Με επίσημη ανακοίνωση της η Ρωσία ισχυρίζεται ότι τα μη επανδρωμένα σκάφη τα οποία προκάλεσαν πλήγμα στον ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας, ακολούθησαν τον «ασφαλή διάδρομο» ο οποίος είχε συμφωνηθεί από το Κρεμλίνο προκειμένου να διευκολυνθεί η εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών και έπειτα ακολούθησαν πορεία σύγκρουσης.
Σύμφωνα λοιπόν με το Κρεμλίνο, η Ουκρανία εκμεταλλεύτηκε την συμφωνία για τα σιτηρά προκειμένου να επιφέρει χτύπημα το οποίο η Ρωσία χαρακτηρίζει ανοιχτά «τρομοκρατικό». Εξίσου κατηγορηματική ήταν η Μόσχα αναφορικά με το ρόλο της μεγάλης Βρετανίας στο χτύπημα, καταλογίζοντας στο Λονδίνο την καθοδήγηση και την οργάνωση.
Μετά από αυτή την εξέλιξη, η Ρωσία αποφάσισε να αποσυρθεί άμεσα από την συμφωνία για τα σιτηρά, πράγμα που σημαίνει ότι οποιοδήποτε πλοίο επιχειρεί να φορτώσει από το λιμάνι της Οδησσού, θα βρίσκεται πλέον στο στόχαστρο.
Εξίσου κάθετη όμως είναι η τοποθέτηση της Ρωσίας αναφορικά με το χτύπημα στον αγωγό Nord Stream, το οποίο χρεώνει ευθέως επίσης στην Μεγάλη Βρετανία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για την υπόθεση του αγωγού, η Ρωσία άφησε να περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα πριν κάνει την ευθεία καταγγελία της για τον «ένοχο» του χτυπήματος.
Το «χακάρισμα» στο τηλέφωνο της Λιζ Τρας
Οι αποδείξεις που ισχυρίζεται ότι διαθέτει το Κρεμλίνο για τα δύο πορίσματα, εντείνουν την φημολογία που βασίζεται σε ένα πραγματικό γεγονός: Την παγίδευση του κινητού τηλεφώνου της τέως πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας.
Σχεδόν ταυτόχρονα με τις ρωσικές ανακοινώσεις, η ίδια η τέως πρωθυπουργός κατήγγειλε την παγίδευση του κινητού της τηλεφώνου, ζητώντας μάλιστα να ξεκινήσει σχετική έρευνα, σύμφωνα με το BBC. Η εξέλιξη αυτή μόνο συμπτωματική δεν θεωρείται με την επίκληση ισχυρών αποδείξεων από την ρωσική πλευρά.
Η κυβέρνηση κλήθηκε να ξεκινήσει έρευνα σχετικά με τους ισχυρισμούς ότι το τηλέφωνο της πρώην πρωθυπουργού παραβιάστηκε ενώ ήταν υπουργός Εξωτερικών.
Η Mail on Sunday ανέφερε ότι ιδιωτικά μηνύματα μεταξύ της κας Τρας και ξένων αξιωματούχων, που συμπεριελάμβαναν πληροφορίες για την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία, έπεσαν σε ξένα χέρια.
Η παγίδευση ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής εκστρατείας για την ηγεσία των Τόρις, αλλά η είδηση αποσιωπήθηκε, ανέφερε η εφημερίδα.
Η κυβέρνηση είπε ότι διαθέτει «ισχυρή» προστασία από κυβερνοαπειλές.
Λεπτομέρειες σχετικά με το χακάρισμα αποσιωπήθηκαν από τον τότε πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον και τον γραμματέα Σάιμον Κέις, υποστήριξε η The Mail on Sunday, επικαλούμενη αυτό που είπε ότι ισοδυναμούσε με «μπλακ άουτ» που επέβαλε ο Κέις.
Δεν είναι ξεκάθαρο πώς συνέβη, αλλά τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν πλήρη γνώση του θέματος.
«Υπάρχουν εξαιρετικά σημαντικά ζητήματα εθνικής ασφάλειας που εγείρονται από μια επίθεση όπως αυτή από ένα εχθρικό κράτος, τα οποία έχουν ληφθεί εξαιρετικά σοβαρά υπόψη από τις υπηρεσίες πληροφοριών και ασφαλείας μας», δήλωσε η σκιώδης υπουργός Εσωτερικών Ιβέτ Κούπερ.
«Υπάρχουν επίσης σοβαρά ερωτήματα ασφαλείας σχετικά με το γιατί και πώς αυτές οι πληροφορίες έχουν διαρρεύσει ή δημοσιοποιηθεί αυτή τη στιγμή, τα οποία πρέπει επίσης να διερευνηθούν επειγόντως».
Η Mail on Sunday ανέφερε ότι πράκτορες που θεωρούνται ύποπτοι ότι εργάζονταν για τη Ρωσία ήταν υπεύθυνοι για την υποτιθέμενη πειρατεία, επικαλούμενη ανώνυμες πηγές, αλλά το BBC δεν μπόρεσε να το επαληθεύσει.
Η εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων των Φιλελευθέρων Δημοκρατών, Layla Moran, βουλευτής εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με το γιατί η υποτιθέμενη πειρατεία δεν είχε δημοσιοποιηθεί νωρίτερα.
«Χρειαζόμαστε μια επείγουσα ανεξάρτητη έρευνα για να αποκαλυφθεί η αλήθεια», είπε η κ. Μοράν. «Αν αποδειχτεί ότι αυτές οι πληροφορίες αποκρύπτονταν από το κοινό για να προστατεύσουν την προσφορά ηγεσίας της Λιζ Τρας, αυτό θα ήταν ασυγχώρητο».
Η κυβέρνηση αρνήθηκε να σχολιάσει οποιαδήποτε από τις λεπτομέρειες που ανέφερε η Mail on Sunday.
«Πώς ξέρουν οι Ρώσοι ότι το Ηνωμένο Βασίλειο ανατίναξε τους αγωγούς North Stream σε συνεργασία με τις ΗΠΑ;» ανέφερε αναλυτής που ασχολείται με θέματα Κυβερνοασφαλειας
«Επειδή η Λιζ Τρας χρησιμοποίησε το iPhone της για να στείλει ένα μήνυμα στον Άντονι Μπλίνκεν λέγοντας “it’s done” ένα λεπτό μετά την ανατίναξη του αγωγού και πριν το μάθει κάποιος άλλος;»
Ο συγκεκριμένος ισχυρισμός φυσικά δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί. Η τεκμηρίωση όμως της παγίδευσης από τον ίδιο αναλυτή είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, καθώς θεωρεί ότι δεν έπεσε η συσκευή θύμα των χάκερς, γεγονός που θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο λόγω των υψηλών μέτρων ασφαλείας και του λογισμικού που διαθέτουν τα τηλέφωνα των ηγετών αυτού του βεληνεκούς. Αλλά οι χάκερς, πιθανότατα Ρώσοι οι Κινέζοι, χακαραν το iCloud της τέως πρωθυπουργού, τον καιρό που ήταν υπουργός εξωτερικών!
«Η πρόσβαση διαχειριστών στο iCloud είναι πολύ σημαντική»! Συμπληρώνει με νόημα ο αναλυτής.
Εάν ισχύουν οι συγκεκριμένες θεωρίες, πιθανότατα να μην το μάθουμε ποτέ, διότι δεν πρόκειται να το παραδεχτούν ούτε οι Βρετανοί αλλά ούτε οι Ρώσοι.