη μεγάλη εικόνα, την ελληνική καθημερινότητα, αλλά και την Ιστορία και τις δυσώδεις πτυχές της βρετανικής πολιτικής στα Ελληνοτουρκικά, στο Κυπριακό και στα Βαλκάνια.