Στη δημοσιότητα δόθηκε πριν από λίγη ώρα η πρώτη φωτογραφία του ενός από τους δύο Έλληνες ομογενείς που τραυματίστηκαν το βράδυ του Σαββάτου, μετά την ακολουθία της Ανάστασης στο Σουδάν, όταν το αυτοκίνητό τους χτυπήθηκε από ρουκέτα στο Χαρτούμ, αφότου ξέσπασαν οι εχθροπραξίες.
Τη φωτογραφία – ντοκουμέντο μέσα από το νοσοκομείο, στην οποία βλέπουμε τα πόδια του δεμένα με γάζες για να σταματήσει η αιμορραγία, έφερε στη δημοσιότητα το OPEN, με τον Μίλτο Σακελλάρη να περιγράφει στο κανάλι τα όσα του μετέφερε ο παθών. Όπως είπε, αμέσως μετά το χτύπημα που δέχτηκαν, ο ίδιος βγήκε γρήγορα από το αυτοκίνητό του και ένας άνθρωπος που έτυχε να περνά εκείνη την ώρα από το σημείο της επίθεσης, μετέφερε με το όχημά του και τους δυο τους στο νοσοκομείο.
Οι δύο Έλληνες κάνουν δραματική έκκληση για βοήθεια, με τον ομογενή που έστειλε στο κανάλι τη φωτογραφία του να αναφέρει πως αιμορραγεί στο πόδι του και πως δεν υπάρχουν γιατροί στο νοσοκομείο, καθώς δεν μπορούν να φτάσουν στο σημείο λόγω των οδομαχιών. Ο τραυματίας τονίζει, επίσης, πως νιώθει πολύ αδύναμος, καθώς, παρότι νοσηλευόμενος, δεν έχει φάει καλά και έχει πιει ελάχιστο νερό, χαρακτηρίζοντας εξαιρετικά δύσκολη την κατάστασή του.
Για τις δραματικές στιγμές που ζει στη χώρα μίλησε νωρίτερα στην ΕΡΤ η κυρία Μαρία Καλλιπέτη. «Η κατάσταση είναι εμπόλεμη, έχει ξεκινήσει από το Σάββατο από τις 8 το πρωί από τα προάστια έξω από το Χαρτούμ και στις 7:30 με 10 π.μ., ακριβώς στην καρδιά του Χαρτούμ όπου είναι και το σπίτι μας, δίπλα στα 500 μέτρα από την ελληνική κοινότητα και την ελληνική εκκλησία», αναφέρει χαρακτηριστικά.
«Γίνονται συνέχεια τρομερές μάχες, δεν σταματάνε καθόλου, δεν έχουν σταματήσει ούτε για την προσευχή που είναι στις 6 το απόγευμα για το Ραμαζάνι τους. Ηρεμούν κάπως τα πράγματα το βράδυ, αλλά από τις 4 π.μ. και μετά ξεκινάνε πάλι με βομβαρδισμούς» συνεχίζει η ίδια. «Δεν είχε προηγηθεί κάτι, αλλά το κράτος ήταν σε μία ένταση, γιατί έπρεπε κανονικά, από ό,τι λέγανε, τα τέσσερα πρώτα χρόνια κυβερνούσε ο στρατός και θα έπρεπε τώρα από τις 4 Απριλίου και μετά να παραδώσουν τα ηνία στη δημοκρατία, στους πολίτες. Φυσικά ο στρατός, τώρα όχι ο στρατός της κυβέρνησης, ένας άλλος στρατός δεν θέλει να παραδώσει τα ηνία», σημειώνει αναφορικά με το πώς και γιατί ξεκίνησε η εμφύλια διαμάχη.
Εγκλωβισμένοι στην ελληνορθόδοξη Μητρόπολη στο Χαρτούμ παραμένουν 15 Έλληνες
Νωρίτερα, ο ΣΚΑΪ μετέδωσε βίντεο – ντοκουμέντο μέσα από την ελληνορθόδοξη Μητρόπολη στο Χαρτούμ, όπου βρίσκονται από την Κυριακή του Πάσχα εγκλωβισμένοι 15 Έλληνες. Μέσα από το μισόκλειστο παράθυρο φαίνονται οι εχθροπραξίες και την ίδια στιγμή ακούγονται διαρκώς πυροβολισμοί και εκρήξεις. Μέσα από την εκκλησία, η κυρία Αλεξάνδρα Καλημέρη περιγράφει τη δραματική κατάσταση με την οποία είναι αντιμέτωποι οι Έλληνες που παραμένουν εγκλωβισμένοι στο Χαρτούμ.
«Περνάμε πολύ δύσκολα, οι πυροβολισμοί από έξω δεν σταματάνε, δεν μπορούμε να βγούμε έξω. Ο θυρωρός της ελληνικής κοινότητας ήρθε και μας παρακάλεσε να μην βγούμε έξω γιατί υπάρχουν σκοτωμένοι άνθρωποι και συνεχώς πέφτουν πυροβολισμοί. Έχουμε μαζί μας τρία μικρά παιδάκια. Λίγα τρόφιμα, που ίσως αύριο τελειώσουν. Όλο το Σουδάν δεν έχει ρεύμα», περιέγραψε χαρακτηριστικά η κυρία Καλημέρη.
Όπως αναφέρει υπάρχει επικοινωνία με το Υπουργείο Εξωτερικών και θα προσπαθήσουν να τους βοηθήσουν και να τους προσφέρουν ό,τι μπορούν. «Θέλουμε να έρθουμε στην Ελλάδα, να βρούμε ένα μέρος που να είμαστε ασφαλείς, να έχουμε τα δικαιώματά μας σαν άνθρωποι, γιατί το ότι σκοτώνουν εδώ δεν είναι κάτι καινούριο», καταλήγει.
Παράλληλα, ο Μητροπολίτης Νουβίας και παντός Σουδάν, Σάββας επισήμανε στην ΕΡΤ ότι μέσα στο κτίριο της Μητρόπολης είναι εκείνος και 15 Έλληνες, Αιθίοπες, Σουδανοί και Ρώσοι. Σε ερώτηση για το πώς είναι η κατάσταση εντός της Μητρόπολης στο Χαρτούμ του Σουδάν και τι ανάγκες υπάρχουν απάντησε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα κι ότι υπάρχουν προμήθειες. «Είμαστε σε αναμονή του τι θα γίνει από εδώ και πέρα», τόνισε.
Σημειώνεται πως μεταξύ διασταυρούμενων πυρών, οι άμαχοι, ως συνήθως, είναι εκείνοι που πληρώνουν βαρύ τίμημα, καθώς έχουν ήδη σκοτωθεί τουλάχιστον 97, οι μισοί περίπου εξ αυτών στην πρωτεύουσα Χαρτούμ. Επιπροσθέτως 365 άτομα έχουν τραυματιστεί από τότε που ξέσπασαν οι εχθροπραξίες μεταξύ του σουδανικού στρατού και παραστρατιωτικών.
- Δείτε επίσης: Σουδάν: Τουλάχιστον 97 άμαχοι νεκροί και 365 τραυματίες από την εμφυλιοπολεμική κατάσταση