Η πρώτη μάχη του επόμενου πολέμου!

Προσομοίωση προβλέπει την έκβαση πιθανής σύγκρουσης στην Ταϊβάν - Αμερικανικό think tank: Θα «ακρωτηρίαζε» τις δυνάμεις των ΗΠΑ και της Κίνας

Must Read

Εάν η Κίνα προσπαθούσε να πάρει τον έλεγχο της Ταϊβάν το 2026 με τη βία, ένα τέτοιο βήμα θα ήταν πιθανότατα ανεπιτυχές, αναφέρει το CNN, επικαλούμενο μια προσομοίωση πολέμου που διεξήχθη από αμερικανικό think tank.

Η σύγκρουση δεν θα κόστιζε μόνο ακριβά στο Πεκίνο, αλλά και στους στρατούς της Ταϊβάν, των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας.

Η έκθεση του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών (CSIS), με τίτλο «The First Battle of the Next War» (σ.σ. «Η πρώτη μάχη του επόμενου πολέμου»), εκτιμά ότι οι ΗΠΑ θα έχαναν τουλάχιστον δύο αεροπλανοφόρα και ότι 3.200 Αμερικανοί στρατιώτες θα σκοτώνονταν σε τρεις εβδομάδες μάχης, σύμφωνα με το CNN.

«Αυτό που κάποτε ήταν αδιανόητο – η άμεση σύγκρουση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας – έχει γίνει πλέον μια συνηθισμένη συζήτηση στην κοινότητα εθνικής ασφάλειας. Αν και τα κινεζικά σχέδια είναι ασαφή, μια στρατιωτική εισβολή δεν αποκλείεται και θα αποτελούσε την πιο επικίνδυνη λύση της Κίνας στο «πρόβλημα της Ταϊβάν», γράφει χαρακτηριστικά το CSIS στην παρουσίαση της προσομοίωσης.

Οι προσομοιώσεις εκτελέστηκαν 24 φορές. Η Ταϊβάν επιβίωσε ως αυτόνομη οντότητα στα περισσότερα σενάρια, αλλά με μεγάλες απώλειες για όλα τα μέρη. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ιαπωνία χάνουν δεκάδες πλοία, εκατοντάδες αεροσκάφη και χιλιάδες στρατιώτες», προβλέπει η έκθεση.

Το ναυτικό της Κίνας θα καταστραφεί  και το Πεκίνο θα μπορούσε να χάσει 10.000 στρατιώτες, 155 μαχητικά αεροσκάφη και 138 μεγάλα πλοία.

Εν τω μεταξύ, ο στρατός της Ταϊβάν θα «υποβαθμιζόταν σοβαρά» και θα έμενε να υπερασπιστεί ένα νησί «χωρίς ηλεκτρισμό και βασικές υπηρεσίες».

Η Ιαπωνία θα μπορούσε επίσης να χάσει περίπου 100 αεροσκάφη και 26 πολεμικά πλοία καθώς οι αμερικανικές βάσεις στο έδαφός της θα δέχονταν επίθεση από την Κίνα.

Το CSIS υποστηρίζει ότι ένας τέτοιος πόλεμος δεν είναι αναπόφευκτος, «ή ακόμη και πιθανός», σημειώνοντας ότι το Πεκίνο θα μπορούσε να επιλέξει μια στρατηγική διπλωματικής απομόνωσης και οικονομικού καταναγκασμού.

Ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ είπε ότι στόχος του Πεκίνου είναι η «ειρηνική επανένωση» με το νησί, αλλά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο επιβολής.

Η έκθεση ανέφερε ότι δεν υπάρχει σύγκριση μεταξύ μιας σύγκρουσης στην Ταϊβάν και της κρίσης στην Ουκρανία, επειδή θα ήταν «αδύνατο» να μπουν στρατεύματα και προμήθειες στο νησί μόλις ξεκινήσει ένας πόλεμος.

«Με ό,τι κι αν πρόκειται να πολεμήσουν οι Ταϊβανέζοι, πρέπει να το έχουν όταν αρχίσει ο πόλεμος», είπε η CSIS, υποστηρίζοντας ότι η Ουάσιγκτον έπρεπε να εξοπλίσει πλήρως την Ταϊπέι εκ των προτέρων.

Ωστόσο, ενώ οι ΗΠΑ μπορεί να κερδίσουν μια «πύρρεια νίκη» στην Ταϊβάν, θα καταλήξουν «να υποφέρουν περισσότερο μακροπρόθεσμα σε σχέση με τους ‘ηττημένους’ Κινέζους», καταλήγει η έκθεση.

Δείτε την έκθεση ολόκληρη:

 

230109_Cancian_FirstBattle_NextWar

 

Το Πεκίνο θεωρεί την αυτοδιοικούμενη Ταϊβάν ως αναπόσπαστο μέρος της επικράτειάς του στο πλαίσιο της πολιτικής της «Μίας Κίνας» – την οποία αναγνωρίζουν οι ΗΠΑ – και αντιτίθεται σε κάθε μορφή διπλωματικής και στρατιωτικής βοήθειας προς την κυβέρνηση στην Ταϊπέι. Κινέζοι αξιωματούχοι κατηγόρησαν την Ουάσιγκτον ότι σκόπιμα διαβρώνει τη μακροχρόνια συμφωνία έχοντας στενή στρατιωτική συνεργασία με το νησί.

Ο Τζο Μπάιντεν έχει υποσχεθεί δύο φορές στρατιωτική υποστήριξη των ΗΠΑ σε περίπτωση κινεζικής εισβολής, πρώτα τον Μάιο και ξανά τον Σεπτέμβριο. Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου απέρριψαν αυτές τις δηλώσεις, ωστόσο, δηλώνοντας ότι οι ΗΠΑ δεν ενθαρρύνουν την ανεξαρτησία της Ταϊβάν.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This