Στις 14 Μαΐου αναμενόταν να διεξαχθούν φετινές οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία, κάτι που ο Ταγίπ Ερντογάν ήταν προγραμματισμένο να ανακοινώσει επίσημα τον προσεχή Μάρτιο. Οι πάντες, ωστόσο, λογάριαζαν χωρίς τον πολύνεκρο σεισμό που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία.
Πλέον, η καταστροφική κλίμακα του σεισμού της Δευτέρας στη νοτιοανατολική Τουρκία παρουσιάζει «σημαντικές δυσκολίες» για τις επερχόμενες εκλογές, σύμφωνα με σημερινή δήλωση Τούρκου αξιωματούχου, η οποία και αποτελεί την πρώτη ένδειξη ότι οι αρχές ίσως εξετάζουν να τις αναβάλουν.
«Είναι πραγματικά πολύ νωρίς να μιλάμε για τις εκλογές», δήλωσε ο Τούρκος αξιωματούχος, ο οποίος μιλούσε υπό τον όρο της ανωνυμίας. «Υπάρχει κατάσταση έκτακτης ανάγκης ήδη για τρεις μήνες. Το 15% του πληθυσμού ζει σε εκείνη την περιοχή, μια περιοχή που παράγει σχεδόν το 10% του ΑΕΠ», πρόσθεσε ο ίδιος.
“One official told @Reuters that some 15% of Turkey's population lived in the affected area.
‘We will look at developments but at the moment there are very serious difficulties in holding an election on May 14’ he said.”https://t.co/sbfqAA7rNQ— Can Dündar (@candundaradasi) February 9, 2023
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αξιωματούχος σημείωσε πως το κόμμα του Ερντογάν (AKP) και ο κοινοβουλευτικός του σύμμαχος MHP θα εξετάσουν το θέμα, αλλά άφησε να εννοηθεί πως είναι πολύ νωρίς για να αποφασιστεί οτιδήποτε αμέσως μετά τον σεισμό και ενώ ο απολογισμός των νεκρών εξακολουθεί να αυξάνεται. «Φαίνεται πως έχουμε βγει από την προεκλογική περίοδο στην οποία μπαίναμε. Θα εξετάσουμε τις εξελίξεις, αλλά αυτή τη στιγμή υπάρχουν σοβαρές δυσκολίες στη διεξαγωγή εκλογών στις 14 Μαΐου», είπε χαρακτηριστικά.
Ο Τούρκος πρόεδρος, επιδιώκοντας να παρατείνει την παραμονή του στην εξουσία για τρίτη δεκαετία, δήλωσε τον περασμένο μήνα πως οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 14 Μαΐου. Δημοσκοπήσεις που είχαν δημοσιοποιηθεί πριν από τον σεισμό έδειχναν ότι θα είναι η πιο δύσκολη εκλογική πρόκληση που έχει αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα, με τη δημοτικότητά του να έχει διαβρωθεί από το εκτινασσόμενο κόστος διαβίωσης και την καταβύθιση της λίρας.
Πλέον, είναι αντιμέτωπος και με ένα κύμα επικρίσεων για την απόκριση των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης της κυβέρνησής του στον φονικότερο σεισμό που έπληξε την Τουρκία από το 1999, λίγο προτού ανέλθει στην εξουσία. Επιζώντες και πολιτικοί της αντιπολίτευσης κατηγορούν τον Ερντογάν για αργή και ανεπαρκή προσπάθεια αρωγής.
Turkey elections: Biggest test for Erdogan amid cost of living crisis https://t.co/tWE1YdMSqi
— BBC News (World) (@BBCWorld) February 5, 2023
Ο Τούρκος δημοσιογράφος Τζαν Ντουντάρ, που ζει στο εξωτερικό και καταδικάστηκε ερήμην σε φυλάκιση 27 ετών, με κατηγορίες κατασκοπίας και της βοήθειας σε τρομοκρατική οργάνωση, δήλωσε σε βίντεό του στο Twitter πως «ο Ερντογάν ανήλθε στην εξουσία στον απόηχο του σεισμού του 1999, φαίνεται πως θα φύγει στον απόηχο του σεισμού του 2023. Αυτός ο σεισμός που έχει κοστίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους θα τον θάψει μέσα στα συντρίμμια».
Οι επικρίσεις για την απόκριση στον σεισμό του 1999, κατά τον οποίο 17.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ήταν ένας από τους παράγοντες που οδήγησαν στην υποχώρηση της υποστήριξης για την τότε κυβέρνηση, κάτι που βοήθησε αποφασιστικά στον θρίαμβο του AKP το 2002. Οποιος κι αν είναι ο πολιτικός αντίκτυπος της τωρινής καταστροφής, η υλικοτεχνική πρόκληση της διεξαγωγής εκλογών στις πληγείσες περιοχές είναι τεράστια.
Στην περιοχή που επλήγη από τους σεισμούς ζουν περίπου 13 εκατομμύρια άνθρωποι και εκατοντάδες χιλιάδες από αυτούς χρειάζονται, πλέον, κάπου να μείνουν, αφού ο σεισμός κατέστρεψε τα σπίτια τους ή είναι πολύ επικίνδυνο να ξαναμείνουν σε αυτά.
Σχεδόν 20.000 οι νεκροί από τους σεισμούς σε Τουρκία-Συρία
Στο μεταξύ, οι συνολικοί νεκροί από τους ισχυρούς σεισμούς που έπληξαν την περασμένη Δευτέρα τη νοτιοανατολική Τουρκία και τη βόρεια Συρία ανέρχονται, πλέον, σε περίπου 20.000, σύμφωνα με τους αναθεωρημένους προς τα επάνω απολογισμούς των τοπικών αρχών.
Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι νεκροί στην Τουρκία ανέρχονται σε 16.546.
Από την πλευρά τους, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Συρίας, επικαλούμενα το υπουργείο Υγείας της χώρας, έκαναν λόγο για 1.347 νεκρούς και 2.295 τραυματίες, αλλά μόνο στις περιοχές που ελέγχονται από το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. Στις περιοχές που ελέγχονται από τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες, υπολογίζεται ότι έχουν ανασυρθεί νεκροί μέχρι τώρα 2.000 άνθρωποι.
Στις ζώνες αυτές έφτασε σήμερα, τέσσερις ημέρες μετά την καταστροφή, ένα πρώτο κομβόι που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια. Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) στην ανακοίνωσή του ανέφερε ότι τα έξι φορτηγά μεταφέρουν εξοπλισμό για τα σωστικά συνεργεία αλλά και κουβέρτες, στρώματα, σκηνές και ηλιακές λάμπες, εφόδια που καλύπτουν τις ανάγκες 5.000 ανθρώπων.
Χθες Τετάρτη ένας εκπρόσωπος του ΟΗΕ προειδοποίησε ότι τα αποθέματα του Οργανισμού στη βορειοδυτική Συρία μετά βίας φτάνουν για να τραφούν 100.000 άνθρωποι επί μία εβδομάδα.