Η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας δήλωσε σήμερα ότι είναι έτοιμη να παράσχει οικονομική στήριξη στην Credit Suisse, μετά την κατάρρευση των μετοχών του δεύτερου μεγαλύτερου δανειστή της χώρας έως και 30%.
Σε κοινή δήλωση με την ελβετική ρυθμιστική αρχή χρηματοπιστωτικής αγοράς FINMA, η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB) δήλωσε ότι η Credit Suisse (CS) πληρούσε τις «αυστηρές απαιτήσεις κεφαλαίου και ρευστότητας» που επιβλήθηκαν σε τράπεζες που έχουν σημασία για το ευρύτερο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
«Εάν χρειαστεί, η SNB θα παρέχει ρευστότητα στην CS», είπαν.
Breaking: Swiss regulators said they would provide a financial lifeline to Credit Suisse if needed, responding to crumbling investor confidence in the lender https://t.co/qB6gWD7xd4
— The Wall Street Journal (@WSJ) March 15, 2023
Ήδη στο χείλος του γκρεμού μετά την αποτυχία της Silicon Valley Bank στις Ηνωμένες Πολιτείες την περασμένη εβδομάδα, οι επενδυτές έκαναν ντάμπινγκ στις μετοχές της «πολιορκημένης» ελβετικής τράπεζας νωρίτερα στην ημέρα, οδηγώντας τις σε νέο χαμηλό ρεκόρ, αφού ο μεγαλύτερος υποστηρικτής της φάνηκε να απέκλεισε το ενδεχόμενο παροχής περαιτέρω χρηματοδότησης.
Στην ανακοίνωσή τους, οι ελβετικές αρχές ανέφεραν ότι τα προβλήματα «ορισμένων τραπεζών στις ΗΠΑ δεν αποτελούν άμεσο κίνδυνο μετάδοσης για τις ελβετικές χρηματοπιστωτικές αγορές».
«Δεν υπάρχουν ενδείξεις άμεσου κινδύνου μετάδοσης για τα ελβετικά ιδρύματα λόγω της τρέχουσας αναταραχής στην τραπεζική αγορά των ΗΠΑ», συνεχίζει η δήλωση.
Η κρατική δήλωση έρχεται μετά την πτώση των μετοχών της Credit Suisse που είναι εισηγμένες στο ελβετικό χρηματιστήριο κατά 24% (ιστορικό χαμηλό) την Τετάρτη. Η τράπεζα είχε καθυστερήσει προηγουμένως την ετήσια έκθεσή της και δήλωσε χθες Τρίτη, ότι διαπίστωσε «ουσιώδη αδυναμία» στη χρηματοοικονομική της αναφορά τα προηγούμενα χρόνια.
Ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας της Σαουδικής Αραβίας – ο μεγαλύτερος μέτοχος της Credit Suisse, μετά την αύξηση κεφαλαίου το περασμένο φθινόπωρο – δήλωσε νωρίτερα ότι δεν θα αυξήσει το μερίδιο στην Credit Suisse.
«Η απάντηση είναι απολύτως όχι, για πολλούς λόγους», είπε ο Ammar Al Khudairy στο Bloomberg, στο περιθώριο μιας διάσκεψης στη Σαουδική Αραβία. «Θα αναφέρω τον απλούστερο λόγο, ο οποίος είναι ρυθμιστικός και θεσμικός. Πλέον κατέχουμε το 9,8% της τράπεζας — αν ξεπεράσουμε το 10%, όλα τα είδη νέων κανόνων ξεκινούν, είτε από τη ρυθμιστική μας αρχή είτε από την ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή είτε από την ελβετική ρυθμιστική αρχή. Δεν έχουμε την τάση να μπούμε σε ένα νέο ρυθμιστικό καθεστώς».
Η ανακοίνωση από τις ελβετικές ρυθμιστικές αρχές έρχεται μια ημέρα πριν από την επόμενη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη νομισματική πολιτική. Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτών Αγορών της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ πρόκειται να συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα.
Διαβάστε ακόμα:
- Οι τραπεζικές μετοχές καταρρέουν και στην Ελλάδα, αλλά για τον Πατέλη… όλα καλά, όλα ανθηρά αφού δεν είμαστε όπως πριν
- Καμπανάκι από Ρουμπινί για την Credit Suisse – Έρχεται «ώρα Lehman» για την Ευρώπη