«Συναγερμό» σήμανε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για τέσσερα σιρόπια κατά του βήχα, τα οποία χορηγούνται σε παιδιά, καθώς είναι πολύ πιθανό να ευθύνονται για θανάτους 66 παιδιών στη Γκάμπια.
Όπως αναφέρει το BBC, ο ΠΟΥ ανακοίνωσε πως «διεξάγει περαιτέρω έρευνα» για τα εν λόγω σιρόπια που παρασκευάζονται στην Ινδία, σε συνεργασία με την εταιρεία Maiden Pharmaceuticals και με τις ινδικές αρχές. Πιο συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση του διεθνούς οργανισμού σημειώνεται πως τα συγκεκριμένα σιρόπια έχουν «δυνητικά συνδεθεί με οξείες νεφρικές βλάβες και 66 θανάτους παιδιών», ενώ η ινδική εταιρεία δεν είχε προσφέρει εγγυήσεις για την ασφάλειά τους.
WHO links Gambia deaths to India-made cough syrups https://t.co/h4waB5lDJP
— BBC News (World) (@BBCWorld) October 6, 2022
Η εργαστηριακή ανάλυση επιβεβαιώνει ότι τα σιρόπια περιέχουν «απαράδεκτες ποσότητες» διαιθυλενογλυκόλης και αιθυλενογλυκόλης, οι οποίες είναι τοξικές για τον άνθρωπο και μπορούν να αποβούν θανατηφόρες όταν καταναλωθούν. Όλες οι παρτίδες αυτών των προϊόντων θα πρέπει να θεωρούνται μη ασφαλείς, μέχρι να αναλυθούν από τις αρμόδιες εθνικές ρυθμιστικές αρχές, υπογραμμίζεται.
"The four medicines are cough and cold syrups produced by Maiden Pharmaceuticals Limited, in India. WHO is conducting further investigation with the company and regulatory authorities in India"-@DrTedros https://t.co/PceTWc836t
— World Health Organization (WHO) (@WHO) October 5, 2022
Παράλληλα, ο ΠΟΥ συμβουλεύει τις εθνικές ρυθμιστικές αρχές να σταματήσουν άμεσα την πώληση των σιροπιών. Πρόκειται για τα: Promethazine Oral Solution, Kofexmalin Baby Cough Syrup, Makoff Baby Cough Syrup και Magrip N Cold Syrup.
Ο διεθνής οργανισμός ανέφερε ότι, μέχρι στιγμής, τα εν λόγω φάρμακα έχουν εντοπιστεί στη Γκάμπια, αλλά ενδέχεται να έχουν διανεμηθεί και σε άλλες χώρες μέσω ανεπίσημων αγορών (βλέπε διαδίκτυο). Σύμφωνα με το Reuters, η Maiden Pharmaceuticals, η οποία εδρεύει στη βόρεια πολιτεία Χαριάνα, εξάγει τα προϊόντα της σε χώρες της Ασίας, της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής.
Το Υπουργείο Υγείας και η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της Ινδίας προς ώρας δεν έχουν σχολιάσει επίσημα την προειδοποίηση του ΠΟΥ για τα προϊόντα, την οποία δημοσίευσε στον ιστότοπό του.