Ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν είναι ο έκτος γιος του βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας, ένας διάδοχος που φαινομενικά προοριζόταν για την αφάνεια. Ο πλούτος ήταν δεδομένος, αφού του έλαχε να γεννηθεί «πάνω» σε πετρελαιοπηγές, η απόλυτη εξουσία όμως όχι.
- Από τον Βασίλη Γαλούπη
Αλλά τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν έτσι. Παραμερίζοντας τους μεγαλύτερους συγγενείς, ανέβηκε στην κορυφή της δομής εξουσίας του βασιλείου, μέχρι που πρακτικά έγινε ο κυβερνήτης και «διευθύνων σύμβουλος» της Σ. Αραβίας.
Κάποτε, όταν φοιτούσε στο πανεπιστήμιο King Saud του Ριάντ, είπε στους συμμαθητές του ότι ήθελε να γίνει ο επόμενος Μέγας Αλέξανδρος. Μετά θαύμαζε τη Θάτσερ και το οικονομικό της σύστημα στη Βρετανία.
Στα 20 του άρχισε να παίζει στο χρηματιστήριο της Σ. Αραβίας για να χτίσει ακόμη μεγαλύτερο πλούτο. Οι διαχειριστές χρημάτων στο Ριάντ τον υποπτεύονταν ότι χειραγωγούσε το χρηματιστήριο, δηλαδή αγόραζε μετοχές σε άχρηστες εταιρίες, ανέβαζε την τιμή τους και τις πουλούσε για κέρδος προτού η αξία τους πέσει πάλι στα Τάρταρα.
Μετά είπε να ασχοληθεί με το real estate. Κάποια στιγμή, σύμφωνα με τους «NY Times», του γυάλισε ένα κομμάτι γης επιχειρηματία που δεν ήθελε να πουλήσει, οπότε ο Σαλμάν πίεσε τον κληρικό που διοικούσε το κτηματολόγιο να του γράψει στο όνομά του το ακίνητο. Ο κληρικός αρνήθηκε, φοβούμενος να πραγματοποιήσει μια τόσο εξόφθαλμα παράνομη συναλλαγή, οπότε ο Σαλμάν τού έστειλε έναν φάκελο με μια σφαίρα μέσα. Το επεισόδιο έφτασε μέχρι τα αυτιά του βασιλιά πατέρα του, ο οποίος αναγκάστηκε να τον επαναφέρει στην τάξη.
Μετά ο Σαλμάν ξεκίνησε στ’ αλήθεια να κατακτήσει τον κόσμο, καθόλου διακριτικά. Εισέβαλε στην Υεμένη, συνέλαβε τον πρωθυπουργό του Λιβάνου, φυλάκισε ακόμα και μέλη της δικής του οικογένειας, ενώ προσπάθησε να συντάξει μια σειρά από αραβικές και σουνιτικές χώρες εναντίον του Ιράν.
Ο Σαλμάν έχει μηδενική ανοχή στη διαφωνία. Ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο, σύμφωνα με τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ, ο δημοσιογράφος Τζαμάλ Κασόγκι δολοφονήθηκε και τεμαχίστηκε με πριόνι μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη στις 2 Οκτωβρίου 2018, από ομάδα πρακτόρων που δρούσαν κατόπιν εντολής του Σαλμάν.
Τουρκικές εφημερίδες και αμερικανικά μέσα επικαλούνταν τότε ηχητικό ντοκουμέντο από το οποίο προέκυπταν ο βασανισμός και η εν ψυχρώ δολοφονία του Κασόγκι. Του έκοψαν τα δάχτυλα, τον αποκεφάλισαν και στη συνέχεια Σαουδάραβας ιατροδικαστής ανέλαβε τον τεμαχισμό του πτώματος μέσα στο Προξενείο.
Αυτό είναι σε αδρές γραμμές το προφίλ του πρίγκιπα, ο οποίος τώρα φέρεται ότι θέλει να παίξει… μπάλα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το Μουντιάλ 2030.
Tο ρεπορτάζ του «Politico»
Στις 7 Φεβρουαρίου το «Politico» έγραψε για κρυφές συζητήσεις που γίνονται μεταξύ Μητσοτάκη – Σαλμάν με αντικείμενο το Παγκόσμιο Κύπελλο. Ο πρίγκιπας θέλει να πληρώσει την κατασκευή τριών γηπέδων στην Ελλάδα ως αντάλλαγμα για την ελληνική υποστήριξη σε μια κοινή συνυποψηφιότητα μαζί με Σ. Αραβία – Αίγυπτο για τη διοργάνωση του 2030. Η προσφορά του, μάλιστα, φέρεται ότι έγινε το καλοκαίρι στο Μαξίμου, σύμφωνα με το «Politico».
Η αποκάλυψη ενόχλησε την κυβέρνηση που τήρησε αφωνία αρχικά. Τη χλιαρή τοποθέτηση Αυγενάκη ακολούθησε χθες αυτή του Γεραπετρίτη. Ο υπουργός Επικρατείας Γεραπετρίτης ρωτήθηκε στο ραδιόφωνο του Σκάι: «Το “Poltico” έγραψε ότι εμείς θα μπούμε με τους Σαουδάραβες να κάνουμε το επόμενο Μουντιάλ, θα μας πληρώσουν μάλιστα και τα γήπεδα. Ευσταθούν αυτά τα πράγματα;»
Η απάντησή του Γεραπετρίτη μόνο ως διάψευση δεν μπορεί να θεωρηθεί αφού παραδέχτηκε τις διαπραγματεύσεις: «Υπάρχει μια γενικότερη αθλητική συνεργασία και με τη Σ. Αραβία. Περιλαμβάνει διάφορες δράσεις. Δεν έχει υπάρξει προφανώς ακόμα η οποιαδήποτε οριστική απόφαση για τα ζητήματα αυτά. Δεν συζητείται αυτή τη στιγμή οτιδήποτε οριστικό, είναι σε επίπεδο διαπραγματεύσεων, προφανώς δεν υπάρχει κάτι το οποίο να είναι οριστικό».
Μετά τη δολοφονία Κασόγκι, ο Σαλμάν άλλαξε ρότα, συνειδητοποιώντας προφανώς ότι με την επιθετικότητα ως κεντρική του στρατηγική στραπατσάρει διεθνώς το προφίλ του. Ετσι πια η αγαπημένη του μέθοδος είναι να χρησιμοποιεί τα μετρητά ως διπλωματικό εργαλείο.
Επί τέσσερα χρόνια αφότου ο Κασόγκι μπήκε στο προξενείο της Σ. Αραβίας και «εξαφανίστηκε» μυστηριωδώς από προσώπου γης, ο Σαλμάν βρισκόταν σε διεθνή διπλωματικό εξοστρακισμό. Κανένας ηγέτης ευρωπαϊκής χώρας δεν ήθελε να εμφανιστεί δίπλα στον φερόμενο ως ηθικό αυτουργό της δολοφονίας του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.
Κανείς, εκτός από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος τον Ιούλιο 2022 υποδέχτηκε τον Σαλμάν στο Μαξίμου. Η ευρωπαϊκή «πρωτιά» Μητσοτάκη έθετε ερωτήματα σχετικά με την ηθική της κίνησης να επιτραπεί σε έναν τύραννο, κατηγορούμενο για μαζικές και πολύ σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να γίνει δεκτός στο Μαξίμου και στην Αθήνα.
Από το 2017, οπότε ο Σαλμάν έγινε κληρονόμος του θρόνου, η Σαουδική Αραβία έχει ξοδέψει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια για τον αθλητισμό. Τον Οκτώβριο του 2021 το βασίλειο αγόρασε τη Νιούκασλ, μέσω του Ταμείου Δημοσίων Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας, που ελέγχει περιουσιακά στοιχεία αξίας 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η πώληση μεταμόρφωσε αστραπιαία την ταπεινή σε επιδόσεις αγγλική ομάδα σε μια από τις πλουσιότερες στον κόσμο.
Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο. Ο Σαλμάν με τα πετροδόλαρά του έχει βαλθεί να φτιασιδώσει το ίματζ του, αδιαφορώντας πόσο θα κοστίσει. Λεφτά, έτσι κι αλλιώς, υπάρχουν άφθονα…
Βιογραφικό
Γεννήθηκε το 1985 στο Ριάντ από τον Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ αλ Σαούντ, σημερινό βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας. Σπούδασε Νομική στο πανεπιστήμιο King Saud στο Ριάντ. Το 2009 μπήκε στην πολιτική ως ειδικός σύμβουλος του πατέρα του. Το 2015 διορίστηκε υπουργός Aμυνας και την ίδια χρονιά ηγήθηκε συνασπισμού χωρών κατά των ανταρτών Χούτι στην Υεμένη. Ορίστηκε διάδοχος του θρόνου το 2017 και από το 2022 είναι πρωθυπουργός της Σαουδικής Αραβίας, ηγούμενος πια της χώρας λόγω και των προβλημάτων υγείας του 87χρονου πατέρα του. Το 2018 βρέθηκε στο στόχαστρο της διεθνούς κοινότητας και των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ που τον κατηγόρησαν για την εμπλοκή του στη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.