Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του Reuters, οι επιθεωρητές του ΟΗΕ για την πυρηνική επιτήρηση ανακάλυψαν ότι περίπου 2,5 τόνοι φυσικού ουρανίου έχουν χαθεί από μια τοποθεσία στη Λιβύη που δεν βρίσκεται υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης, είπε η υπηρεσία επιτήρησης στα κράτη μέλη σε δήλωσή της (την Τετάρτη) που είδε το Reuters.
Το εύρημα είναι το αποτέλεσμα μιας επιθεώρησης που είχε αρχικά προγραμματιστεί για πέρυσι, η οποία «έπρεπε να αναβληθεί λόγω της κατάστασης ασφαλείας στην περιοχή» και τελικά διενεργήθηκε χθες Τρίτη, σύμφωνα με την εμπιστευτική δήλωση του επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) Ραφαέλ Γκρόσι.
Οι επιθεωρητές της IAEA «διαπίστωσαν ότι 10 βαρέλια που περιείχαν περίπου 2,5 τόνους φυσικού ουρανίου με τη μορφή UOC (συμπυκνωμένο μεταλλεύματος ουρανίου) που είχε δηλώσει προηγουμένως (η Λιβύη) ότι αποθηκεύονταν σε αυτήν την τοποθεσία, δεν υπήρχαν εκεί», αναγράφει η δήλωση.
Exclusive: Tons of uranium missing from Libyan site, IAEA tells member states https://t.co/1AG7YGKAuC pic.twitter.com/kHatD9f9NC
— Reuters (@Reuters) March 15, 2023
Η υπηρεσία θα πραγματοποιήσει «περαιτέρω ενέργειες» για να καθορίσει τις συνθήκες της απομάκρυνσης του ουρανίου από την τοποθεσία, την οποία δεν κατονόμασε και το πού βρίσκεται τώρα, πρόσθεσε η δήλωση.
«Η απώλεια γνώσης σχετικά με την παρούσα θέση πυρηνικού υλικού μπορεί να παρουσιάζει ραδιολογικό κίνδυνο, καθώς και ανησυχίες για την πυρηνική ασφάλεια», ανέφερε, προσθέτοντας ότι για να φτάσει κανείς στην τοποθεσία, απαιτούσε «σύνθετα logistics».
Το 2003 η Λιβύη υπό τον τότε ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι, αποκήρυξε το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων της, το οποίο είχε αποκτήσει φυγόκεντρους που μπορούν να εμπλουτίσουν ουράνιο, καθώς και πληροφορίες σχεδιασμού για μια πυρηνική βόμβα, αν και σημείωσε μικρή πρόοδο προς τη δημιουργία μίας.
Καταθέτω και μια παράγραφο που ίσως έχει ένα ενδιαφέρον μιας και μιλάμε για Λιβύη και…. Λουξεμβούργο.
Η μελέτη στα αγγλικά: https://t.co/pYVzzwDASS pic.twitter.com/tTJP1OpxI8— Nikolaos Sampatis (@NikolaosSampat1) March 15, 2023