Πριν λίγη ώρα ολοκληρώθηκε η μαραθώνια συνεδρίαση του Μηχανισμού Αντιμετώπισης Κρίσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (IPCR), που συνεδρίασε με κεντρικό θέμα την έξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Κίνα και την αντιμετώπισή τους από τις ευρωπαϊκές χώρες.
Τα κράτη μέλη συμφώνησαν σε μια συντονισμένη προληπτική προσέγγιση υπό το πρίσμα των εξελίξεων της COVID-19 στην Κίνα, ιδίως λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη για επαρκή, αξιόπιστα δεδομένα και τη χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών από την Κίνα από τις 8 Ιανουαρίου 2023, αναφέρει η ανακοίνωση της σουηδικής προεδρίας.
- Δείτε ακόμη: Σοκ στην Κίνα: Καίνε νεκρούς στη μέση του δρόμου!
Τα κράτη μέλη συμφωνούν:
* να συστήσουν σε όλους τους επιβάτες σε πτήσεις από και προς την Κίνα να φορούν ιατρική μάσκα (FFP2/N95/KN95).
*να παρέχουν συμβουλές σε εισερχόμενους και εξερχόμενους διεθνείς ταξιδιώτες που προέρχονται από ή έχουν προορισμό την Κίνα, καθώς και στο προσωπικό αεροσκαφών και αεροδρομίων, σχετικά με μέτρα προσωπικής υγιεινής και υγείας.
*ενθαρρύνονται ενθέρμως για την εισαγωγή, για όλους τους επιβάτες που αναχωρούν από την Κίνα προς τα κράτη μέλη, απαίτησης αρνητικού τεστ COVID-19 που λαμβάνεται όχι περισσότερες από 48 ώρες πριν από την αναχώρηση από την Κίνα.
Επίσης, τα κράτη μέλη ενθαρρύνονται να συμπληρώσουν αυτά τα μέτρα με:
*τυχαίους ελέγχους επιβατών που φτάνουν από την Κίνα κατά την άφιξή τους στα κράτη μέλη, ανάλογα με την περίπτωση, και αλληλουχία όλων των θετικών αποτελεσμάτων για την ενίσχυση της επιτήρησης της επιδημιολογικής κατάστασης.
*έλεγχο λυμάτων από αεροδρόμια με διεθνείς πτήσεις και αεροσκάφη που φτάνουν από την Κίνα
*συνέχιση της προώθησης της κοινής κατανομής εμβολίων και του εμβολιασμού, συμπεριλαμβανομένων των αναμνηστικών δόσεων, ιδιαίτερα μεταξύ των ευάλωτων ομάδων.
‼️ no agreement on general #COVID19 testing for passengers coming from #China despite almost 6h of #IPCR meeting. But Member states are “strongly encouraged” to do so https://t.co/TIShYvIUwE pic.twitter.com/onI9jJZKv0
— Leonor Hubaut (@LeonorHubaut) January 4, 2023
Η IPCR, με την υποστήριξη του ECDC και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, και λαμβάνοντας υπόψη την αξιολόγηση του ΠΟΥ, θα συνεχίσει να παρακολουθεί την επιδημιολογική κατάσταση στην ΕΕ και τις εξελίξεις στην Κίνα, συμπεριλαμβανομένου του επιπέδου των δεδομένων που ανταλλάσσονται, με σκοπό τη διασφάλιση του συντονισμού της ΕΕ τυχόν μέτρα που κρίνονται απαραίτητα.
Τα κράτη μέλη συμφωνούν να αξιολογήσουν την κατάσταση και να επανεξετάσουν τα μέτρα έως τα μέσα Ιανουαρίου 2023.
Ανήσυχος ο ΠΟΥ για το νέο στέλεχος, που λέει ότι είναι πιο μεταδοτικό έως τώρα
Την ίδια ώρα τα επιστημονικά δεδομένα που συγκεντρώνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και αφορούν στο νέο στέλεχος κορωνοϊού, είναι άκρως ανησυχητικά.
Οι επιστήμονες ερευνούν πόσο σοβαρή είναι η νέα υποπαραλλαγή με το στέλεχος XBB.1.5 της Omicron, δηλαδή τα ποσοστά θνησιμότητας και σοβαρής νόσησης.
Το νέο στέλεχος που κυριαρχεί στις ΗΠΑ μόλις μέσα σε λίγες εβδομάδες, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, θα μπορούσε να προκαλέσει ένα νέο κύμα κρουσμάτων.
«Ανησυχούμε για το αναπτυξιακό του πλεονέκτημα, ιδιαίτερα σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης και το βορειοανατολικό τμήμα των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου το XBB.1.5 έχει αντικαταστήσει γρήγορα άλλες υποπαραλλαγές που κυκλοφορούν», δήλωσε η Maria Van Kerkhove, αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Μέχρι στιγμής πάντως δεν είναι ξεκάθαρο αν η αυξημένη μεταδοτικότητα του νέου στελέχους οδηγεί περισσότερους ανθρώπους στα νοσοκομεία, άρα και σε περισσότερους θανάτους.
Η κατάσταση παγκοσμίως δείχνει να επιβαρύνεται, με το νέο στέλεχος να έχει εντοπιστεί σε 29 χώρες σε όλον τον κόσμο και μπορεί να κυκλοφορεί και σε πολύ περισσότερες.