Το «φταίξιμο» στην Ουκρανία για τη συνέχιση του πολέμου ρίχνει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, υποστηρίζοντας ότι εκείνος θέλει να τερματίσει το συντομότερο δυνατό τη σύγκρουση, αλλά το Κίεβο αρνείται να διαπραγματευτεί.
«Γνωρίζω τη θέση σας σχετικά με τη σύγκρουση στην Ουκρανία, τις ανησυχίες σας, τις οποίες διατυπώνετε συνεχώς. Θα κάνουμε τα πάντα για να διασφαλίσουμε ότι αυτό θα σταματήσει το συντομότερο δυνατό. Δυστυχώς, μόνο η αντίπαλη πλευρά, η ηγεσία της Ουκρανίας έχει πει ότι αρνείται τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, έχει πει ότι θέλει να επιτύχει τους στόχους της στρατιωτικά, όπως λένε, στο πεδίο της μάχης», δήλωσε ο Πούτιν κατά τη συνάντησή του με τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι στη Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν, για να προσθέσει ότι «παρ’ όλα αυτά, θα σας ενημερώνουμε πάντα για το τι συμβαίνει εκεί».
NOW – Russia's Putin tells India's Modi on Ukraine: "We want all of this to end as soon as possible." pic.twitter.com/L08vdHPBIx
— Disclose.tv (@disclosetv) September 16, 2022
Από την πλευρά του, ο Μόντι δήλωσε ότι τώρα δεν είναι «ώρα για πόλεμο». «Εξοχότατε, γνωρίζω ότι η σημερινή ώρα δεν είναι ώρα για πόλεμο», είπε ο Ινδός Πρωθυπουργός στον Πούτιν, στην πρώτη προσωπική συνάντηση ανάμεσα στους δύο ηγέτες, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Τα σχόλια του πρωθυπουργού Μόντι ήρθαν μόλις μία ημέρα αφότου ο Πούτιν αναγνώρισε ότι η Κίνα -ο βασικός σύμμαχος της Ρωσίας– είχε «ανησυχίες» σχετικά με την εν λόγω σύγκρουση.
Had a wonderful meeting with President Putin. We got the opportunity to discuss furthering India-Russia cooperation in sectors such as trade, energy, defence and more. We also discussed other bilateral and global issues. pic.twitter.com/iHW5jkKOW0
— Narendra Modi (@narendramodi) September 16, 2022
Η Ινδία δεν έχει επικρίνει τη Ρωσία, αλλά πιέζει για την επίλυση της κρίσης
Σύμφωνα με ινδικά μέσα ενημέρωσης, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για διμερή, περιφερειακά και παγκόσμια θέματα στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (ΟΣΣ). Η Ινδία δεν έχει επικρίνει τη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία, ωστόσο, το Νέο Δελχί πιέζει για την επίλυση της κρίσης μέσω διαλόγου.
Το Νέο Δελχί και η Μόσχα έχουν μακροχρόνιους δεσμούς που χρονολογούνται από τον Ψυχρό Πόλεμο, με τη Ρωσία να παραμένει μακράν ο μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων της Ινδίας.
Δείτε επίσης:
- Εις σάρκα μία Κίνα και Ρωσία;
- Ο Σι στηρίζει τον Πούτιν στο να εισαγάγουν «σταθερότητα και θετική ενέργεια σε έναν κόσμο που κυριαρχείται από χάος»!