Τρόμος επικρατεί πλέον ακόμα και για πυρηνικό όλεθρο μετά τον φονικό σεισμό στην Τουρκία, καθώς ο πυρηνικός σταθμός στο Ακουγιου κατασκευάζεται πάνω σε ενεργό σεισμικό ρήγμα!
Η ρωσική εταιρία που κατασκευάζει τον μοναδικό μεγάλο πυρηνικό σταθμό της Τουρκίας δήλωσε, πάντως, στο Reuters ότι η εγκατάσταση δεν υπέστη ζημιές. Ο σταθμός του Ακουγιου βρίσκεται στο Μπουγιουκετσελί στην επαρχία Μερσίνας και είναι πολύ κοντά στην ολοκλήρωσή του.
Turkey's unfinished Akkuyu nuclear plant not damaged by quake – Rosatom official https://t.co/nBW0aqLcRS pic.twitter.com/TvOwnCmyfZ
— Reuters (@Reuters) February 6, 2023
Φορέας ανάπτυξης είναι η Atomstroyexport, θυγατρική της κρατικής ρωσικής εταιρίας πυρηνικής ενέργειας Rosatom, ενώ κύριος ανάδοχος είναι ο τουρκικός όμιλος Özdoğu. Η Atomstroyexport θα κατασκευάσει, θα κατέχει και θα λειτουργεί την εγκατάσταση, η οποία έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί τον Μάιο του 2023. Το Μπουγιουκετσελί, όπου βρίσκεται ο πυρηνικός σταθμός, βρίσκεται περίπου 400 χιλιόμετρα δυτικά του επίκεντρου του σεισμού.
Η εκπρόσωπος της Rosatom, Anastasia Zoteeva, δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA: «Εδώ έγιναν αισθητές σεισμικές δονήσεις μεγέθους περίπου 3 βαθμών, αλλά οι ειδικοί μας δεν εντόπισαν ζημιές σε κτιριακές κατασκευές, γερανούς και εξοπλισμό. Παρʼ όλα αυτά, λαμβάνουμε εκτεταμένα διαγνωστικά μέτρα για να βεβαιωθούμε ότι οι εργασίες κατασκευής και εγκατάστασης μπορούν να συνεχιστούν με ασφάλεια».
Σε απόσταση αναπνοής
Ο πυρηνικός σταθμός του Ακουγιου βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τις βόρειες ακτές της Κύπρου και, βέβαια, πολύ κοντά στην Ελλάδα. Η περιοχή, λοιπόν, μετατρέπεται πλέον σε μια βόμβα έτοιμη να εκραγεί ανά πάσα στιγμή, καθώς ο σταθμός κατασκευάζεται κυριολεκτικά πάνω σε ένα ενεργό σεισμικό ρήγμα.
Ο σταθμός θα έχει τέσσερις αντιδραστήρες ισχύος 1.200 μεγαβάτ. Η Τουρκία είχε ματαιώσει το σχέδιο κατασκευής του σταθμού το 2000 εξαιτίας οικονομικών δυσκολιών. Το σχέδιο είχε από τότε επικριθεί έντονα από τους ακτιβιστές για την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και επιστήμονες που προειδοποιούσαν για τη σεισμικότητα της περιοχής. Η πρώτη μονάδα αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2023, ενώ οι υπόλοιπες τρεις θα συνδεθούν στο δίκτυο μέχρι το 2026.
Εκτός από τον σταθμό στο Ακουγιου, η Τουρκία σχεδιάζει την κατασκευή ενός δεύτερου πυρηνικού σταθμού στην επαρχία της Σινώπης.