Από τη Βουλγάρα «Crypto Queen», μέχρι τη Ρουμάνα «νονά» πίσω από εγκληματική συμμορία και την Τσέχα επιχειρηματία που προσπάθησε να προσλάβει έναν δολοφόνο με 50.000 ευρώ για να σκοτώσει τον άντρα της, οι καταζητούμενες γυναίκες τις Ευρώπης ανήκουν σε ένα «κλειστό κλαμπ», το οποίο αποτελεί μόλις το 5% των πιο καταζητούμενων φυγόδικων της ηπείρου!
Οι πιο καταζητούμενες γυναίκες φυγάδες στην Ευρώπη, σύμφωνα με λίστα της Europol η οποία κάθε Σεπτέμβριο δημοσιεύει δεκάδες προφίλ «αγνοουμένων» εγκληματιών σε ολόκληρη την ΕΕ, παρουσιάστηκαν από την Daily Mail.
Όχι πια most wanted
Η μόνη γυναίκα δραπέτης από τη λίστα της Europol που έχει συλληφθεί μέχρι στιγμής, είναι η Viviana Andrea Vallejo Gutiérrez, η οποία συνελήφθη στις 28 Οκτωβρίου στη Malchala του Ισημερινού για εμπορία ανθρώπων, εμπορία ναρκωτικών και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
Η αστυνομία αναζητούσε την Κολομβιανή, γνωστή και ως «Vivi», η οποία είχε εγκαταλείψει την Ισπανία αφού κατηγορήθηκε ότι διοικούσε οίκους ανοχής στους οποίους οι γυναίκες αναγκάζονταν να εργαστούν ως ιερόδουλες.
Εικάζεται ότι ήταν μέλος μιας οργάνωσης που χρέωνε τις γυναίκες 1.500 € για να πάνε στην Ισπανία, όπου στη συνέχεια έπρεπε να επιστρέψουν τα χρήματα μέσω πορνείας.
Η αστυνομία λέει ότι η 36χρονη ήταν υπεύθυνη για την παρακολούθηση των γυναικών, οι οποίες έπρεπε να είναι διαθέσιμες 24 ώρες το 24ωρο και επίσης προμήθευε κοκαΐνη για τους πελάτες. Αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης 32 ετών.
Η πεντάδα
Σκύλος που γαβγίζει… δαγκώνει κιόλας!
Η Τάνια Γκόμεζ είναι γνωστή στο διαδίκτυο ως η λαμπερή ιδιοκτήτρια της φιλανθρωπικής οργάνωσης διάσωσης σκύλων HundGärin, αλλά σύμφωνα με την Europol συμμετείχε επίσης σε ένα ευρύ φάσμα πιο δόλιων δραστηριοτήτων.
Η 30χρονη καταζητείται από τις σουηδικές αρχές από τον Μάρτιο του 2021 για διεξαγωγή έρευνας για σοβαρά αδικήματα διακίνησης ναρκωτικών και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Θεωρείται επίσης ότι συνδέεται με ομάδα οργανωμένου εγκλήματος στη Στοκχόλμη, για την οποία παρέδιδε και μετέφερε μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών και χρημάτων.
Και παρά την περσόνα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ως λάτρης της φροντίδας των σκύλων που διασώζει αδέσποτα και τα φροντίζει, κατηγορείται επίσης ότι εμπλέκεται σε ένα δίκτυο «παράνομης ιδιοκτησίας ζώων και μεταφοράς τους στο εξωτερικό», σύμφωνα με την Europol.
H «Cryptoqueen» και στη λίστα του FBI!
Επόμενη, η Βουλγάρα «Cryptoqueen» Ruja Ignatova δεν είναι μόνο στη λίστα της Europol, αλλά είναι επίσης μια από τις δέκα πιο καταζητούμενες από το FBI– το οποίο προσφέρει ανταμοιβή έως και 100.000 δολάρια για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψή της.
Η Ignatova, 42 ετών, κατηγορείται ότι χρησιμοποίησε το κρυπτονόμισμα OneCoin ως απάτη μάρκετινγκ πολλαπλών επιπέδων για να στοχεύσει επενδυτές σε όλο τον κόσμο μεταξύ 2014 και 2018.
Οι ανακριτές πιστεύουν ότι η Βουλγάρα έμαθε για την επικείμενη σύλληψή της το 2017 μετά την έκδοση εντάλματος από το Περιφερειακό Δικαστήριο των ΗΠΑ στη Νέα Υόρκη και αντέδρασε ταξιδεύοντας στην Ελλάδα, από όπου και εξαφανίστηκε.
Με το όνομα «Cryptoqueen», η Ignatova, δικηγόρος, συνίδρυσε το OneCoin το 2014 ως «δολοφόνο του Bitcoin», προσελκύοντας επενδυτές να αγοράσουν πακέτα του κρυπτονομίσματός της.
Οι ερευνητές είπαν ότι ένα βασικό μέρος του επιχειρηματικού της μοντέλου ήταν να ωθήσει τους επενδυτές να πουλήσουν πρόσθετα πακέτα OneCoin σε φίλους και συγγενείς, κάτι που ήταν ουσιαστικά ένα σύστημα πυραμίδας για να πληρώσει όσους βρίσκονται στην κορυφή.
Η βουλγαρικής καταγωγής Ignatova είναι μόλις η 11η γυναίκα που μπήκε στη λίστα των πιο καταζητούμενων του FBI στην 72χρονη ιστορία του.
Καταζητείται επίσης στη Γερμανία μέσω κόκκινης ειδοποίησης της Interpol, η οποία προειδοποιεί ότι μπορεί να άλλαξε χειρουργικά την εμφάνισή της για να αποφύγει τη σύλληψη.
Οι ανακριτές είπαν ότι ζούσε στην πολυτέλεια πριν ταξιδέψει στη Σόφια της Βουλγαρίας μετά από ένταλμα σύλληψής της που εκδόθηκε στις 12 Οκτωβρίου 2017. Στη συνέχεια αναφέρθηκε ότι ταξίδευε από τη Σόφια στην Αθήνα στις 25 Οκτωβρίου και έκτοτε δεν έχει εμφανιστεί.
Οι αρχές πιστεύουν ότι θα μπορούσε να ταξιδεύει με πλαστό γερμανικό διαβατήριο στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Βουλγαρία, τη Ρωσία, τη Γερμανία, την Ελλάδα ή την Ανατολική Ευρώπη.
50.000 ευρώ για να δολοφονήσουν τον πρώην σύζυγό της
Η τρίτη καταζητούμενη δραπέτης είναι η Τσέχα υπήκοος Eva Zámečníková, 41 ετών, η οποία καταζητείται στη Σλοβακία αφού καταδικάστηκε ερήμην σε οκτώ χρόνια φυλάκιση για τη μίσθωση ενός δολοφόνου για να σκοτώσει τον πρώην σύζυγό της.
Τον Ιανουάριο του 2014 η ανθοπώλης κανόνισε να πληρώσει στον φίλο της Martin Adamkovič 50.000 ευρώ για να σκοτώσει τον σύζυγό της -έναν στρατιώτη με τον οποίο ήταν παντρεμένη μόνο δύο μήνες- με σκοπό να τον κηρύξει αγνοούμενο μετά από δύο χρόνια και να αποκτήσει την περιουσία του.
Φέρεται ότι απέκτησε ένα όπλο για να πραγματοποιήσει τη δολοφονία, αλλά αυτό δεν πέτυχε και έτσι άλλαξε το σχέδιό της και είπε στον Adamkovič ότι θα έπρεπε να στραγγαλίσει τον σύζυγό της με ένα σχοινί.
Αντίθετα, όμως, αυτός την παρέδωσε στην αστυνομία και τους βοήθησε να σκηνοθετήσουν τη δολοφονία προκειμένου να συγκεντρωθούν αρκετά στοιχεία.
Ο Adamkovič αργότερα έγινε κορυφαίος μάρτυρας στη δίκη της δολοφονίας και ισχυρίστηκε ότι η Zámečníková είχε εν μέρει κίνητρο το γεγονός ότι δεν ήθελε πλέον να «ταΐζει τον σύζυγό της».
Η Zámečníková αρνήθηκε την ενοχή της και ισχυρίστηκε ότι ο Adamkovič ήθελε να την εκδικηθεί επειδή αρνήθηκε να του δανείσει χρήματα. Επέμεινε ότι κανένα στοιχείο δεν επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για τον προγραμματισμένο φόνο και την εν λόγω πληρωμή.
Η επιχειρηματίας ήταν προφυλακισμένη για αρκετούς μήνες αλλά αφέθηκε ελεύθερη τον Αύγουστο του 2014 για να γεννήσει το παιδί της. Κρίθηκε ένοχη από το Ειδικό Ποινικό Δικαστήριο τον Ιανουάριο του 2020, αλλά έκτοτε διαφεύγει και είναι πλέον μια από τις πιο καταζητούμενους εγκληματίες στην ΕΕ.
Η διπλή «εκπροσώπηση» της Ουγγαρίας
Εν τω μεταξύ, η Ουγγαρέζα Anamaria Radu-Stoica καταζητείται στην πατρίδα της αφού καταδικάστηκε σε δέκα χρόνια φυλάκιση.
Η 34χρονη, μαζί με άλλους δύο, ίδρυσαν μια ομάδα οργανωμένου εγκλήματος με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση γυναικών, καθώς και τη διευκόλυνση της πορνείας, μερικές φορές με ανήλικα κορίτσια. Έχει διαφύγει από τον Αύγουστο του 2012.
Τέλος, η επίσης Ουγγαρέζα Andrea Dudla – γνωστή και ως Eszter Kathona – καταζητείται από το 2012, αφού καταδικάστηκε σε περισσότερα από 15 χρόνια φυλάκισης για τη συμμετοχή της σε δεκάδες οικονομικά εγκλήματα.
Στη δεκαετία του 2000, η Dudla και δύο συνεργάτες της προσποιήθηκαν ότι ήταν πραγματικές εταιρείες, δημιουργώντας πλαστά τιμολόγια και ισολογισμούς με πραγματική εμφάνιση, προκειμένου να δανειστούν εκατοντάδες εκατομμύρια ουγγρικά φιορίνια από τράπεζες.
Πώλησαν επίσης 4.400 τόνους καλαμποκιού για 250 εκατομμύρια φιορίνια (610.000 £), αλλά δεν παρέδωσαν ποτέ καλαμπόκι. Μια περίοδο, υπήρχε η εκτίμηση ότι η 43χρονη θα μπορούσε να κρυβόταν στην Ταϊλάνδη, όπου συνελήφθη ένας από τους εγκληματίες συνεργάτες της.