Περισσότεροι από 23 εκατομμύρια άνθρωποι αναμένεται να επηρεαστούν από τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία, ενώ μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται και 1,4 εκατομμύρια παιδιά.
Αυτό υποστηρίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), ο οποίος διατυπώνει την ανησυχία του για τις εκρηκτικές διαστάσεις που αναμένεται να λάβει η ανθρωπιστική κρίση στις πληγείσες περιοχές.
Συρία: Ανάγκη για καθαρό νερό, φάρμακα και εξοπλισμό
Η κατάσταση που επικρατεί στις δύο χώρες είναι απερίγραπτη, με χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες. Στα θύματα περιλαμβάνονται και εκατομμύρια άτομα που είχαν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, λόγω του εμφύλιου πολέμου που επικρατεί στη Συρία.
Ο El-Mostafa Benlamlih, συντονιστής ανθρωπιστικής βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών στη Συρία, δήλωσε στο CNN ότι η αποστολή έρευνας και διάσωσης παρεμποδίζεται από τις σοβαρές ελλείψεις βαρέως εξοπλισμού και μηχανημάτων.
Τα νοσοκομεία στη Συρία έχουν γεμίσε ασφυκτικά αφού οι τραυματίες αναζητούν βοήθεια. Την ίδια στιγμή, πολλές εγκαταστάσεις έχουν υποστεί ζημιές. Συμπλήρωσε δε, ότι τα αποθέματα σε προμήθειες του ΟΗΕ έχουν διανεμηθεί, αλλά χρειάζονται περισσότερα φάρμακα και ιατρικός εξοπλισμός, κυρίως καθαρό πόσιμο νερό ή εργαλεία για την επισκευή κατεστραμμένων δεξαμενών νερού.
«Οι περισσότερες κοινότητες εξαρτώνται από δεξαμενές νερού είναι υπερυψωμένες και ήταν οι πρώτες που έπεσαν. Χρειάζονται αντικατάσταση ή επισκευή. Έχουμε πολύ μεγάλη ανάγκη για όλα αυτά», είπε. Οι υδατογενείς ασθένειες αποτελούν άλλη μια θανατηφόρα απειλή για τα παιδιά και τις οικογένειες που πλήττονται.
Ανησυχία για εξάπλωση της επιδημίας χολέρας
Οι τελευταίοι μήνες ήταν ιδιαίτερα σκληροί στη Συρία, όχι μόνο λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών και του παγετού, αλλά και εξαιτίας και της επιδημίας χολέρας που ξέσπασε στις 10 Σεπτεμβρίου 2022 και εξαπλώθηκε γρήγορα σε ολόκληρη τη χώρα. Τα παιδιά αποδείχθηκε ότι ήταν περισσότερο εκτεθειμένα και ευάλωτα στην ασθένεια.
Η UNICEF υποστηρίζει πως τα παιδιά στη Συρία συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν μια από τις πιο περίπλοκες ανθρωπιστικές καταστάσεις στον κόσμο. Ιδιαίτερη ανησυχία υπάρχει για την εξάπλωση της χολέρας στα παιδιά, τα οποία ήδη ζούσαν σε συνθήκες ακραίας δυσκολίας.
Περίπου 4 εκατομμύρια άνθρωποι από τη βόρεια Συρία έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους λόγω του πολέμου και βασίζονται στην ανθρωπιστική υποστήριξη, σύμφωνα με τον Τζέιμς Έλντερ, εκπρόσωπο της UNICEF και του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά. Μια επιδεινούμενη οικονομική κρίση, συνεχιζόμενες τοπικές εχθροπραξίες και πάνω από μια δεκαετία έντονων συγκρούσεων, μαζικών εκπατρισμών και κατεστραμμένων δημόσιων υποδομών, έχουν οδηγήσει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σχεδόν τα δύο τρίτα του πληθυσμού.
«Όλα είναι εξαιρετικά δύσκολα σ’ αυτό το μέρος του κόσμου»
Την ίδια ώρα, οι αναξιόπιστες πηγές ύδρευσης, οι διαθέσιμες τροφές και τα υψηλά ποσοστά των παιδιών που εγκαταλείπουν το σχολείο είναι φαινόμενα που μαστίζουν την χώρα. «Όλα είναι εξαιρετικά δύσκολα και τεταμένα σε αυτό το μέρος του κόσμου», ανέφερε ο Τ. ‘Ελντερ και συμπλήρωσε:
«Οι άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, ενώ πολύ συχνά αναγκάζονται να υπομένουν συνθήκες τσουχτερού κρύου και μάλιστα χωρίς πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό. Άρα, το νερό είναι το “κλειδί”. Επίσης, οι κουβέρτες, το φαγητό και η ψυχολογική υποστήριξη».
Εθελοντής της οργάνωσης “Λευκά Κράνη” δηλώνει πως δεν υπάρχει αρκετή βοήθεια για την επαρκή διαχείριση αυτής της ακραίας καταστροφής.
«Οι ομάδες μας εργάζονται όλο το εικοσιτετράωρο για να βοηθήσουν στη διάσωση των τραυματιών. Αλλά οι δυνατότητές μας και οι δυνάμεις μας δεν αρκούν για να χειριστούμε αυτήν την καταστροφή. Αυτή η καταστροφή είναι μεγαλύτερη από οποιαδήποτε οργάνωση στη βορειοδυτική Συρία», δήλωσε ο Ισμαήλ Αλαμπντουλάχ στο CNN και κατέληξε λέγοντας:
«Αυτή η καταστροφή χρειάζεται διεθνείς προσπάθειες για να αντιμετωπιστεί».