Η Βρετανία απέφυγε… στο τσακ μια χρηματοπιστωτική κρίση τον Σεπτέμβριο, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πλήρη κατάρρευση ορισμένων συνταξιοδοτικών ταμείων, δήλωσε στο Channel 4 ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Άντριου Μπέιλι.
Ερωτηθείς πόσο κοντά έφτασε το Ηνωμένο Βασίλειο σε μια πιθανή συνολική οικονομική κατάρρευση μετά την ανακοίνωση του μίνι-προϋπολογισμού της Λιζ Τρας, ο Μπέιλι είπε: «Νομίζω ότι στο σημείο που μεσολαβήσαμε, μπορώ να σας πω ότι τα μηνύματα που παίρναμε από τις αγορές ήταν ότι ήταν ώρες».
Ο λεγόμενος «μίνι-προϋπολογισμός» της Τρας περιελάμβανε τις μεγαλύτερες φορολογικές περικοπές από το 1972, που χρηματοδοτούμενες από μια τεράστια αύξηση του δανεισμού, χωρίς εξήγηση για το πώς θα την εξοφλήσει η κυβέρνηση. Τα μέτρα προκάλεσαν την πτώση της λίρας σε ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου και την κατάρρευση της τιμής των κρατικών ομολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου – γνωστά ως gilts.
Η Τράπεζα της Αγγλίας τότε παρενέβη ανακοινώνοντας επέκταση της έκτακτης αγοράς ομολόγων της για να «αποκαταστήσει τις εύρυθμες συνθήκες της αγοράς».
«Έγινε ασταθής και επηρέαζε τα συνταξιοδοτικά ταμεία, για παράδειγμα και τον τρόπο λειτουργίας τους. Έτσι, έπρεπε να μπούμε γρήγορα και έπρεπε να μπούμε αρκετά αποφασιστικά. Αυτό έμοιαζε και ήταν, μια πολύ πραγματική απειλή για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα», είπε ο Μπέιλι.
Η συνέντευξή του ήρθε λίγες ώρες αφότου η ρυθμιστική αρχή αύξησε το επιτόκιο από το 2,25% στο 3%, για να προσπαθήσει να περιορίσει τον αυξανόμενο πληθωρισμό.
Ο Μπέιλι προειδοποίησε επίσης ότι η Βρετανία αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη ύφεση από τότε που άρχισαν οι καταγραφές και προειδοποίησε για «δύσκολο δρόμο μπροστά» για το Ηνωμένο Βασίλειο και τα νοικοκυριά του.