Λόγω της συνεχιζόμενης έλλειψης φαρμάκων, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ιατρικής Ένωσης, Φρανκ Ούλριχ Μοντγκόμερι, ζήτησε ένα υποχρεωτικό απόθεμα φαρμάκων στην ΕΕ και έστρεψε τα βέλη του κατά των μεγάλων φαρμακευτικών εταιρειών (Big Pharma).
Το γεγονός ότι «τα παιδιά και οι καρκινοπαθείς ιδιαίτερα, υποφέρουν» από τα σημεία συμφόρησης στην προμήθεια φαρμάκων είναι «αξιολύπητο» και δείχνει ξεκάθαρα «πού οδηγεί μια υπερβολική εμπορευματοποίηση του φαρμάκου», είπε ο Μοντγκόμερι στις εφημερίδες του ομίλου μέσων ενημέρωσης Funke.
«Εδώ και πάνω από μια δεκαετία, έχουμε δει αυξανόμενες ελλείψεις σε φάρμακα», επεσήμανε ο Μοντγκόμερι και σημείωσε ότι ο λόγος είναι «κακώς καθορισμένα οικονομικά κίνητρα στη φαρμακοβιομηχανία».
Frank-Ulrich Montgomery kritisiert eine übertriebene Kommerzialisierung der #Medizin. Die #Pharmaindustrie solle dazu verpflichtet werden, eine EU-weite Arzneireserve anzulegen. https://t.co/XA37Fk9dFa
— ZEIT ONLINE (@zeitonline) May 1, 2023
«Στο σημερινό σύστημα, η οικονομία προηγείται της ανθρωπότητας», είπε επικριτικά ο ιατρός και πρόσθεσε πως θα μπορούσε να δημιουργηθεί άμεσα ένα απόθεμα φαρμάκων σε ολόκληρη την ΕΕ ως «υποχρέωση της φαρμακευτικής βιομηχανίας, υπό την παρακολούθηση και τη διαχείριση από το κράτος και το ιατρικό επάγγελμα».
«Τα περιθώρια για μαζικά προϊόντα εκτός της προστασίας των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας θεωρούνται μικρά, η ‘Big Pharma’ δεν ενδιαφέρεται πλέον για τη φαρμακευτική αγωγή και μετατοπίζει την παραγωγή σε χώρες με χαμηλούς μισθούς, όπως η Κίνα, ή η Ινδία. Εάν ένα εργοστάσιο καεί εκεί, λείπει μια βασική ουσία ή υπάρχουν ποιοτικά ελαττώματα – ξαφνικά λείπει ένα φάρμακο σε όλο τον κόσμο», εξήγησε ακόμα ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ιατρικής Ένωσης.
Υποστήριξε ακόμα ο Μοντγκόμερι: «Πρέπει επίσης να είναι καθήκον της πολιτικής να επαναφέρει τις εγκαταστάσεις παραγωγής στην Ευρώπη με το σωστό οικονομικό πλαίσιο. Επιπλέον, οι αλυσίδες εφοδιασμού θα πρέπει να είναι νομικά ασφαλισμένες με πολλαπλές πηγές φαρμάκων».