Oλοι γνωρίζουν το twitter, όμως ελάχιστοι μέχρι τώρα ήξεραν τους τέσσερις ιδρυτές και ιδιοκτήτες του. Σε έναν κόσμο δίχως ακόμα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το 2007 ήταν απλώς η ιδέα μιας παρέας σε κάποια μικρή εταιρία. Σύντομα εκείνη η άγουρη σκέψη εξελίχθηκε σε ένα από τα δύο πιο δημοφιλή social media. Facebook και twitter απέκτησαν τη δύναμη μέσα σε μόλις μερικά χρόνια να μεταμορφώσουν τον κόσμο της επικοινωνίας, γεμίζοντας με δισεκατομμύρια τους ιδρυτές και μετόχους τους.
Ομως οι καιροί αλλάζουν. Τον νέο ιδιοκτήτη του twitter τον γνωρίζουν οι πάντες. Είναι ο Ιλον Μασκ, μία από τις πιο ισχυρές και αμφιλεγόμενες διασημότητες του πλανήτη. Οραματιστής ή υπερφίαλος, ευφυής ή άπληστος, αυθεντικός ή ωμός, όπου κι αν τον κατατάσσει κανείς, ο 51χρονος κατάφερε να είναι αυτή τη στιγμή ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο.
Η ένωση του δικού του πλούτου με την παγκόσμια διείσδυση και επιρροή του twitter, προκαλεί ανάμεικτα συναισθήματα. Oλοι περιμένουν να δουν πώς ο πιο ισχυρός οικονομικά άνθρωπος της Γης θα επιχειρήσει να ορίσει την κουβέντα στην παγκόσμια «πλατεία του χωριού» μέσα από το μέσο του. Ηδη, άλλωστε, έχει καταφέρει να γίνει γεωπολιτικός παράγοντας, μπαίνοντας σφήνα σε κάποιες από τις πιο εύφλεκτες συγκρούσεις στον πλανήτη.
Η εξαγορά του twitter, που τελικά «έκλεισε» χθες στα 44 δισ. δολάρια, εξελίχθηκε για έξι μήνες σε σαπουνόπερα, με μηνύσεις και νομικά δράματα, γιατί στα μισά του δρόμου ο δισεκατομμυριούχος φαινόταν να αλλάζει γνώμη και να κάνει πίσω. Με το που το απέκτησε, όμως, ο απρόβλεπτος Μασκ τιτίβισε ότι «το πουλί ελευθερώθηκε» και άρχισε κατευθείαν τις εκκαθαρίσεις. Τουλάχιστον τέσσερα κορυφαία στελέχη απολύθηκαν την Πέμπτη.
Ο Μασκ αυτοαποκαλείται υπερασπιστής της «απόλυτης ελευθερίας του λόγου». Εχει πει ότι θέλει να καταστήσει το twitter ένα πιο ελεύθερο μέρος για όλα τα είδη σχολίων κι ότι θα αντιστρέψει τη μόνιμη απαγόρευση του Ντόναλντ Τραμπ από το μέσο.
Η νέα προσέγγιση μπορεί να αλλάξει το τι θεωρείται παραπληροφόρηση και πότε κάποιο περιεχόμενο κρίνεται τοξικό, κάτι που εκ των πραγμάτων θα επηρεάσει όλες τις πολιτικές «συζητήσεις» στο ίντερνετ. Παράδειγμα, σε λίγες μέρες, στις 8 Νοεμβρίου, οι ΗΠΑ έχουν ενδιάμεσες εκλογές. Θα μπορούσε να είναι το πρώτο τεστ.
Ο ίδιος έχει πει ότι πέρασε δύσκολα παιδικά χρόνια και στο σχολείο δεχόταν μόνιμο bullying. Κάποια στιγμή τον έδειραν τόσο άσχημα που έπρεπε να νοσηλευτεί. Σήμερα δείχνει να ζει την εφηβεία που ονειρευόταν, αλλά δεν απόλαυσε τότε. Πάρτι, ισχυροί φίλοι, όμορφες παρουσίες και με την πολυτέλεια να λέει και να κάνει ό,τι του καπνίσει.
Οι «New York Times» πήραν συνεντεύξεις από περίπου 40 ανθρώπους που γνωρίζουν κοινωνικά τον Μασκ τα τελευταία 15 χρόνια, ώστε να «σκιαγραφήσουν» την προσωπικότητά του. Οι περισσότεροι μίλησαν μόνο υπό τον όρο της ανωνυμίας, είτε επειδή φοβούνταν προσωπικές και επαγγελματικές επιπτώσεις είτε επειδή είχαν παραστεί «σε εκδηλώσεις με τον Ιλον Μασκ, όπου υποχρεώθηκαν να υπογράψουν νομικά δεσμευτικές συμφωνίες μη αποκάλυψης για να μπορέσουν να εισέλθουν».
«Καθυστερημένη εφηβεία»
Αυτοί οι άνθρωποι περιέγραψαν τον Μασκ σαν κάποιον που φιλίες έχει μόνο με άλλους ζάπλουτους της τεχνολογίας και που του αρέσει να διασκεδάζει σαν να μην υπάρχει αύριο. Εχει τη συνήθεια να χρησιμοποιεί ο ίδιος το twitter σχεδόν κάθε μέρα, για να ανακοινώνει όχι μόνο τις ιδέες του αλλά και πιο προσωπικές σκέψεις. Τη σχέση του με το twitter την έχει ο ίδιος χαρακτηρίσει «ένα είδος καθυστερημένης εφηβείας».
Oμως ο Μασκ δεν «τουιτάρει» μόνο. Εχει και άμεση παρεμβατικότητα στα πράγματα. Μόνο μέσα στον τελευταίο μήνα:
1. Πρότεινε ειρηνευτικό σχέδιο για τον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας που θα επέτρεπε στη Ρωσία να προσαρτήσει ουκρανικά εδάφη, κάτι που δεν άρεσε καθόλου στους αξιωματούχους του Κιέβου. Μετατράπηκε σε κόκκινο πανί για τον Ζελένσκι, ο οποίος οργάνωσε εκστρατεία στο διαδίκτυο ζητώντας από τους followers του να «ακυρώσουν» τον δισεκατομμυριούχο. Ο Μασκ «απάντησε» απειλώντας με απόσυρση του δωρεάν δορυφορικού ίντερνετ από την εταιρία του, μοναδικού διαδικτυακού τροφοδότη της Ουκρανίας. Το Starlink μπορεί να μεταδίδει υπηρεσίες διαδικτύου και σε ζώνες συγκρούσεων, έχοντας εξελιχθεί σε βασικό εργαλείο του ουκρανικού στρατού.
2. Ενεργοποίησε το ίντερνετ της Starlink στο Ιράν, ακυρώνοντας πρακτικά το «ρίξιμο» των δικτύων από την ιρανική κυβέρνηση λόγω των διαδηλώσεων.
3. Δήλωσε σε συνέντευξη ότι η Κίνα θα μπορούσε να κατευναστεί, αν της δοθεί μερικός έλεγχος της Ταϊβάν, ξεσηκώνοντας τους αξιωματούχους στην Ταϊπέι.
Ο Μασκ δεν είναι πλέον μόνο ένας μυστηριώδης μεγιστάνας με τρέλα για το Διάστημα και την αναζήτηση νέων δρόμων πάνω από τη Γη. Βρίσκεται στο κέντρο της σκηνής στην παγκόσμια πολιτική. Τα περισσότερα από τα δισεκατομμύριά του προέρχονται από την Tesla, αλλά η πολιτική του επιρροή βασιζόταν ως τώρα μόνο στη SpaceX, λόγω και του Starlink. Πλέον, εκτός από χρήμα και τεχνολογική υπεροχή, έχει κι ένα υπερόπλο στα χέρια του, το twitter. Το πώς θα το αξιοποιήσει θα κρίνει εν πολλοίς και το μέλλον της μαζικής επικοινωνίας για τα επόμενα χρόνια…