Η πανδημία Covid-19 εξακολουθεί να βρίσκεται ανάμεσά μας, χιλιάδες άνθρωποι εξακολουθούν να πεθαίνουν εξαιτίας της, όμως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποφάσισε πως, πλέον, δεν συντρέχει λόγος να εξακολουθούμε να πορευόμαστε υπό το καθεστώς παγκόσμιας έκτακτης ανάγκης.
Συγκεκριμένα, σε αυτή την απόφαση κατέληξε χθες, Πέμπτη, η ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων υγείας του ΠΟΥ, η οποία και συνεδρίασε με αντικείμενο το εάν ο νέος κορωνοϊός εξακολουθεί να αποτελεί μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Και, σύμφωνα με τους κανόνες του διεθνούς υγειονομικού οργανισμού, κάτι τέτοιο δεν υφίσταται πια.
"It is therefore with great hope that I declare #COVID19 over as a global health emergency.
However, that does not mean COVID-19 is over as a global health threat.
Last week, COVID-19 claimed a life every three minutes – and that’s just the deaths we know about"-@DrTedros pic.twitter.com/n6zad8qSdx
— World Health Organization (WHO) (@WHO) May 5, 2023
Η επιτροπή δήλωσε, αρχικά, ότι ο κορωνοϊός αντιπροσώπευε το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού για περισσότερα από τρία χρόνια, με το καθεστώς αυτό να βοηθά στην εστίαση της διεθνούς προσοχής σε μια μεγάλη απειλή για την υγεία, καθώς και στην ενίσχυση της συνεργασίας σε εμβόλια και θεραπείες. Η άρση του αποτελεί σημάδι της προόδου που έχει σημειώσει ο κόσμος σε αυτούς τους τομείς, αλλά η Covid-19 «είναι εδώ για να μείνει», ακόμα κι αν δεν αποτελεί, πλέον, κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ, το ποσοστό θνησιμότητας έχει επιβραδυνθεί από το ανώτατο όριο άνω των 100.000 ατόμων την εβδομάδα, τον Ιανουάριο του 2021, σε λίγο περισσότερο από 3.500 την εβδομάδα, έως τις 24 Απριλίου.
«Χθες, η Επιτροπή Έκτακτης Ανάγκης συνεδρίασε για 15η φορά και μου συνέστησε να κηρύξω το τέλος της έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία διεθνούς ενδιαφέροντος. Έχω αποδεχτεί αυτή τη εισήγηση. Επομένως, κηρύσσω το τέλος της παγκόσμιας έκτακτης ανάγκης υγείας για την Covid-19», δήλωσε χαρακτηριστικά ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, προσθέτοντας πως «αυτό δεν σημαίνει ότι η Covid-19 έχει τελειώσει ως παγκόσμια απειλή για την υγεία», και ότι δεν θα διστάσει να συγκαλέσει εκ νέου τους εμπειρογνώμονες για να επανεκτιμήσουν την κατάσταση, εάν ο ιός «θέσει τον κόσμο μας ξανά σε κίνδυνο».
Η πλήρης ανακοίνωση του ΠΟΥ έχει ως εξής:
«Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ έχει τη χαρά να διαβιβάσει την Έκθεση της 15ης συνεδρίασης της Επιτροπής Έκτακτης Ανάγκης του Διεθνούς Κανονισμού Υγείας (2005) (ΔΚΥ) σχετικά με την πανδημία της νόσου των κορωνοϊών 2019 (COVID-19), που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 4 Μαΐου 2023, από τις 12:00 έως τις 17:00 CET.
Κατά τη διάρκεια της συμβουλευτικής συνεδρίασης, τα μέλη της Επιτροπής υπογράμμισαν τη φθίνουσα τάση των θανάτων από τον COVID-19, τη μείωση των νοσηλειών και των εισαγωγών σε μονάδες εντατικής θεραπείας που σχετίζονται με την COVID-19, καθώς και τα υψηλά επίπεδα ανοσίας του πληθυσμού έναντι του SARS-CoV-2. Αναγνωρίζοντας την αβεβαιότητα που θέτει η πιθανή εξέλιξη του SARS-CoV-2, συμβούλεψε ότι είναι καιρός να μεταβούμε στη μακροπρόθεσμη διαχείριση της πανδημίας COVID-19.
Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ συμφωνεί με τις συμβουλές της Επιτροπής σχετικά με την πανδημία. Διαπιστώνει ότι η COVID-19 είναι πλέον ένα καθιερωμένο και συνεχιζόμενο υγειονομικό ζήτημα που δεν αποτελεί πλέον έκτακτη ανάγκη δημόσιας υγείας διεθνούς ενδιαφέροντος (PHEIC).
Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ εξέτασε τις συμβουλές που παρείχε η Επιτροπή σχετικά με τις προτεινόμενες προσωρινές συστάσεις και τις εξέδωσε. Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ θα συγκαλέσει μια Επιτροπή Αναθεώρησης για να γνωμοδοτήσει σχετικά με τις Μόνιμες Συστάσεις για τη μακροπρόθεσμη διαχείριση της πανδημίας SARS-CoV-2, λαμβάνοντας υπόψη το Στρατηγικό Σχέδιο Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης 2023-2025 COVID-19.
Κατά τη διάρκεια αυτής της μετάβασης, συνιστάται στα συμβαλλόμενα κράτη να συνεχίσουν να ακολουθούν τις εκδοθείσες προσωρινές συστάσεις. Ο Γενικός Διευθυντής εξέφρασε την ειλικρινή του ευγνωμοσύνη προς τον Πρόεδρο, τα μέλη και τους συμβούλους της Επιτροπής για τη δέσμευση και τις συμβουλές τους κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων ετών».
Πρόκειται, σαφώς, για ένα σημαντικό βήμα προς το «τέλος» της πανδημίας, κατά τη διάρκεια της οποίας έχουν χάσει τη ζωή τους, μέχρι στιγμής, περισσότεροι από 6,9 εκατ. άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο. Θυμίζουμε πως ο ΠΟΥ σήμανε για πρώτη φορά γενικό συναγερμό για την πανδημία Covid-19 στις 30 Ιανουαρίου του 2020, με την ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων υγείας να συνεδριάζει έκτοτε κάθε τρεις μήνες, αποφασίζοντας κάθε φορά τη διατήρηση του καθεστώς του υψηλότερου επιπέδου συναγερμού.
LIVE: Media briefing on #COVID19 and global health issues with @DrTedros https://t.co/eNfCX95RaG
— World Health Organization (WHO) (@WHO) May 5, 2023