Το θαύμα της ζωής υπάρχει ακόμα μέσα στα συντρίμμια.
Πώς αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί το γεγονός πως μετά από έξι ολόκληρες ημέρες ένα βρέφος δύο μηνών ανασύρθηκε ζωντανό κάτω από τα χαλάσματα.
Οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν στη συνέχεια ήταν συγκινητικές, με τον κόσμο που βρισκόταν στο σημείο να ξεσπά σε χειροκροτήματα!
Σύμφωνα με το Anadolu, το βρέφος έχει ήδη μεταφερθεί στο νοσοκομείο για να υποβληθεί σε εξετάσεις και να λάβει τις φροντίδες των γιατρών.
Ωστόσο, το τουρκικό πρακτορείο δεν διευκρινίζει σε ποια από τις 10 πληγείσες περιοχές εντοπίστηκε το βρέφος, αναφέροντας μόνο ότι ανασύρθηκε από τα συντρίμμια κτηρίου.
Δείτε σε βίντεο την διάσωση του βρέφους:
#URGENT Baby, believed to be 2-month-old, rescued from quake rubble after 128 hours in debris in southern Türkiye pic.twitter.com/lK7HEkDOK5
— Anadolu English (@anadoluagency) February 11, 2023
👶2-month-old baby rescued from quake rubble after 128 hours in debris
🚑The baby survived the deadly disaster and was immediately taken to the hospital for medical checks
🔴LIVE updates here: https://t.co/rjJzOvo2mE https://t.co/t7yLEhhhwL pic.twitter.com/65ZpKXbkhx
— Anadolu English (@anadoluagency) February 11, 2023
«Φουντώνει» η αγανάκτηση στην Τουρκία καθώς ο λαός διαπιστώνει πως η κυβέρνηση Ερντογάν δεν έκανε τις ενέργειες που έπρεπε με αποτέλεσμα να πεθάνουν χιλιάδες άνθρωποι (έχουν ξεπεράσει τις 20.000) και άλλοι τόσοι να κινδυνεύουν από τον σεισμό των 7.8 Ρίχτερ.
Ενδεικτικά είναι τα βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας στα οποία υπουργοί και βουλευτές του Ερντογάν δέχονται έντονες αποδοκιμασίες και γιουχαΐσματα από πολίτες στο Ντιγιάρμπακιρ, μια από τις πόλεις που βίωσε έντονα το σεισμό και τις συνέπειες του.
Συγκεκριμένα ο κόσμος φώναξε «γαϊδούρια» και «ξεδιάντροποι» τόσο κατά του υπουργού Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ και της βουλευτού του ΑΚΡ, Όια Ερονάτ στο Ντιγιάρμπακιρ.
Το αποτέλεσμα ήταν και τα δύο μέλη της κυβέρνησης να αποχωρήσουν χωρίς να αντιδράσουν.
Ο Ερντογάν είχε υποσχεθεί τις προηγούμενες μέρες στους πολίτες ότι το κράτος θα καλύψει τα ενοίκια των σεισμόπληκτων για έναν χρόνο, ενώ δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα ανοικοδομήσει τα κτίρια που κατέρρευσαν, μέσα σε ένα χρόνο.
Δείτε τις αποδοκιμασίες:
📌Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, deprem için gittiği Diyarbakır'da yurttaşlar tarafından yuhalandı. pic.twitter.com/ZXzSDzu6lB
— 23 DERECE (@yirmiucderece) February 10, 2023
📌Diyarbakır'da deprem bölgesine gelen AKP Diyarbakır Milletvekili Oya Eronat, vatandaşlar tarafından protesto edilince bölgeyi terk etmek zorunda kaldı. pic.twitter.com/BwM6ZTCgnd
— 23 DERECE (@yirmiucderece) February 11, 2023
Τι δήλωσε ο Κώστας Παπαζάχος
Για το ενδεχόμενο ενός μεγάλου σεισμού στην Ελλάδα μίλησε ο καθηγητής Σεισμολογίας στο ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, στην πρωινή εκπομπή του MEGA «Χαμογέλα και Πάλι!». .
«Στην Ελλάδα έχουν γίνει μεγάλοι σεισμοί αλλά σε συγκεκριμένες περιοχές. Στην Αθήνα δεν υπάρχουν ρήγματα που να μπορούν να προκαλέσουν τέτοιους σεισμούς. Τέτοιο μεγάλοι σεισμοί δεν δημιουργούνται οπουδήποτε αλλά σε σεισμογενείς ζώνες, όπως η Τουρκία», ανέφερε αρχικά.
Στη συνέχεια ξεκαθάρισε: «Υπάρχουν για παράδειγμα δύο μεγάλα ρήγματα, αυτό της ανατολικής Ανατολίας και της βόρειας Ανατολίας. Δεν μπορεί λοιπόν, να γίνει ένας τέτοιος σεισμός στο κέντρο της Τουρκίας γιατί δεν υπάρχουν τα αντίστοιχα ρήγματα. Ο δυσμενέστερος σεισμός που ξέρουμε στην ιστορία της Ελλάδος είναι το 365 μ.Χ., ο οποίος ήταν 8,2 Ρίχτερ στην Κρήτη με αποτέλεσμα το τσουνάμι που δημιουργήθηκε να χτυπήσει μέχρι και την Παλαιστίνη. Στη συνέχεια, έχουμε τον σεισμό του 1956».
Αναφορικά με το εάν θα μπορούσε να επηρεαστεί η Ελλάδα από τον σεισμό της Τουρκίας, ο κ. Παπαζάχος ανέφερε:
«Ένας σεισμός μπορεί να επηρεάσει τις κοντινές περιοχές σε μια συγκεκριμένη απόσταση. Η Ελλάδα δεν κινδυνεύει από τον σεισμό της Τουρκίας αλλά λόγω της θέσης της, οι σεισμοί είναι συχνοί εδώ. Τέτοιοι σεισμοί υπάρχουν στον ελληνικό χώρο αλλά ευτυχώς συμβαίνουν σε θαλάσσιο χώρο και δεν υπάρχουν τέτοιες συνέπειες».
«Ο μόνος ασφαλής τρόπος είναι να φτιάξουμε τα κτίρια με βάση τους αντισεισμικούς κανόνες. Όλη η Ευρώπη έχει έναν κοινό κανονισμό. Ο κανονισμός της Τουρκίας είναι αυστηρότερος αλλά το πρόβλημα είναι τα κτίρια», κατέληξε.
Πλοία θα στείλει τουρκική εταιρεία
Η τουρκική ενεργειακή εταιρεία Karadeniz Holding ανακοίνωσε σήμερα ότι θα στείλει δύο ειδικά κατασκευασμένα πλοία, τα οποία μπορούν έκαστο να φιλοξενήσουν 1.500 άτομα, για να βοηθήσουν τους σεισμόπληκτους στην επαρχία της νότιας Τουρκίας, την Χατάι, η οποία επλήγη από τον καταστροφικό σεισμό που άφησε πίσω του πάνω από 20.000 νεκρούς.
«Η εταιρεία συνεργάζεται με τις αρχές για να στείλει τα σωστικά πλοία Suheyla Sultan και Rauf Bey στην πόλη Ισκεντερούν (Αλεξανδρέττα) της επαρχίας Χατάι», αναφέρει η εταιρεία και προσθέτει ότι αυτή θα είναι η πρώτη ανθρωπιστική αποστολή της.
Τα πλοία αυτά είναι ειδικά κατασκευασμένα για αποστολές παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας, έχουν δωμάτια, ψυγεία, τηλεοράσεις και σύστημα θέρμανσης, ενώ παρέχουν και υπηρεσίες εκπαίδευσης, υγειονομικής περίθαλψης και σίτισης, όπως ανέφερε η εταιρεία.
«Επικεντρώσαμε όλη την ενέργειά μας σε αυτό το έργο για να εξυπηρετήσουμε τους κατοίκους στις πληγείσες περιοχές. Στοχεύουμε να τους παράσχουμε ένα ασφαλές καταφύγιο το συντομότερο δυνατό», αναφέρει η ανακοίνωση.
Ο σεισμός άφησε πίσω του εκατοντάδες χιλιάδες άστεγους σε δέκα επαρχίες της νοτιοανατολικής Τουρκίας με πολλούς από αυτούς να κοιμούνται σε σκηνές και σε αυτοκίνητα σε πολικές θερμοκρασίες.
Η Karadeniz Holding είναι γνωστή για τα 36 πλωτά εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Καταστράφηκε ορθόδοξος ναός
Ολοκληρωτικά καταστράφηκε ο Ιερός Ναός Αγίων Πέτρου και Παύλου στην Αντιόχεια, όπως και πολλοί άλλοι Ορθόδοξοι ναοί.
Μάλιστα, το Πατριαρχείο Αντιοχείας, στο προφίλ του στο Facebook, δημοσίευσε φωτογραφίες με το πώς ήταν πριν και μετά τον σεισμό ο Ιερός Ναός των Αγίων Πέτρου και Παύλου.
Δείτε μία φωτογραφία από την καταστροφή του ναού:
Δείτε επίσης:
Τα «γυρίζει» τώρα ο Συνολάκης: «Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε από τώρα για μεγάλο σεισμό»
Σεισμός στην Τουρκία: 70χρονη διασώθηκε μετά από 122 ώρες στα ερείπια!
Ξεπέρασαν τους 24.000 οι νεκροί από τον σεισμό – «Θα φτάσουν τους 50.000», εκτιμά ο Ε. Λέκκας