Δυσοίωνα είναι τα μηνύματα για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας το 2023. Το στίγμα έδωσε πρώτη απ’ όλους η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, η οποία τόνισε πως για το μεγάλο μέρος της παγκόσμιας οικονομίας το 2023 θα είναι μια δύσκολη χρονιά, καθώς οι κύριες κινητήριες δυνάμεις της παγκόσμιας ανάπτυξης, οι ΗΠΑ, η Ευρώπη και η Κίνα, αντιμετωπίζουν εξασθένηση της δραστηριότητας.
Οπως επισήμανε στην ειδησεογραφική εκπομπή του αμερικανικού ειδησεογραφικού δικτύου «Face the Nation», η νέα χρονιά θα είναι «πιο σκληρή από τη χρονιά που αφήσαμε πίσω».
Φαίνεται όμως πως «αδύναμος κρίκος» για την Ευρώπη είναι η Ιταλία.
The world will face a "tougher" year in 2023 than the previous 12 months, mainly because of a simultaneous slowdown in economic activity in major advanced economies such as the US and Europe, IMF Managing Director Kristalina Georgieva said. But China's economy will grow steadily. pic.twitter.com/0b4vM4r46T
— Golover (@Golover_Tu) January 4, 2023
Σε δημοσκόπηση των «Financial Τimes», εννέα στους 10 οικονομολόγους αναγνώρισαν την Ιταλία ως τη χώρα της ευρωζώνης «που κινδυνεύει περισσότερο από ένα ξεπούλημα στις αγορές κρατικών ομολόγων της».
Η κυβέρνηση συνασπισμού της Ιταλίας επιχειρεί να ακολουθήσει έναν δρόμο δημοσιονομικής ορθότητας. Προέβλεπε μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας από 5,6% του ΑΕΠ το 2022 σε 4,5% το 2023 και 3% το επόμενο έτος. Ωστόσο, το ιταλικό δημόσιο χρέος παραμένει ένα από τα υψηλότερα στην Ευρώπη, λίγο πάνω από το 145% του ΑΕΠ.
Το κόστος δανεισμού της Ρώμης έχει αυξηθεί απότομα από τότε που η ΕΚΤ άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια το περασμένο καλοκαίρι. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ανέβηκε πάνω από το 4,6% την περασμένη εβδομάδα, σχεδόν τετραπλασιάζοντας το επίπεδο του προηγούμενου έτους και είναι 2,1 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από την αντίστοιχη απόδοση των γερμανικών ομολόγων.
Ύμνοι από τη γερμανική «FAΖ» για την Ελλάδα
Η Ελλάδα άφησε πίσω της την κρίση του ευρώ και αυτή τη στιγμή παρουσιάζεται στα χρηματιστήρια ως πρότυπο στην Ευρώπη, σημειώνει η γερμανική εφημερίδα «FAZ». Μπορεί οι καταναλωτές στην Ελλάδα να πέρασαν μια «δύσκολη εορταστική περίοδο», με τον πληθωρισμό να σκαρφαλώνει στο 8,5%, όμως η χώρα διανύει περίοδο ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης, πιθανώς από 5% έως 6% πέρυσι, σημειώνει η συντηρητική γερμανική εφημερίδα στο άρθρο της με τίτλο «Η Ελλάδα μεταμορφώνεται σε άγκυρα σταθερότητας».
Η Ελλάδα έλαβε επίσης ένα «πρόωρο χριστουγεννιάτικο δώρο» από τη Βρετανία, αφού το περιοδικό «The Economist» την ψηφίζει ως την οικονομία με τις καλύτερες επιδόσεις μεταξύ των 34 χωρών του ΟΟΣΑ. Τα κριτήρια ήταν η οικονομική ανάπτυξη, ο πληθωρισμός, το εθνικό χρέος και οι τιμές των μετοχών.
- Δείτε επίσης: Σκούρα τα πράγματα για την ελληνική οικονομία το 2023 με επιβράδυνση της ανάπτυξης, αλλά…