Σφοδρή κριτική κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη ασκούν εγχώριες, αλλά και διεθνείς οργανώσεις, μετά τα εκτενή επεισόδια στα Προσφυγικά της λεωφόρου Αλεξάνδρας, εστιάζοντας στο απαράδεκτο γεγονός της βίαιης προσαγωγής του βραβευμένου φωτορεπόρτερ και μέλους της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου, Νίκου Πηλού.
Η κατακραυγή αφορά στη στάση της αστυνομίας απέναντι στον φωτορεπόρτερ, ο οποίος απλώς έκανε τη δουλειά του. Συγκεκριμένα, σε χθεσινή ανακοίνωσή της, η Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου αναφέρει: «Ο κ. Πηλός είχε κάθε νόμιμο συμφέρον να βρίσκεται στην περιοχή προκειμένου να κάνει τη δουλειά του. Καταδικάζουμε την παρεμπόδιση του δημοσιογραφικού έργου από τις αρχές».
Κληθείς να σχολιάσει τι συνέβη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου ανέφερε πως «αυτό είναι ένα τεχνικό ζήτημα, επειδή κατά τη διάρκεια της σύλληψης με βάσει τις πληροφορίες που υπάρχουν δεν είχε επιδείξει την ταυτότητα του, είχε εκδοθεί το γραφειοκρατικό της σύλληψης είχε ξεκινήσει η διαδικασία». Τόνισε δε πως «δοθήκαν, όμως, άμεσες οδηγίες για την απελευθέρωσή του», ενώ πρόσθεσε ότι «η υπόθεση θα έχει την κατάληξη που οφείλει να έχει, χωρίς περαιτέρω περιπέτειες για τον συνάδελφο σας».
Ωστόσο, τα όσα είπε ο κ. Οικονόμου φαίνεται ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, αφού ο ίδιος ο Νίκος Πηλός τονίζει ότι έδειξε και την αστυνομική και τις επαγγελματικές του ταυτότητες. «Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Οικονόμου, κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων σήμερα, την 24-11-2022, ανέφερε ότι η προσαγωγή και παραμονή μου επί 8 και πλέον ώρες στη ΓΑΔΑ οφείλεται δήθεν στο ότι “δεν επέδειξα την ταυτότητά μου”. Πιθανότατα, ο κ. Οικονόμου διαθέτει εσφαλμένες πληροφορίες, αφού, τόσο κατά την αρχική “δέσμευσή” μου, όσο και κατά την προσαγωγή μου στη ΓΑΔΑ, αμέσως επέδειξα την αστυνομική μου ταυτότητα αλλά και τις 2 επαγγελματικές μου ταυτότητες της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας και της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου Ελλάδας που είναι σε ισχύ. Άλλωστε, το γεγονός αυτό έχει καταγραφεί στην κατάθεση (έκθεση εξέτασης κατηγορούμενου) που οικειοθελώς έδωσα στους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας, στην οποία καταχωρούνται τα πλήρη στοιχεία του Δελτίου Αστυνομικής μου ταυτότητας, καθώς και το επάγγελμά μου (φωτοειδησεογράφος) το οποίο εδώ και 35 χρόνια ασκώ, τηρώντας τους κανόνες που το διέπουν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο φωτορεπόρτερ.
ΕΣΗΕΑ: Να αποσυρθούν οι κατηγορίες κατά του φωτογράφου Νίκου Πηλού
Την έντονη διαμαρτυρία του για την προσαγωγή του Νίκου Πηλού εξέφρασε και το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ τονίζοντας ότι «αν και από την πρώτη στιγμή επέδειξε την επαγγελματική του ταυτότητα, καθώς και για την πολύωρη και αναιτιολόγητη κράτησή του στη ΓΑΔΑ και, μάλιστα, χωρίς να του επιτρέπεται η επικοινωνία με τις Ενώσεις που τον εκπροσωπούν».
«Ζητούμε να αποσυρθούν οι κακουργηματικού χαρακτήρα κατηγορίες που τον βαραίνουν, επειδή απλώς βρέθηκε στο χώρο, που αποτελεί μέρος της εργασίας του! Ενέργειες, όπως αυτή, απειλούν ευθέως την ενημέρωση», αναφέρει χαρακτηριστικά η Ένωση Συντακτών.
Αναλυτικά η μακροσκελής ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ:
«Οι εργαζόμενοι στην ενημέρωση –δημοσιογράφοι, φωτορεπόρτερ, εικονολήπτες, ηχολήπτες–, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του ρεπορτάζ, αντιμετωπίζουν περιορισμούς που συνεχώς αυξάνονται κατά την εκτέλεση του καθήκοντός τους, συμπεριλαμβανομένης, σε ορισμένες περιπτώσεις, της αυθαίρετης συμπεριφοράς των αστυνομικών δυνάμεων.
Το πλέον πρόσφατο παράδειγμα είναι η απαγόρευση σε φωτορεπόρτερ να καλύψουν την επιχείρηση της αστυνομίας στα προσφυγικά της Λ. Αλεξάνδρας, η οποία κατέληξε σε 79 συλλήψεις. Μεταξύ των συλληφθέντων και o εξαίρετος βραβευμένος φωτογράφος Νίκος Πηλός, ο οποίος, στο πλαίσιο του φωτογραφικού οδοιπορικού που ετοιμάζει την τελευταία τριετία, βρέθηκε στα προσφυγικά πολύ αργότερα από την επιχείρηση της αστυνομίας.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης διαμαρτύρεται έντονα για την προσαγωγή του συναδέλφου, αν και από την πρώτη στιγμή επέδειξε την επαγγελματική του ταυτότητα, καθώς και για την πολύωρη και αναιτιολόγητη κράτησή του στη ΓΑΔΑ και, μάλιστα, χωρίς να του επιτρέπεται η επικοινωνία με τις Ενώσεις που τον εκπροσωπούν. Ζητούμε να αποσυρθούν οι κακουργηματικού χαρακτήρα κατηγορίες που τον βαραίνουν, επειδή απλώς βρέθηκε στο χώρο, που αποτελεί μέρος της εργασίας του! Ενέργειες, όπως αυτή, απειλούν ευθέως την ενημέρωση».
Τι συνέβη στα προσφυγικά – Ξεπέρασε τα ελληνικά σύνορα η προσαγωγή του φωτορεπόρτερ
Το Mapping Media Freedom του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ελευθερία του Τύπου και των Μέσων αναφέρει για την υπόθεση: «Ο φωτορεπόρτερ Νίκος Πηλός συνελήφθη και του απαγγέλθηκαν ποινικές κατηγορίες
Στις 22 Νοεμβρίου 2022, η αστυνομία άσκησε ποινική δίωξη κατά του γνωστού Έλληνα φωτορεπόρτερ Νίκου Πηλού, αφού συνελήφθη νωρίτερα την ίδια ημέρα κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης στην Αθήνα.
Ο Πηλός συνελήφθη στις 3.30 το απόγευμα της Τρίτης και στη συνέχεια κρατήθηκε στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (ΓΑΔΑ) για περισσότερες από δέκα ώρες.
Σε βάρος του απαγγέλθηκαν τρεις κατηγορίες για ποινικές παραβάσεις, μεταξύ των οποίων και για βία κατά αστυνομικού.
Ο φωτορεπόρτερ συνελήφθη κατά τη διάρκεια ευρείας κλίμακας αστυνομικής επιχείρησης σε συγκρότημα κατοικιών που είχαν καταληφθεί από καταληψίες στη λεωφόρο Αλεξάνδρας στην Αθήνα, κατά τη διάρκεια της οποίας φέρεται να συνελήφθησαν περισσότερα από 70 άτομα.
Εκείνο το πρωί, ξεκίνησε επιχείρηση στο συγκρότημα κατοικιών, που ονομάζεται Προσφυγικά, για τη σύλληψη ενός ύποπτου εμπρηστή που κατηγορείται ότι πραγματοποίησε επίθεση στα γραφεία του ομίλου μέσων ενημέρωσης Real τον Ιούλιο, σύμφωνα με την αστυνομία.
Από το 2019, ο Πηλός εργάζεται στο «The Refuge», ένα διαδραστικό έργο που καταγράφει τη ζωή στη γειτονιά των Προσφυγικών.
Όταν έμαθε για την αστυνομική επιχείρηση, επισκέφθηκε την περιοχή με επαγγελματική ιδιότητα και τον φωτογραφικό του εξοπλισμό για να καταγράψει τα επακόλουθα της επιδρομής.
Μέχρι τότε, η αστυνομική περίμετρος είχε καταργηθεί και η περιοχή ήταν και πάλι προσβάσιμη στα μέλη του κοινού.
Ενώ βρισκόταν εκεί και τραβούσε εικόνες και κινηματογραφούσε, ξεκίνησε μια δεύτερη επιχείρηση.
Η αστυνομία εισήλθε σε ένα από τα κτίρια και άρχισε να συλλαμβάνει άτομα.
Ο Πηλός βρισκόταν σε εκείνο το σημείο στην ταράτσα και ήταν μεταξύ των συλληφθέντων.
Έδειξε αμέσως τις ταυτότητές του, τόσο από την ένωση φωτορεπόρτερ όσο και από την Ένωση Ξένου Τύπου (FPA).
Ωστόσο, μεταφέρθηκε μαζί με άλλους συλληφθέντες στο αρχηγείο της αστυνομίας στην Αθήνα.
Εκεί παρέμεινε μέχρι τις 2 το πρωί. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, μια ομάδα φωτορεπόρτερ συγκεντρώθηκε έξω από το κτίριο της ΓΑΔΑ για να απαιτήσει την απελευθέρωσή του.
Η αστυνομία απήγγειλε κατηγορίες στον Πηλό για πολλαπλά αδικήματα, μεταξύ των οποίων βία κατά αστυνομικών, πρόκληση σωματικών βλαβών, φθορά περιουσίας και άλλες κατηγορίες που αφορούν όπλα, εκρηκτικά, φωτοβολίδες.
Στο φάκελο κατηγοριών δεν παρουσιάστηκαν συγκεκριμένα στοιχεία για τους ισχυρισμούς εναντίον του.
Οι κατηγορίες ήταν οι ίδιες με αυτές που είχαν δοθεί σε άλλους που είχαν συλληφθεί στην κατάληψη.
Ο Πηλός αρνήθηκε σθεναρά τις κατηγορίες. Η Ένωση Ξένου Τύπου (FPA) εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει: «Ο κ. Πηλός είχε κάθε νόμιμο συμφέρον να βρίσκεται στην περιοχή προκειμένου να κάνει τη δουλειά του. Καταδικάζουμε την παρεμπόδιση του δημοσιογραφικού έργου από τις αρχές». Και πρόσθεσε: «Η ένωση θα επιδιώξει άμεσα συναντήσεις με φορείς για τη λήψη μέτρων που θα διασφαλίζουν την ασφάλεια των δημοσιογράφων και των ξένων ανταποκριτών, κατά την εκτέλεση της εργασίας τους χωρίς περιορισμούς».
Η Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας καταδίκασε τη σύλληψη. Διεθνείς οργανώσεις για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης προσχώρησαν στην FPA ζητώντας την άμεση άρση των κατηγοριών. Το κόμμα της αντιπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία αντιτίθεται στις ποινικές κατηγορίες.
Ο Πηλός είναι ένας βραβευμένος φωτορεπόρτερ και κινηματογραφιστής με έδρα την Αθήνα, ο οποίος καλύπτει θέματα πολέμου, φτώχειας και κοινωνικοοικονομικά ζητήματα».
Δείτε επίσης:
- Προσφυγικά: Ξύλο και κυνηγητό μέσα στην Ευελπίδων από την Αστυνομία σε Αλληλέγγυους
- Εκτεταμένα επεισόδια στα Προσφυγικά με έξι αστυνομικούς τραυματίες – Και βραβευμένος φωτορεπόρτερ μεταξύ των προσαχθέντων