Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κρισταλίνα Γκεοργίεβα προειδοποίησε σήμερα τους ηγέτες της G20 να μην επιτρέψουν στον προστατευτισμό «να εδραιωθεί» και πρόσθεσε ότι η διάσπαση της παγκόσμιας οικονομίας σε γεωπολιτικά μπλοκ θα βλάψει σημαντικά την ανάπτυξη.
Στην ομιλία της ενώπιον των ηγετών της G20 κατά τη σύνοδο κορυφής που διεξάγεται στην Ινδονησία, η Γκεοργκίεβα επεσήμανε ότι αυτή τη στιγμή 345 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως υποφέρουν από επισιτιστική κρίση λόγω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, του υψηλού πληθωρισμού και των κλιματικών καταστροφών. Η ίδια τόνισε ότι οι χώρες θα πρέπει «να επιτρέψουν στο εμπόριο να κάνει τη δουλειά του».
«Η άρση των εμποδίων, κυρίως για τα τρόφιμα και τα λιπάσματα, μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην αντιμετώπιση των δεινών εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων», υπογράμμισε η επικεφαλής του ΔΝΤ.
«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στον προστατευτισμό να εδραιωθεί και στον κόσμο να διαχωριστεί σε ξεχωριστά μπλοκ», πρόσθεσε.
During these particularly challenging times, the G20 can do a lot to improve the prospects of the world economy. See my remarks at the G20 Leaders Summit #G20Indonesia: https://t.co/fzM1fcflym pic.twitter.com/uM5ei9g4hz
— Kristalina Georgieva (@KGeorgieva) November 15, 2022
Η Γκεοργκίεβα προειδοποιεί εδώ και καιρό κατά της διάσπασης της παγκόσμιας οικονομίας σε μπλοκ των οποίων θα ηγούνται οι ΗΠΑ και οι δυτικοί τους σύμμαχοι από τη μία και η Κίνα και άλλες χώρες από την άλλη, εξηγώντας ότι αυτό θα οδηγήσει στην υιοθέτηση διαφορετικών τεχνολογικών και ρυθμιστικών προτύπων και θα εντείνει τον εμπορικό προστατευτισμό.
Υπάρχει ακόμη χρόνος να αποτρέψουμε αυτή την κατάσταση και «να αποφύγουμε να καταλήξουμε κοιμισμένοι σε έναν κόσμο που θα είναι πιο φτωχός και λιγότερο ασφαλής», εκτίμησε η Γκεοργκίεβα.
Η επικεφαλής του ΔΝΤ επανέλαβε εξάλλου το αίτημά της προς τις χώρες της G20 να επιταχύνουν τις προσπάθειες να προσφέρουν ελάφρυνση του χρέους στις πιο φτωχές χώρες που έχουν πληγεί από την πανδημία covid-19, τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία και τον πληθωρισμό.