Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος σχετικά με το κατά πόσο ο ισχυρότατος σεισμός των 7.8 Ρίχτερ στην Τουρκία μπορεί να επηρεάσουν την χώρα μας.
«Ο φονικός σεισμός στην Τουρκία δεν θα επηρεάσει τη σεισμικότητα στην Ελλάδα», τόνισε.
Και πρόσθεσε: «Η μεγάλη χιλιομετρική απόσταση από το σημείο που εκδηλώθηκε η σεισμική δόνηση, το καταστεί σχεδόν αδύνατο για οποιοδήποτε ανησυχία».
Ωστόσο, εξέφρασε τις επιφυλάξεις του και τον προβληματισμό του για το κυπριακό τόξο.
«Για το κυπριακό τόξο υπάρχει μία ανησυχία, καθώς μπορεί να προκύψει κάποια σεισμικότητα, σε βάθος χρόνου, αλλά για τον ελλαδικό δεν υπάρχει καμία», σημείωσε ο καθηγητής στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Όσο για τον σημερινό σεισμό των 7,8 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ στο Γκαζιαντέπ της Τουρκίας, ο Κώστας Παπαζάχος είπε πως η περιοχή δέχεται πολύ συχνά αρκετά υψηλές δονήσεις.
«Το μεγάλο μέγεθος του σημερινού σεισμού δεν μπορεί να θεωρηθεί σπάνιο για την περιοχή», ανέφερε, ενώ εκτίμησε πως θα επακολουθήσουν μεγάλοι μετασεισμοί στην περιοχή, όπως και ήδη έγιναν, της τάξεως των 6,7 Ρίχτερ, λίγα λεπτά μετά την αρχική δόνηση.
«Το ρήγμα της Ανατολίας μπορεί να προκαλέσει μεγάλες μετασεισμικές δονήσεις», τόνισε ο κ. Παπαζάχος και πρόσθεσε: «Πρόκειται για ρήγμα με πολύ μεγάλο σεισμικό δυναμικό, που δίνει πολύ ισχυρούς σεισμούς, που μπορεί να φτάσουν και τα 300 χιλιόμετρα απόσταση. Ιστορικά έχει δώσει τελευταία και 6,4, 6,1, και 6,3 Ρίχτερ. Στην Ελλάδα δεν έχουμε συνηθίσει σε τέτοιους σεισμούς, όμως για την περιοχή που εκδηλώθηκε σήμερα δεν μπορεί να θεωρηθούν σπάνιοι».
«Και στο παρελθόν έχει δώσει παρόμοιους σεισμούς»
Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος τοποθετήθηκε νωρίτερα σχετικά με τον σεισμό, εξηγώντας πως και στο παρελθόν υπήρξαν από το ρήγμα αυτό παρόμοιοι σεισμοί.
«Πρόκειται για ένα πολύ γνωστό ρήγμα που βρίσκεται στην Ανατολική πλευρά της Ανατολίας. Είναι το ρήγμα της Ανατολίας που φθάνει μέχρι τη Συρία. Και στο παρελθόν έχει δώσει παρόμοιους σεισμούς. Είναι τέτοια η δυναμική του που δίνει άνω των 7 βαθμών Ρίχτερ σεισμούς», είπε ο γνωστός σεισμολόγος.
«Δεν ξέρουμε ακόμη αν ήταν ο κύριος σεισμός»
Από την πλευρά του, ο καθηγητής και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας έκανε λόγο για τον σεισμό, εξηγώντας πως δεν γνωρίζουν ακόμη οι σεισμολόγοι αν πρόκειται για τον κύριο σεισμό.
«Αυτό είναι το θέμα. Είναι ένας πάρα πολύ μεγάλος σεισμός ο οποίος προήλθε από ένα μεγάλο ρήγμα που ξεκινά από τον Λίβανο και φτάνει μέχρι τη Μαύρη θάλασσα και οι συνέπειές του θα είναι πολλαπλές» ανέφερε και συμπλήρωσε:
«Θεωρώ ότι και οι ζημιές και τα θύματα θα είναι πολλαπλάσια. Είναι το δυτικό ρήγμα που οριοθετεί τη διείσδυση της αφρικανικής πλάκας στην Τουρκία […] και έχει δώσει τους μετασεισμούς των 6,7 Ρίχτερ».
Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, οι επιπτώσεις θα είναι μεγάλες γιατί ο σεισμός έγινε στις 4:00 τα ξημερώματα τα κτήρια είναι πολύ υποδέεστερα από τα δικά μας. «Παρότι φαίνονται σύγχρονα οι (αντισεισμικοί) κανονισμοί στην Τουρκία δεν έχουν καμία σχέση με τους δικούς μας τους σεισμούς. Τα χαρακτηρίζει η υπερβολή χωρίς να είναι αντισεισμικά θωρακισμένα με υλικά κατασκευής όχι ποιοτικά. Είναι κτήρια με πολύ μεγάλη τρωτότητα σε μικρότερους σεισμούς. Φανταστείτε ποια είναι η καταστροφή που έχει γίνει στην περιοχή» εξήγησε και εκτίμησε ότι ο σεισμός αυτός δεν θα επηρεάσει ρήγματα στον ελληνικό χώρο ούτε έχει σχέση με την σεισμική δόνηση που σημειώθηκε τα ξημερώματα στη Ρόδο, μεγέθους 4,2 Ρίχτερ.
Δείτε επίσης:
Μετασεισμοί «μαμούθ» χτυπούν την Τουρκία: Νέος σεισμός 7,7 Ρίχτερ!
Σοκαριστικά βίντεο: Εγκλωβισμένοι στην Τουρκία φωνάζουν για βοήθεια κάτω από τα συντρίμμια!
Σοκαριστικές περιγραφές Ελλήνων που βίωσαν τον σεισμό στην Τουρκία – «Δεν το έχω ξαναζήσει!»