Συμφωνία με τη Φινλανδία για ένταξη στο ΝΑΤΟ αλλά όχι και με τη Σουηδία υπαινίχθηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διαχωρίζοντας τις δύο χώρες.
Ο Τούρκος πρόεδρος μοιάζει να θέλει να παρατείνει την αγωνία των δύο σκανδιναβικών χωρών από τη στιγμή μάλιστα που οι συνομιλίες με τη Σουηδία έχουν ουσιαστικά παγώσει για μετά τις προεδρικές εκλογές στις 14 Μαΐου.
Διαβάστε επίσης: Έξαλλος ο Ερντογάν με τις διαδηλώσεις στη Σουηδία – «Ξεχάστε την υποστήριξή μας για το ΝΑΤΟ»
«Εάν χρειαστεί, μπορούμε να δώσουμε ένα διαφορετικό μήνυμα για τη Φινλανδία», είπε την Κυριακή ο πρόεδρος της Τουρκίας και πρόσθεσε: «Η Σουηδία θα σοκαριστεί όταν δώσουμε ένα διαφορετικό μήνυμα για τη Φινλανδία».
Επανέλαβε επίσης τις επικρίσεις του κατά της Σουηδίας σχετικά με τα τουρκικά αιτήματα έκδοσης.
«Τους είπαμε: “Αν θέλετε να μπείτε στο ΝΑΤΟ, πρέπει να μας στείλετε πίσω αυτούς τους τρομοκράτες”. Τους δώσαμε ένα κατάλογο 120 προσώπων (…) Αλλά αυτοί, μας κοροϊδεύουν λέγοντας ότι άλλαξαν το Σύνταγμά τους», δήλωσε.
Με τις συγκεκριμένες δηλώσεις του ο Ερντογάν δείχνει πως θα αντιμετωπίσει τις δύο αιτήσεις για ένταξη στο ΝΑΤΟ με διαφορετικό τρόπο.
Διαβάστε επίσης: ΝΑΤΟ: Η Φινλανδία πολύ πιθανό να προχωρήσει σε ένταξη χωρίς τη Σουηδία, λόγω του νέου τουρκικού βέτο
Στην ομιλία του δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο κάψιμο του Κορανίου στη Σουηδία λέγοντας: «Εξάλειψαν το Ισλάμ καίγοντας το Κοράνι μας; Απλώς έδειξαν πόσο άτιμοι είναι».
Το κάψιμο ενός αντίτυπου του Κορανίου από δεξιό εξτρεμιστή κοντά στην τουρκική πρεσβεία στη Σουηδία προκάλεσε τις έντονες διαμαρτυρίες της Άγκυρας. Μάλιστα η Άγκυρα είχε ήδη ακυρώσει προγραμματισμένη επίσκεψη του Σουηδού υπουργού Άμυνας.
Η Στοκχόλμη εξέφρασε τη λύπη της για μια «βαθιά ασεβή» πράξη και τη συμπαράστασή της στους μουσουλμάνους, τονίζοντας ότι το σουηδικό Σύνταγμα εμποδίζει την απαγόρευση αυτού του είδους των ενεργειών, χωρίς ωστόσο να σβήσει την τουρκική οργή.
Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη η Τουρκία ανέστειλε τη διαδικασία ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, αναβάλλοντας επ’ αόριστον μια τριμερή συνάντηση που είχε αρχικά προγραμματιστεί για τις αρχές Φεβρουαρίου και είχε στόχο την άρση των αντιρρήσεων της Άγκυρας στην υποψηφιότητά τους.