Ώρα με την ώρα αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών σε Τουρκία και Συρία μετά τον καταστροφικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ που άφησε πίσω τους περιοχές ισοπεδωμένες και χιλιάδες ανθρώπους νεκρούς κάτω από τα συντρίμμια.
Ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι δήλωσε σήμερα ότι ο αριθμός των νεκρών από τους σεισμούς που έπληξαν τη νοτιοανατολική Τουρκία αυξήθηκε σε 3.419, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των ανθρώπων που σκοτώθηκαν στην Τουρκία και τη Συρία σε πάνω από 5.000.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Οκτάι δήλωσε ότι οι δύσκολες καιρικές συνθήκες δυσχεραίνουν την αποστολή βοήθειας σε πληγείσες περιοχές καθώς και τις επιχειρήσεις διάσωσης. Σύμφωνα με τον Οκτάι, μόνο οχήματα διάσωσης και παροχής βοήθειας επιτρέπεται να κινούνται προς ή από το Χατάι, το Καχραμάνμαρας και το Αντιγιαμάν, τρεις από τις πλέον πληγείσες επαρχίες. Οι επιχειρήσεις διάσωσης επικεντρώνονται σε αυτές τις τρεις επαρχίες καθώς και στη Μαλάτια, πρόσθεσε ο Οκτάι.
Στην νοτιοανατολική Τουρκία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 3.419 άνθρωποι και 1.602 στη βόρεια Συρία, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών στις δύο χώρες να διαμορφώνεται σε τουλάχιστον 5.021 ανθρώπους, σύμφωνα με επίσημες πηγές και πηγές από τις ιατρικές υπηρεσίες.
Οργή για τα καινούργια και αντισεισμικά κτίρια που κατέρρευσαν σε λίγα δευτερόλεπτα
Την ίδια ώρα, στην Τουρκία επικρατεί οργή για τα κτίρια που κατέρρευσαν σαν χάρτινοι πύργοι μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, οικοδομές που υποτίθεται ήταν καινούργιες και αντισεισμικές.
Μάλιστα, σε αγγελίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, κτίρια στη Μαλάτια με διαμερίσματα που πωλούνται έναντι 150.000 ευρώ, φαίνονται στα επίσημα έγγραφα ότι είναι αντισεισμικής κατασκευής.
Για την ποιότητα των κτιρίων μίλησε στον και ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Άκης Τσελέντης, ο οποίος σχολίασε: «με το που έγινε ο σεισμός, η άμεση εκτίμηση που έκανα ήταν ότι τα θύματα θα ξεπεράσουν τις 15.000». Μιλώντας στον Ant1, ο κ. Τσελέντης ο οποίος είχε βρεθεί στην περιοχή για έρευνα πριν από μερικά χρόνια, έκανε λόγο για άθλια ποιότητα των κτιρίων: «Ήμουν στην περιοχή αυτή πριν από επτά χρόνια, για 25 ημέρες, στο πλαίσιο ενός ερευνητικού προγράμματος. Μου έκανε εντύπωση η άθλια ποιότητα των κτιρίων, ακόμη και των πρόσφατων, με τον νέο αντισεισμικό κανονισμό της Τουρκίας» ανέφερε και εξήγησε:
«Τα τελευταία χρόνια ο Ερντογάν εφάρμοζε πολιτική κατασκευής εργατικών πολυκατοικιών και έδινε τα έργα σε κολλητούς του μεγαλοεργολάβους. Αυτοί έδωσαν έμφαση στο κέρδος και βλέπετε τα αποτελέσματα».
Μάλιστα ανέφερε ότι «είδαμε πολυκατοικίες να καταρρέουν στα 150 χλμ. από το επίκεντρο. Αυτές οι πολυκατοικίες δεν έπρεπε να καταρρεύσουν. Δεν λέω, και στην Ελλάδα να είχαμε έναν τόσο ισχυρό σεισμό κοντά σε ένα κτίριο, θα είχαμε πρόβλημα. Αλλά οι μηχανικοί σχεδιάζουν ώστε και να πέσουν οι τοίχοι, να μείνει ο δομικός ιστός, οι κολώνες».
«Τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά, η σεισμική ακολουθία θα κρατήσει τουλάχιστον 8-10 μήνες, με μεγάλους μετασεισμούς της τάξης των 7 Ρίχτερ, μπορεί και παραπάνω. Υπάρχει πιθανότητα και για μεγαλύτερο σεισμό, 7,8-7,9 Ρίχτερ. Ένα “εφτάρι” θα τους αποτελειώσει, όσα σπίτια έχουν μείνει όρθια έχουν υποστεί τεράστια ζημιά. Τα πράγματα είναι τραγικά» σχολίασε ο κ. Τσελέντης.