Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον των διεθνών ΜΜΕ για το έγκλημα που συντελέστηκε στα Τέμπη, όπου τουλάχιστον 57 άνθρωποι έχασαν με φρικτό τρόπο τη ζωή τους, μετά από την φονική σύγκρουση των δύο τρένων.
Την ώρα λοιπόν που ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει να στην τακτική «δεν είδα, δεν ξέρω», το επιτελείο του Μαξίμου επιχειρεί να πείσει ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει ευθύνες για το τρομερό δυστύχημα, καθώς δεν γνώριζε τίποτα για την τραγική κατάσταση στον ελληνικό σιδηρόδρομο. Το BBC ωστόσο, σε ρεπορτάζ του επισημαίνει ότι πρόκειται για ένα δυστύχημα το οποίο αναμενόταν ότι θα συμβεί…
Το μεγάλο δημοσιογραφικό μέσο έκανε αναφορά στην κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα τρεις εβδομάδες μετά από το πιο φονικό σιδηροδρομικό δυστύχημα που σημειώθηκε ποτέ στη χώρα μας. «57 άνθρωποι έχασαν εδώ τη ζωή τους, πολλοί εκ των οποίων νέοι και έφηβοι που είχαν όλη τη ζωή μπροστά τους» αναφέρει το ρεπορτάζ και επισημαίνει ότι τα ερωτήματα για την τραγωδία έβγαλαν στους δρόμους χιλιάδες πολίτες που ζητούν απαντήσεις και δικαίωση για τα θύματα.
Στο ρεπορτάζ του BBC τονίζεται ότι οι πολίτες φοβούνται ότι θα υπάρχει συγκάλυψη στην υπόθεση και ότι δεν θα αποδοθούν ευθύνες. Επιπλέον, γίνεται αναφορά στην ανακοίνωση του Γεραπετρίτη για την επαναλειτουργία των δρομολογίων αλλά και τις νέες απεργιακές κινητοποιήσεις που έχουν ανακοινωθεί.
«Πολλοί αισθάνονται ότι ήταν μια τραγωδία που περίμεναν ότι θα συμβεί» σχολιάζει το BBC, με αφορμή την εγκατάλειψη και την αδιαφορία της κυβέρνησης στις επανειλημμένες προειδοποιήσεις, τα εξώδικα και τις διαμαρτυρίες των εργαζομένων.
Παράλληλα, στο gazettengr.com γίνεται αναφορά στην απεργία των δημοσιογράφων και των συνδικάτων που ζητούν απόδοση ευθυνών για το δυστύχημα στα Τέμπη.
«Η έρευνα δείχνει ότι εκτός από ανθρώπινο λάθος, οι καταστροφικές συνθήκες στους ελληνικούς σιδηροδρόμους και η πολιτική ανικανότητα ήταν τα αίτια του ατυχήματος» τονίζεται στο δημοσίευμα.
Σε απολογία την Παρασκευή τρεις κατηγορούμενοι για την τραγωδία στα Τέμπη
Την ερχόμενη Παρασκευή, 17/3, αναμένεται να απολογηθούν οι τρεις σιδηροδρομικοί, οι οποίοι κατηγορούνται ότι συντέλεσαν με τις πράξεις τους στην σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη στις 28 Φεβρουαρίου. Κατά πάσα πιθανότητα θα λάβουν προθεσμία.
Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν βαρύτατες κατηγορίες για λάθη και παραλείψεις κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι το γεγονός ότι, ο ειδικός εφέτης ανακριτής στη Λάρισα τοὺς κάλεσε σε απολογία πριν ακόμη αναλάβει καθήκοντα.
Οι τρεις που οδηγούνται σε απολογία είναι, ο επιθεωρητής κυκλοφορίας αλλά και οι δύο σταθμάρχες της Λάρισας, οι οποίοι φέρονται να εγκατέλειψαν νωρίτερα από το προβλεπόμενο τα πόστα τους. Ο επιθεωρητής κυκλοφορίας διώκεται ποινικά για διατάραξη της ασφάλειας των συγκοινωνιών, αδίκημα που τιμωρείται σε βαθμό κακουργήματος με ποινές από 10 χρόνια έως ισόβια. Επίσης αντιμετωπίζει κατηγορίες για ανθρωποκτονίες από αμέλεια κατά συρροήν, τόσες όσοι και οι νεκροί της τραγωδίας και σωματικές βλάβες με τον ίδιο ποινικό χαρακτηρισμό, τόσες όσοι και οι τραυματίες.
Οι σταθμάρχες είχαν την υποχρέωση να παραμείνουν στο πόστο τους στη Λάρισα έως τις 11 το βράδυ της ημέρας του δυστυχήματος, αλλά έφυγαν νωρίτερα. Και οι δύο αντιμετωπίζουν τις ίδιες βαριές κατηγορίες με τον επιθεωρητή κυκλοφορίας, κατηγορίες που ήδη έχουν αποδοθεί και στον σταθμάρχη της Λάρισας Βασίλη Σαμαρά, ο οποίος είναι πλέον προφυλακισμένος.
Θα δούμε άραγε και τους υπόλοιπους υπεύθυνους να οδηγούνται στη δικαιοσύνη;