Ο Τζο Μπάιντεν κατηγόρησε σήμερα τη Ρωσία ότι «παραβίασε ξεδιάντροπα» τις ιδρυτικές αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, γύρω από τον οποίο κάλεσε όλες τις χώρες, δημοκρατικές ή μη, να ενωθούν.
Ο Αμερικανός πρόεδρος επέμεινε ότι ο θεσμός βασίζεται στη «σαφή απαγόρευση της κτήσης με τη βία εδαφών γειτονικής χώρας» και πρόσθεσε, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ότι αυτός ο πόλεμος απειλεί το δικαίωμα ύπαρξης της Ουκρανίας ως κράτος.
Αντιμέτωπος με την εισβολή που εξαπέλυσε μια χώρα που είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Μπάιντεν θεώρησε επίσης ότι είχε έρθει η ώρα να μεταρρυθμίσει αυτό το σώμα, που συχνά παραλύει από τη χρήση του δικαιώματος βέτο.
Συμβούλιο Ασφαλείας
Ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε «να αυξηθεί ο αριθμός των μελών, μονίμων και μη» του Συμβουλίου Ασφαλείας, ώστε να μπορούν να εκπροσωπούνται χώρες από την Αφρική, τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική.
Αυτός ο σημαντικός οργανισμός έχει επί του παρόντος πέντε μόνιμα μέλη: τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Κίνα.
Ο Μπάιντεν, σύμφωνα με το ΑΠΕ, αφού επανέλαβε την πεποίθησή του ότι η δημοκρατία είναι το καλύτερο πολίτευμα, επικέντρωσε τις επιθέσεις του στη Ρωσία, αλλά υιοθέτησε έναν πιο συμφιλιωτικό τόνο με τον μεγάλο αντίπαλο, την Κίνα.
Tune in as I deliver remarks before the 77th Session of the United Nations General Assembly. https://t.co/4mVFkRRR8J
— President Biden (@POTUS) September 21, 2022
«Επιτρέψτε μου να μιλήσω ευθέως», είπε. «Οι ΗΠΑ δεν αναζητούν σύγκρουση. Οι ΗΠΑ δεν αναζητούν ψυχρό πόλεμο» με την Κίνα, είπε ο Τζο Μπάιντεν, επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά ότι η αμερικανική θέση για την Ταϊβάν, δεν έχει αλλάξει.
Αφού ο Βλαντίμιρ Πούτιν απείλησε σήμερα να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, «επικίνδυνες» δηλώσεις σύμφωνα με τον Τζο Μπάιντεν, ο τελευταίος είπε: «Ένας πυρηνικός πόλεμος είναι αδύνατο να κερδηθεί και δεν πρέπει να προκληθεί».
«Δεν θα επιτρέψουμε στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα»
Επιβεβαιώνοντας τη βούληση των ΗΠΑ να συνεχίσουν να εμπλέκονται στον έλεγχο και τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων, δήλωσε επίσης: «Δεν θα επιτρέψουμε στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα», δηλώνοντας την προτίμησή του για έναν διπλωματικό δίαυλο ώστε να αποφευχθεί αυτό.
Επίσης για το Ιράν, είπε: «Στεκόμαστε δίπλα στους θαρραλέους πολίτες και τις θαρραλέες γυναίκες του Ιράν, που διαδηλώνουν αυτήν τη στιγμή για να υπερασπιστούν τα πιο βασικά δικαιώματά τους».
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του που είχε εσκεμμένα ενοποιητικό χαρακτήρα, σε μια εποχή που ορισμένες μεγάλες αναδυόμενες χώρες έχουν αρχίσει να απομακρύνονται από τη Ρωσία, ο Αμερικανός πρόεδρος ξεκίνησε: «Ας δηλώσουμε μαζί, για άλλη μια φορά, κατηγορηματικά, ότι τα έθνη του κόσμου είναι ακόμη ενωμένα».
«Δεν είμαστε παθητικοί μάρτυρες της ιστορίας. Είμαστε οι συγγραφείς της ιστορίας. Μπορούμε να το πραγματοποιήσουμε», είπε ο Μπάιντεν, αναζωογονώντας την αισιοδοξία που χαρακτηρίζει πολλές από τις ομιλίες του.