Αφού η Ρωσία τάχθηκε υπέρ της ένταξης της Αλγερίας στους BRICS, ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Wang Yi δήλωσε ότι «η Κίνα χαιρετίζει την ένταξη της Αλγερίας στην οικογένεια BRICS».
Σχολίασε επίσης ότι η Αλγερία είναι μια «μεγάλη αναπτυσσόμενη χώρα» και «εκπρόσωπος των αναδυόμενων οικονομιών».
Φαινομενικά, η ένταξη της Αλγερίας στην ασιατική οικονομική συμμαχία, δεν έχει καμία λογική. Η βορειοαφρικανική χώρα δεν έχει το εκτόπισμα των άλλων μελών, σε κανένα επίπεδο.
Υπάρχει όμως μία σαφέστατη σκοπιμότητα σε αυτή την απόφαση της Ρωσίας και της Κίνας: Η Ευρώπη εδώ και μήνες προσπαθεί να προσεταιριστεί την Αλγερία προκειμένου να αντικαταστήσει το ρωσικό φυσικό αέριο.
Η Αλγερία δεν είναι μόνο «πολύτιμη» για τη Γαλλία αλλά και για όλη την Ευρώπη. Η χώρα είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς φυσικού αερίου στον κόσμο. Οι ειδικοί εκτιμούν τα αποθέματα φυσικού αερίου σε 4 τρις κυβικά μέτρα. Διαθέτει επίσης αποθέματα πετρελαίου 1,5 δις τόνων. Η Αλγερία θα μπορούσε επίσης μελλοντικά να διαδραματίσει ρόλο ως χώρα διέλευσης, όπως φαίνεται από τα σχέδια αρκετών αφρικανικών χωρών για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.
Η Αλγερία μέχρι πρότινος ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου και για την Ισπανία. Η πολιτική όμως που ακολούθησε, την έφερε την τρίτη θέση μετά την Ρωσία, ενώ στην Ιβηρική συνεχίζει να κυριαρχεί το αμερικανικό LNG.
Ακολούθησαν οι απέλπιδες προσπάθειες του Μακρόν ο οποίος επισκέφθηκε την Αλγερία, όπου έγινε δεκτός με ύβρεις, αλλά και σφοδρή κριτική για την στήριξη που παρέχει στο ανελεύθερο ισλαμιστικό καθεστώς, προκειμένου να καταφέρει να εξασφαλίσει τις απαιτούμενες ποσότητες φυσικού αερίου για την Γαλλία. Με την ίδια ακριβώς λογική, το καθεστώς της Αλγερίας «διαφημίζεται» και από την Ισπανία ακριβώς για τους ίδιους λόγους.
Φυσικά η ΕΕ έχει αποδείξει πως δεν έχει πρόβλημα να υπερασπίσει φασιστικά – δολοφονικά καθεστώτα όπως αυτό του Αζερμπαϊτζάν, προκειμένου να απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Εάν όμως η Αλγερία εισέλθει στους BRICS, όπως φαίνεται από τις εξελίξεις και την στήριξη Ρωσίας – Κίνας, θα είναι ένα ασύμμετρο χτύπημα κατά της ΕΕ. Το ολοκληρωτικό καθεστώς της Αλγερίας θα ευθυγραμμιστεί πλήρως με την πολιτική της ασιατικής συμμαχίας και κάθε συμφωνία με την ΕΕ θα είναι από ασύμφορη έως ατελέσφορη.