Σε έναν κόσμο που αλλάζει διαρκώς στον ρου της Ιστορίας, τίποτε πια δεν πρέπει να προκαλεί εντύπωση. Κυρίως η δράση των σημερινών του πρωταγωνιστών -σε όλα τα επίπεδα-, οι οποίοι κατά το, όχι και τόσο μακρινό, παρελθόν με τη δράση τους μέσα από άλλους, πιο… σκοτεινούς διαύλους επιχειρούσαν να αλλάξουν τις ισορροπίες.
Συγκεκριμένα, αίσθηση -κι όχι άδικα- προκαλεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα η είδηση που μεταδόθηκε και αφορά την κατασκοπευτική δράση του Πατριάρχη Κυρίλλου! Σύμφωνα, λοιπόν, με πληροφορίες που επικαλείται στο σχετικό ρεπορτάζ η εφημερίδα «Tages-Anzeiger», ο επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας παλαιότερα, και δη κατά τα χρόνια που ήταν αντιπρόσωπος του Πατριαρχείου της Μόσχας στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών, συνεργαζόταν με την KGB, με τις μυστικές υπηρεσίες τής τότε Ενωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών (ΕΣΣΔ), με την κωδική ονομασία «Μιχαήλοφ» – με την ιστορία, βέβαια, να μοιάζει να ξεπηδά από τις σελίδες ενός καλογραμμένου θρίλερ κατασκοπίας, με την υπόθεση του οποίου να ξετυλίγεται κατά την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου.
Patriarch Kirill (Gundyaev) worked for KGB and carried out intelligence activities in the 1970s in favor of the USSR
French-language Swiss newspaper Le Matin Dimanche and German newspaper SonntagsZeitung stated this, citing declassified archives.
🔗 https://t.co/9TNAkniw7P
1/2 pic.twitter.com/mzebpeZu2l— NEXTA (@nexta_tv) February 5, 2023
Με έδρα τη Γενεύη
Ο επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Πατριάρχης Κύριλλος (κατά κόσμον Βλαντίμιρ Γκουντνιάγεφ), λοιπόν, στη δεκαετία του 1970 διενεργούσε κατασκοπευτική δραστηριότητα στη Γενεύη με εντολή της Επιτροπής Κρατικής Ασφαλείας (KGB) της ΕΣΣΔ, έγραψαν μια σειρά από ελβετικές εφημερίδες και ιδιαίτερα η εφημερίδα «Tages-Anzeiger» (στο άρθρο της: Putins Patriarch war Spion in der Schweiz) επικαλούμενη αποχαρακτηρισμένα, απόρρητα κρατικά αρχεία της περιόδου 1969 – 1989.
Πάντα σύμφωνα με το ρεπορτάζ και τα στοιχεία αυτά, ο Γκουντνιάγεφ εργαζόταν για λογαριασμό της ρωσικής υπηρεσίας κατασκοπίας χρησιμοποιώντας την κωδική ονομασία «Μιχαήλοφ». Η εφημερίδα σημείωνε μάλιστα πως ο επικεφαλής της Ρωσικής Εκκλησίας εκείνη την εποχή ασχολούνταν με τη διενέργεια κατασκοπίας, κατέχοντας στην Ελβετία την επίσημη θέση του εκπρόσωπου του Πατριαρχείου της Μόσχας στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών.
Οσο για το κύριο καθήκον του, την κύρια αποστολή του; Δεν ήταν άλλη από το να ασκεί επιρροή στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών. Από την Ελβετία, δε, επέστρεψε αργότερα πίσω στην πατρίδα του, τη Σοβιετική Ενωση, όπου και άρχισε με «γοργό βήμα» να προωθείται στην εκκλησιαστική ιεραρχία, μέχρι να φτάσει τελικά στον ρωσικό πατριαρχικό θρόνο.
Από την πλευρά της η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία αρνήθηκε να σχολιάσει τα εν λόγω δημοσιεύματα, ενώ το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών ανέφερε ότι δεν διαθέτει πληροφορίες για το συγκεκριμένο ζήτημα.