Με μια προσφυγή που κατατέθηκε ενώπιον της δικαιοσύνης της Ευρωπαϊκής Ενωσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, 15 κράτη μέλη της Ε.Ε., μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, καταφέρονται εναντίον νόμου στην Ουγγαρία, ο οποίος θεωρείται μεροληπτικός έναντι της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ.
Στην προσφυγή αυτή, η οποία υποστηρίζεται επίσης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και από υπερασπιστές των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ, συμμετέχουν, εκτός από την Ελλάδα, η Γαλλία, η Γερμανία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία, η Αυστρία, η Ιρλανδία, η Μάλτα, η Δανία, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Σουηδία, η Σλοβενία και η Φινλανδία. «Αυτός ο ιστορικός συνασπισμός ευρωπαϊκών θεσμών και κρατών μελών στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα στον Βίκτορ Ορμπάν, αναφορικά με την υπεράσπιση των θεμελιωδών αξιών μας της ισότητας, της συμπερίληψης και του κράτους δικαίου», χαιρέτισε σήμερα η βελγική μη κυβερνητική οργάνωση Forbidden Colours.
Germany, France join EU proceedings against Hungary over anti-LGBT law https://t.co/MNGQHXO148 pic.twitter.com/Sggt47HWSc
— Reuters (@Reuters) April 6, 2023
«Δεκαπέντε κράτη μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο -ο θεσμός του ευρωπαϊκού λαού- παίρνουν ξεκάθαρα θέση με το μέρος της ελευθερίας», δήλωσε με τη σειρά του ο Γάλλος ευρωβουλευτής Πιέρ Καρλεσκίντ του Renew Europe, ο οποίος είναι ο αντιπρόεδρος της διακοινοβουλευτικής ομάδας ΛΟΑΤΚΙ στο κοινοβούλιο.
Από την πλευρά της, η Βουδαπέστη επέκρινε χθες Πέμπτη, την απόφαση της Φινλανδίας να συμμετάσχει σε αυτή τη διαδικασία, η οποία άρχισε λίγο αφού το ουγγρικό κοινοβούλιο έδωσε το πράσινο φως για την ένταξη αυτής της σκανδιναβικής χώρας στο ΝΑΤΟ. «Οι Φινλανδοί φίλοι μας έχουν ακόμα πολλά να μάθουν σε ό,τι αφορά την ευθυδικία. Να ζητιανεύεις μέχρι να πετύχεις κάτι και αμέσως μετά να γυρνάς την πλάτη δεν είναι μια αξιοπρεπής συμπεριφορά», σχολίασε ο Ούγγρος υφυπουργός Εξωτερικών Τάμας Μέντσερ, μιλώντας στο τηλεοπτικό σταθμό M1.
Η Ουγγαρία υιοθέτησε τον επίμαχο νόμο τον Ιούνιο του 2021
Η Ουγγαρία υιοθέτησε τον Ιούνιο 2021 ένα νόμο που απαγορεύει «την παρουσίαση ή την προώθηση» της ομοφυλοφιλίας και της αλλαγής φύλου σε ανηλίκους, προκαλώντας οργισμένες αντιδράσεις, ιδιαίτερα από την πλευρά ευρωπαίων ηγετών.
At the very last minute, #Germany, #France, and #Slovenia have also decided to join coalition of EU countries who back the Commission’s #lawsuit over #Hungary’s child protection law, viewed as discriminatory for #LGBT groups by #Brussels.https://t.co/Dv815cr16Y
— The European Conservative (@EuroConOfficial) April 7, 2023
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είχε μιλήσει τότε για «ντροπή», με το εκτελεστικό όργανο της Ε.Ε. το οποίο διαφεντεύει να ξεκινά διαδικασία επί παραβάσει σε βάρος της Ουγγαρίας, η οποία οδήγησε σε προσφυγή το Δεκέμβριο του 2022 στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Κομισιόν εκτιμά πως ο συγκεκριμένος ουγγρικός νόμος παραβιάζει το άρθρο 2 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο αφορά ιδιαίτερα το σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων και την αποφυγή διακρίσεων, καθώς και το χάρτη της Ε.Ε. για τα θεμελιώδη δικαιώματα και επίσης τις κατευθυντήριες οδηγίες για το ηλεκτρονικό εμπόριο, για τις υπηρεσίες μέσα στην εσωτερική αγορά, για τις υπηρεσίες των οπτικοακουστικών μέσων.