Η «Washington Post» αποκαλύπτει πως, με εντολή Σίσι, η Αίγυπτος ετοιμάζεται να στείλει στα κρυφά χιλιάδες όπλα στη Ρωσία, σύμφωνα με απόρρητα έγγραφα του Αμερικανικού Πενταγώνου, τα οποία διέρρευσαν.
Ειδικότερα, σύμφωνα με έγγραφο των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, ένας από τους στενότερους συμμάχους της Αμερικής στη Μέση Ανατολή και αποδέκτης αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας ύψους άνω του ενός δισ. δολαρίων ετησίως, διέταξε πρόσφατα τους υφισταμένους του να κατασκευάσουν έως και 40.000 πυραύλους, οι οποίοι θα αποσταλούν μυστικά στη Ρωσία.
Exclusive: President Abdel Fatah El-Sisi in February planned to produce 40,000 rockets for Russia and instructed officials to keep production and shipment secret “to avoid problems with the West.,” according to a leaked U.S. intelligence document. https://t.co/ekzkVbeh9D
— The Washington Post (@washingtonpost) April 10, 2023
Αυτό, φέρεται να αναγράφεται σε μέρος άκρως απόρρητου εγγράφου με ημερομηνία 17 Φεβρουαρίου, το οποίο συνοψίζει τις -υποτιθέμενες- συνομιλίες μεταξύ του Σίσι και ανώτερων αιγυπτιακών στρατιωτικών αξιωματούχων και αναφέρεται, επίσης, σε σχέδια προμήθειας της Ρωσίας με βλήματα πυροβολικού και πυρίτιδα. Συγκεκριμένα, στο εν λόγω έγγραφο, ο Σίσι φέρεται να δίνει εντολή στους αξιωματούχους να κρατήσουν μυστική την παραγωγή και την αποστολή των πυραύλων «για να αποφευχθούν προβλήματα με τη Δύση».
Η «Washington Post» απέκτησε το έγγραφο από μία σειρά απόρρητων αρχείων που αναρτήθηκαν τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο στο Discord, μια εφαρμογή συνομιλίας.
Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το έγγραφο και τις συνομιλίες που περιγράφει, ο πρέσβης Ahmed Abu Zeid, εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Αιγύπτου, δήλωσε ότι «η θέση της Αιγύπτου από την αρχή βασίζεται στη μη εμπλοκή σε αυτή την κρίση και στη δέσμευση να διατηρήσει ίσες αποστάσεις και με τις δύο πλευρές», επιβεβαιώνοντας την υποστήριξη της Αιγύπτου στον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο στα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. «Συνεχίζουμε να προτρέπουμε και τα δύο μέρη να σταματήσουν τις εχθροπραξίες και να επιτύχουν μια πολιτική λύση μέσω διαπραγματεύσεων», πρόσθεσε.
Από την πλευρά του, Αμερικανός κυβερνητικός αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, αναφερόμενος στην πρωτοβουλία εξαγωγής πυραύλων δήλωσε σχετικά πως «δεν γνωρίζουμε καμία εκτέλεση αυτού του σχεδίου. Δεν έχουμε δει να συμβαίνει κάτι τέτοιο». Το έγγραφο δεν αναφέρει ρητά το γιατί η Ρωσία ενδιαφέρεται να αποκτήσει τους πυραύλους, ωστόσο, είναι γεγονός πως ο στρατός της έχει ξοδέψει τεράστιες ποσότητες πυρομαχικών στον πόλεμο με την Ουκρανία.
Συν τους άλλοις, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει υποστηρίξει ότι η Βόρεια Κορέα προμηθεύει κρυφά τη Ρωσία με βλήματα πυροβολικού και ότι η Κίνα εξετάζει το ενδεχόμενο να κάνει το ίδιο, με την εκπρόσωπο του Πενταγώνου, Σαμπρίνα Σινγκ, να επισημαίνει ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ξεκινήσει έρευνα για τη διαρροή των διαβαθμισμένων εγγράφων.
Πώς θα αντιδράσουν οι ΗΠΑ
«Η Αίγυπτος είναι ένας από τους παλαιότερους συμμάχους μας στη Μέση Ανατολή», δήλωσε ο γερουσιαστής Κρις Μέρφι, μέλος των επιτροπών Εξωτερικών Σχέσεων και Πιστώσεων της Γερουσίας. «Αν είναι αλήθεια ότι ο Σίσι κατασκευάζει κρυφά πυραύλους για τη Ρωσία που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στην Ουκρανία, πρέπει να κάνουμε έναν σοβαρό απολογισμό για την κατάσταση της σχέσης μας», πρόσθεσε.
Με τη σειρά της, η Σάρα Μάργκον, διευθύντρια εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ στο Open Society Foundations και κάποτε υποψήφια της κυβέρνησης Μπάιντεν για την ανώτατη θέση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, δήλωσε ότι «η σκόπιμη πώληση και παράδοση πυραύλων στη ρωσική κυβέρνηση, η οποία έχει διαπράξει τόσο σαφή εγκλήματα πολέμου και θηριωδίες, είναι απλώς πέρα από κάθε όριο, ειδικά για έναν φαινομενικά στενό σύμμαχο των ΗΠΑ».
Οι αποκαλύψεις του εγγράφου, αν αληθεύουν, εγείρουν το ερώτημα αν οι Ηνωμένες Πολιτείες «θα πρέπει να συνεχίσουν να υπερασπίζονται και να υποστηρίζουν» την Αίγυπτο, εάν η κυβέρνηση Σίσι επιδιώκει μια πώληση που «θα εξυπηρετεί τις άμεσες ανάγκες του Καΐρου, αλλά είναι πιθανό να έχει σοβαρές αρνητικές παγκόσμιες επιπτώσεις», πρόσθεσε.
- Δείτε σχετικό ρεπορτάζ:
- Δείτε επίσης: Οι στρατιωτικές δραστηριότητες της Κίνας υπονομεύουν την ειρήνη στο Στενό της Ταϊβάν, δηλώνει η Ουάσιγκτον