Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις για το σκάνδαλο του Qatargate με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους που προσπάθησαν να ξεπλύνουν το Κατάρ με το αζημίωτο. Όπως δείχνουν τα αποτελέσματα των ερευνών των Βελγικών Αρχών, ο Αντόνιο Παντσέρι ο οποίος είχε ρόλο ενορχηστρωτή, μαζί με τον σύντροφο της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζόρτζι είχαν τον έλεγχο των επαφών των Καταριανών στις Βρυξέλλες.
Σε σημερινό της δημοσίευμα η Le Soir, κάνει αναφορά στην ασυνήθιστη πολυκοσμία που παρατηρήθηκε μπροστά από το δωμάτιο 3G-3 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις 14 Νοεμβρίου, λίγο προτού ξεκινήσει το Μουντιάλ. Μάλιστα, κάνει αναφορά στον Μαργαρίτη Σχοινά, ο οποίος ήταν μεταξύ εκείνων που συναντήθηκαν με την αντιπροσωπεία των Καταριανών αξιωματούχων.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, εκείνη την ημέρα, στην αίθουσα της υποεπιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων ήταν παρόντες ο Παντσέρι, ο Φραντσέσκο Τζόρτζι, ο Μαρκ Ταραμπέλα, ο Αντρέα Κοτσολίνο και η Μαρί Αρένα.
Ωστόσο, ο συναγερμός στις αρχές σήμανε στις 3 Οκτωβρίου, όταν οι τηλεφωνικές υποκλοπές «έπιασαν» τον Τζόρτζι και τον Παντσέρι να συζητούν για μια συνάντηση που είχε προγραμματιστεί για τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου με τους «δικούς τους ανθρώπους».
Στις 9 Οκτωβρίου, μια αντιπροσωπεία του Κατάρ εγκαταστάθηκε στη σουίτα 412 του Steigenberger Wiltcher’s. Έξι άνδρες έφτασαν με τρεις μαύρες Mercedes, ανάμεσά τους ο υπουργός Εργασίας, Αλ Μάρι, και ένας άλλος, το δεξί του χέρι, ο Μπουτζελάλ Μπ, επονομαζόμενος και «ο Αλγερινός». Τις επόμενες μέρες είχαν σειρά συναντήσεων με πολλά πρόσωπα μεταξύ των οποίων και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μαργαρίτης Σχοινάς αλλά και οι ευρωβουλευτές Μαρί Αρένα και Χάνα Νόιμαν, αναφέρει το δημοσίευμα.
Την καθορισμένη ημέρα και ώρα λοιπόν, οι δύο έφτασαν κοντά στο Steigenberger Wiltcher’s, χωρίς να γνωρίζουν ότι παρακολουθούνται. Οι κάμερες όμως του ξενοδοχείου παρακολουθούν τις κινήσεις τους.
Στο λόμπι, τους συνοδεύει γρήγορα ένα μέλος της αποστολής του Κατάρ που τους καλεί να τους ακολουθήσουν προς τα ασανσέρ, προς τη σουίτα 412. Μαζί τους και ένας άντρας που κουβαλούσε μια βαλίτσα.
Στην κρεβατοκάμαρα δεν υπήρχαν κάμερες καθώς απαιτείται διακριτικότητα. Αλλά κατά τη διάρκεια της ακρόασής του, ο Τζόρτζι είπε ότι «ο Παντσέρι συναντήθηκε (σ.σ. με τα μέλη της αποστολής του Κατάρ) για να τους εξηγήσει πώς πρέπει να τοποθετηθούν». Μάλιστα, τους πρότεινε να συναντηθούν και να οργανώσουν μια ακρόαση στο ΕΚ στις 14 Νοεμβρίου. Στόχος ήταν να προετοιμαστεί ο υπουργός για αυτήν την ομιλία στη Βουλή. «Με τον όρο ”προετοιμασία”, εννοώ να του εξηγήσω την ευρωπαϊκή άποψη και να τον συμβουλεύσω πώς να αντιδράσει» δήλωσε ο Τζόρτζι, ο οποίος, όπως ανέφερε στους ανακριτές, βρισκόταν εκεί για να κάνει την μετάφραση, επειδή ο Παντσέρι δεν μιλάει αγγλικά.
Η συνάντηση είχε διάρκεια μιάμιση ώρα. Στη συνέχεια, ο Παντσέρι και ο Τζόρτζι έφυγαν από την πολυτελή σουίτα μεταφέροντας ένα σακίδιο πολύ πιο φουσκωμένο από ό,τι όταν μπήκαν.
Ο Παντσέρι έγραψε την ομιλία
Στις 14 Νοεμβρίου , ο υπουργός Αλ Μάρι φτάνει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Επί δύο ώρες αναλύθηκε η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Κατάρ, με τον υπουργό του Κατάρ, ως εκ τούτου, και εκπροσώπους της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, της Human Rights Watch και της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων, συμπεριλαμβανομένου του τότε Γενικού Γραμματέα Λούκα Βισεντίνι.
Ο Αλ Μάρι έκανε λόγο για άνευ προηγουμένου μεταρρυθμίσεις, συνεχή διάλογο, μέτρα από τους αντιπάλους του Κατάρ, κατηγορίες για ρατσισμό... Μια ομιλία, την οποία όπως αναφέρουν οι βελγικές αρχές, είχε γράψει ο ίδιος ο Παντσέρι.
Δείτε επίσης: