Απανωτά «χαστούκια» από τις ΗΠΑ δέχεται τις τελευταίες ημέρες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τελευταίο αυτό των όρων που έθεσε η Ουάσινγκτον προκειμένου να επιτραπεί η πώληση F-16 στην Αγκυρα.
Συγκεκριμένα, το Σάββατο έγινε γνωστή η τροπολογία που κατέθεσε ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, σύμφωνα με την οποία έθεσε ως απαράβατο όρο για την ενδεχόμενη πώληση F-16 στην Τουρκία τη ρητή απαγόρευση υπερπτήσεων πάνω από ελληνικά νησιά. Ομως, ο γερουσιαστής, που φροντίζει ιδιαίτερα τα ελληνικά συμφέροντα δεν είναι μόνος. Και ο Δημοκρατικός Κρις βαν Χόλεν έθεσε επιπρόσθετα εμπόδια στη μεταφορά F-16 στη γείτονα χώρα, μεταξύ των οποίων την προϋπόθεση να επικυρώσει η Τουρκία την είσοδο της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.
Αναφορικά με το πρώτο σκέλος, η τροπολογία αναφέρει χαρακτηριστικά ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δεν μπορεί να πουλήσει ή να εγκρίνει άδεια για την εξαγωγή νέων αεροσκαφών F-16 ή τεχνολογίας αναβάθμισης ή κιτ εκσυγχρονισμού F-16 σε οποιαδήποτε Αρχή, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Νόμου περί Ελέγχου Αμυντικών Εξαγωγών, στην κυβέρνηση της Τουρκίας ή σε οποιονδήποτε οργανισμό ή όργανο της Τουρκίας, εκτός και αν ο πρόεδρος πιστοποιήσει στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας και την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων και στις Επιτροπές Αμυνας του Κογκρέσου ότι μια τέτοια πώληση είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ, πως περιλαμβάνεται λεπτομερής περιγραφή των συγκεκριμένων μέτρων που έχουν ληφθεί για να διασφαλιστεί ότι τέτοια F-16 δεν θα χρησιμοποιηθούν από την Τουρκία για τις επαναλαμβανόμενες μη εξουσιοδοτημένες υπερπτήσεις πάνω από την Ελλάδα και εναντίον στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά συμμάχων των ΗΠΑ.
#BreakingNews
“If #Turkey uses the F-16 Blok 70 fighter jets it will buy from the #USA for #American interests and guarantees that it will not violate the #Greek airspace with these planes, the sale of the planes to Turkey can be “opened”. had expressions. Pallone's bill… pic.twitter.com/ECdH90yMW0— AM Raad (@Raad_Pak) October 1, 2022
Οσο για το δεύτερο σκέλος, καμία εξαγωγή νέων αεροσκαφών F-16 ή τεχνολογίας αναβάθμισης ή κιτ εκσυγχρονισμού F-16 δεν δύναται να πραγματοποιηθεί πριν από την ημερομηνία που η Τουρκία επικυρώσει την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.
Οσο για τον πρόεδρο της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ, έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία. «Το μήνυμα είναι η αλληλεγγύη προς τους Ελληνες και τους Κυπρίους. Η εκτίμηση για την εκπληκτική συνεισφορά τους προς τη χώρα μας και το πόσο απίστευτοι σύμμαχοι είναι για τις ΗΠΑ, μέσω του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. Οπως επίσης και ότι έχουν την υποστήριξή μας στο τέλος της ημέρας και ότι η σχέση μας εμβαθύνεται. Θεωρώ ότι βρισκόμαστε στο υψηλότερο σημείο των σχέσεων της Ελλάδας και των ΗΠΑ», πρόσθεσε.
Άστραψε και βρόντηξε ο «σουλτάνος»
Ο «σουλτάνος» φυσικά άστραψε και βρόντηξε στο άκουσμα της είδησης. «Ξέρουμε πολύ καλά ποιος εξαπέλυσε την Ελλάδα ξανά πάνω μας ύστερα από 100 χρόνια», είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος. «Γνωρίζουμε το παιχνίδι που παίζεται με αυτόν τον τρόπο», πρόσθεσε και διεμήνυσε πως δεν σκοπεύει να υποκύψει σε πιέσεις. Σε άλλο σημείο της ομιλίας του στην τουρκική Βουλή, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε πως «η ενθάρρυνση που δείχνουν προς την Ελλάδα, η οποία εξοπλίζει νησί με μη στρατιωτικό καθεστώς στο Αιγαίο, έρχεται σε αντίθεση με κάθε λογική και είναι αντίθετη με την ιδέα της συμμαχίας του ΝΑΤΟ».
Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος περιέγραψε την πολιτική της Αγκυρας ως «εποικοδομητική και ενεργή», αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες για την επίλυση παγκόσμιων και περιφερειακών προβλημάτων, και υπογράμμισε πως δεν «επιδιώκει την κλιμάκωση» με άλλες χώρες, ούτε θα «υποκύψει σε πιέσεις από όπου κι αν προέρχονται».