Ο πρώην Υπουργός Πολιτισμού της Βρετανίας Μπεν Μπράντσο, συνεργάστηκε με μια ελληνική εκστρατεία για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, λέγοντας ότι το νόμιμο σπίτι τους βρίσκεται στο Μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα.
Ο Μπράντσο ενώνει πρόσωπα όπως ο Λόρδος Εντ Βέιζι και ο ηθοποιός Στίβεν Φράι που ζητούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα, που κρατούνται από το Βρετανικό Μουσείο, να επιστραφούν στην Αθήνα.
«Είναι πολύ σωστό τα γλυπτά να θεωρούνται ως ενιαίο έργο τέχνης στο Μουσείο της Ακρόπολης [στην Ελλάδα]», είπε ο Μπράντσο, που υπηρέτησε υπό τον Τόνι Μπλερ και τον Γκόρντον Μπράουν.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του inews.co.uk μια δημοσκόπηση του YouGov, που δείχνει ευρεία διακομματική υποστήριξη για την επιστροφή των κλεμμένων Γλυπτών, θα αυξήσει την πίεση στην κυβέρνηση, η οποία επί του παρόντος αντιστέκεται σε μια μόνιμη παράδοση.
Former culture secretary Ben Bradshaw urges Rishi Sunak to back Elgin Marbles return to Greece
🏛️ Exclusive from @adamsherwin10 https://t.co/2TbxKEulbK
— The i paper (@theipaper) November 21, 2022
Η πλειοψηφία των Βρετανών τάσσεται υπέρ της επιστροφής τους, με το 44% των Συντηρητικών ψηφοφόρων να υποστηρίζει την κίνηση, σε σύγκριση με το 25% των υποστηρικτών των Τόρις που πιστεύουν ότι πρέπει να παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Από αυτούς που ψήφισαν τους Εργατικούς στις τελευταίες εκλογές, το 67% πιστεύει ότι πρέπει να επιστρέψουν.
Ο Μπράντσο είπε ότι ελπίζει ότι ο Ρίσι Σούνακ θα δώσει τέλος στην αντίθεση της κυβέρνησης για την αποκατάσταση και θα υποστηρίξει την επιστροφή τους.
«Ελπίζω ότι καθώς ο Σούνακ έχει οικογενειακές ρίζες σε διαφορετική κουλτούρα, μπορεί να είναι πιο ευαίσθητος σε αυτά τα ζητήματα και δεν θα σταθεί εμπόδιο στην επιστροφή τους», είπε ο Βρετανός στο inews.co.uk και πρόσθεσε:
«Τα Γλυπτά έχουν γίνει σύμβολο πολιτιστικής αδικίας υψηλού προφίλ. Η επιστροφή τους θα έστελνε ένα πολύ καλό μήνυμα ότι η Βρετανία εξακολουθεί να είναι μια εξωστρεφής και αφοσιωμένη χώρα σε έναν κόσμο μετά το Brexit. Δεν είμαστε ένα μικρό νησί που κοιτάζει τον εαυτό του».
Ο Μπράντσο εντάχθηκε στο συμβουλευτικό ΔΣ του Parthenon Project, που ιδρύθηκε από τον Έλληνα επιχειρηματία, John Lefas, για να πιέσει για την αλλαγή της νομοθεσίας που θα άνοιγε το δρόμο για την επιστροφή των Γλυπτών.
We are delighted to announce the latest addition to our Advisory Board, former culture secretary @BenPBradshaw who said
“It’s only right that the sculptures should be viewed as one piece of art in the Acropolis Museum”
Read the full story in @theipaper:https://t.co/RdrPDYcVIc— Parthenon Project (@UniteParthenon) November 21, 2022
«Είναι ένα μακροχρόνιο λάθος και ποτέ δεν κατάλαβα γιατί αυτό το πρόβλημα δεν μπορεί να επιλυθεί. Η στάση για την αποκατάσταση αλλάζει σε όλο τον κόσμο και στο Βρετανικό Μουσείο», είπε ο πρώην υπουργός.
Και πρόσθεσε: «Είναι σαφές ότι υπάρχει ευρεία υποστήριξη μεταξύ του βρετανικού κοινού και μεταξύ όλων των πολιτικών κομμάτων, για την αρχή της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στο νόμιμο σπίτι τους στην Αθήνα. Το Βρετανικό Μουσείο είναι ένα ‘μουσείο του κόσμου’ και τα ελληνικά τεχνουργήματα θα συνεχίσουν και θα πρέπει να εκτίθενται εκεί ως μέρος μιας νέας πολιτιστικής συνεργασίας. Μια λύση που να κερδίζει για την επανένωση δεν ήταν ποτέ πιο κοντά».
Για να συνεχίσει: «Ως σύμβολο της δημοκρατίας που αντιπροσωπεύει την πολιτιστική ταυτότητα εκατομμυρίων ανθρώπων, ήταν σωστό να μεταφερθούν τα γλυπτά στο Μουσείο της Ακρόπολης. Η ιδέα ότι η χώρα προέλευσης των έργων δεν μπορεί να τα φροντίσει είναι τόσο ξεπερασμένη. Η Αθήνα έχει υπέροχες εγκαταστάσεις. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν γιατί αυτό είναι ένα πρόβλημα για το Βρετανικό Μουσείο».
The time has come to return the Elgin Marbles to Greece. Their continued retention in London can no longer be justified. My interview today https://t.co/Rhtkqq0n9K
— Ben Bradshaw (@BenPBradshaw) November 21, 2022
Ο πρώην συντηρητικός καγκελάριος, Τζορτζ Όσμπορν, τώρα πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, έχει πει ότι μια «συμφωνία» για το μέλλον των Γλυπτών, πιθανώς να περιλαμβάνει ανταλλαγή θησαυρών και κοινή κατοχή μεταξύ Βρετανίας και Ελλάδας.
Οι διαχειριστές του μουσείου θέλουν την έγκριση της κυβέρνησης πριν συμφωνήσουν στην επιστροφή των Γλυπτών. Η Λιζ Τρας απέκλεισε μια συμφωνία κατά τη σύντομη θητεία της ως πρωθυπουργός, αλλά οι ακτιβιστές ελπίζουν ότι ο Σούνακ, ο οποίος δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει τη θέση του, θα μπορούσε να είναι ανοιχτός.
Ο Λόρδος Βέιζι, πρώην Υπουργός Πολιτισμού και πρόεδρος του Parthenon Project, δήλωσε:
«Το επιχείρημα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, ένα εξαιρετικά σημαντικό σύμβολο για τον λαό της Ελλάδας – συγκρίσιμο με το Stonehenge για τους Βρετανούς – είναι ξεκάθαρο και λογικό. Είμαι τόσο χαρούμενος που καλωσορίζω τον Μπεν Μπράντσο στο συμβουλευτικό συμβούλιο και που θα συμμετάσχω μαζί του για να υποβάλω την υπόθεση στους βουλευτές όλων των κομμάτων και σε ένα όλο και πιο δεκτικό κοινό ότι η ώρα για επανένωση είναι εδώ».