Τα σχόλια του Γάλλου προέδρου τόνισαν την έλλειψη κοινής πολιτικής της ΕΕ για την Κίνα, υποστηρίζει ο Μάνφρεντ Βέμπερ.
Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ, αναφερόμενος στα αμφιλεγόμενα σχόλια του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για την Κίνα, τις ΗΠΑ και την Ταϊβάν, δήλωσε ότι υπογράμμισαν την έλλειψη κοινής πολιτικής για την Κίνα από την ΕΕ.
«Η συνέντευξη του Μακρόν ήταν καταστροφή και κατέστησε σαφές το μεγάλο ρήγμα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον καθορισμό ενός κοινού στρατηγικού σχεδίου κατά του Πεκίνου», δήλωσε ο Βέμπερ σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε σήμερα στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera.
Ο Βέμπερ κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες να «καταλήξουν σε μια συμφωνία» για την Κίνα κατά τη διάρκεια του επόμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Ιούνιο.
Ο Μακρόν προκάλεσε οργή στους δυτικούς συμμάχους μετά από μια πρόσφατη συνέντευξη στο POLITICO, στην οποία είπε ότι η Ευρώπη πρέπει να αποφύγει να γίνει οπαδός της πολιτικής των ΗΠΑ για την Κίνα, συμπεριλαμβανομένης της Ταϊβάν. Η Κίνα διεκδικεί το αυτοδιοικούμενο νησί ως μέρος της δικής της επικράτειας.
«Το ερώτημα που πρέπει να απαντήσουν οι Ευρωπαίοι: είναι προς το συμφέρον μας να επιταχύνουμε μια κρίση στην Ταϊβάν; Όχι», είπε ο Μακρόν. «Το χειρότερο θα ήταν να σκεφτούμε ότι εμείς οι Ευρωπαίοι πρέπει να γίνουμε οπαδοί σε αυτό το θέμα και να πάρουμε το σύνθημα μας από την ατζέντα των ΗΠΑ και την υπερβολική αντίδραση της Κίνας».
Στη συνέντευξή του στην Corriere della Sera, ο Βέμπερ είπε ότι τα σχόλια του Γάλλου προέδρου «αδυνάτισαν την ΕΕ».
«Τώρα, οι ανατολικές χώρες θα είναι πιο ευθυγραμμισμένες με την Ουάσιγκτον παρά με το Παρίσι ή το Βερολίνο».
Τα σχόλια του Μακρόν προκάλεσαν ευρεία αντίδραση και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.
Ο Mike Gallagher, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Επιλεγμένης Επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ για το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα, τις χαρακτήρισε «ντροπιαστικές» και «επαίσχυντες».
Μια ομάδα σκεπτικιστών απέναντι στην Κίνα, βουλευτές από όλο τον κόσμο επέκρινε επίσης τον Γάλλο πρόεδρο, λέγοντας ότι τα σχόλιά του ήταν ιδιαίτερα άστοχα καθώς ο κινεζικός στρατός προέβαινε σε μεγάλης κλίμακας στρατιωτικές ασκήσεις στα στενά της Ταϊβάν.
Στην Ευρώπη, ο Norbert Röttgen, Γερμανός Χριστιανοδημοκράτης βουλευτής και πρώην επικεφαλής της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Bundestag, έγραψε στο Twitter ότι ο Macron «κατάφερε να μετατρέψει το ταξίδι του στην Κίνα σε πραξικόπημα δημοσίων σχέσεων υπέρ του Xi Jinping και καταστροφή της Ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής»
Ο ίδιος ο Βέμπερ αντέδρασε γρήγορα στη συνέντευξη την περασμένη εβδομάδα, γράφοντας στο Twitter ότι «δεν υπάρχει μέση λύση μεταξύ του διεθνούς δικαίου και της επιδίωξης αυτοκρατορίας από αυταρχικούς» και ότι η Ευρώπη πρέπει να «ενισχύει τη συμμαχία της με τις ΗΠΑ».