Την ειρηνευτική πρόταση της Κίνας για τον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας έσπευσε να σχολιάσει ο επικεφαλής του Προεδρικού Γραφείου της Ουκρανίας Μιχάιλο Ποντόλιακ, δηλώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι το σχέδιο που προτείνουν οι Κινέζοι «δεν αφορά την ειρήνη, αλλά το πάγωμα του πολέμου».
Συγκεκριμένα, ο Ποντόλιακ έκανε μια αξιολόγηση του ειρηνευτικού σχεδίου 12 σημείων που πρότεινε η Κίνα μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, δηλώνοντας ότι «κάθε ειρηνευτικό σχέδιο που προβλέπει κατάπαυση του πυρός και νέα συνοριακή γραμμή θα συνεχίσει την κατοχή και τη ρωσική γενοκτονία στο ουκρανικό έδαφος. Αυτό δεν είναι ειρήνη, αλλά το πάγωμα του πολέμου. Η ήττα της Ουκρανίας είναι τα επόμενα στάδια της ρωσικής γενοκτονίας. Η ουκρανική πρόταση είναι γνωστή: η απόσυρση των Ρώσων στρατιωτών μέχρι τα σύνορα που ίσχυαν το 1991».
Any "peace plan" with ceasefire only and, as a result, a new delimitation line and continued occupation of 🇺🇦 territory isn’t about peace, but about freezing the war, 🇺🇦 defeat, next stages of 🇷🇺 genocide.
🇺🇦 position is known – the withdrawal of 🇷🇺 troops to the borders of 1991— Михайло Подоляк (@Podolyak_M) February 24, 2023
Το κινεζικό Υπουργείο Εξωτερικών δημοσίευσε το «έγγραφο θέσεων» με τις προτάσεις του για την «πολιτική λύση της ουκρανικής κρίσης», με αφορμή την επέτειο του ρωσο-ουκρανικού πολέμου, καλώντας σε κατάπαυση του πυρός και ειρηνική επίλυση του προβλήματος.
⚡️A "plan" for a demilitarized zone between Russia and Ukraine appeared in the Chinese segment of the network as part of China's peace initiative. pic.twitter.com/fWtWJCH3XU
— War Monitor (@WarMonitors) February 24, 2023
Αρνητικός στην κινεζική πρόταση και ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Rada (ουκρανική Βουλή), Ολεξάντρ Μέρεζκο, επικρίνοντας το κινεζικό «ειρηνευτικό σχέδιο» και χαρακτηρίζοντάς το «προκλητική προπαγανδιστική ενέργεια της Κίνας», σε ανάρτηση του στη σελίδα του στο Facebook.
«Ένα σύνολο από διακηρυκτικά κενά συνθήματα που δεν υποστηρίζονται από λεπτομέρειες και μηχανισμούς εφαρμογής. Και μερικά από αυτά τα συνθήματα είναι ακόμη και επιβλαβή, όπως το “να σταματήσουν οι μονομερείς κυρώσεις”. Θυμίζει πολύ την υποκριτική σοβιετική ρητορική του “αγώνα για την ειρήνη”. Αυτό δεν είναι ένα ειρηνευτικό σχέδιο, αλλά μια προκλητική προπαγανδιστική ενέργεια της ΛΔΚ. Το ερώτημα είναι, σε τι αποσκοπεί αυτή η ενέργεια, αλλά σαφώς όχι στην επίτευξη μιας γνήσιας και δίκαιης ειρήνης με βάση το διεθνές δίκαιο», έγραψε.
Head of the Foreign Affairs Committee of the Rada Aleksander Merezhko: “[China’s proposal] is very reminiscent of the hypocritical Soviet rhetoric of 'fight for peace' […] It’s a set of declarative empty slogans; it’s not backed by specifics or an implementation mechanism… pic.twitter.com/D1mSqGmMuD
— Niebla de Guerra (@NieblaGuerra) February 24, 2023
Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με δυτικές πήγες, η Κίνα κατέθεσε την συγκεκριμένη ειρηνευτική πρόταση με σκοπό αυτή να απορριφθεί από την Ουκρανία και το ΝΑΤΟ, κάτι που θα «νομιμοποιήσει», κατόπιν, τη στρατιωτική συνεργασία της με τη Ρωσία.