Tις απόψεις των πολιτών και των ενδιαφερομένων σχετικά με την εφαρμογή της αρχής «ο ρυπαίνων πληρώνει» στην Ευρωπαϊκή Ένωση φιλοδοξεί να συγκεντρώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω ανοιχτής δημόσιας διαβούλευσης η οποία ξεκινά σήμερα, Παρασκευή 12/5.
Η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που θα συγκεντρώσει, προκειμένου να αξιολογήσει το εάν οι πολιτικές της Ε.Ε. και των εθνικών πολιτικών επαρκούν για να διασφαλιστεί ότι οι ρυπαίνοντες επωμίζονται το κόστος των μέτρων πρόληψης, ελέγχου και αποκατάστασης της ρύπανσης.
Are EU and national policies enough to ensure that polluters bear the cost of pollution?
We seek views to strengthen the 'polluter pays' principle to avoid citizens paying for environmental damage.
Propose your improvements in the interest of us all ↓#EUHaveYourSay
— European Commission (@EU_Commission) May 12, 2023
«Η αρχή “ο ρυπαίνων πληρώνει” είναι δίκαιη και απλή: απαιτεί από τους ρυπαίνοντες να επωμίζονται το κόστος της ρύπανσης που προκαλούν. Η σωστή εφαρμογή αυτής της αρχής ενθαρρύνει την αποφυγή περιβαλλοντικής ζημιάς και καθιστά τους ρυπαίνοντες υπεύθυνους. Όταν δεν εφαρμόζεται σωστά, ο λογαριασμός για την περιβαλλοντική ζημιά πολύ συχνά καταλήγει να πληρώνεται από τους πολίτες και επιβαρύνει σοβαρά τα δημόσια ταμεία. Καλούμε όλους να παράσχουν πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο βελτίωσης της λειτουργίας αυτής της αρχής προς το συμφέρον όλων», δήλωσε σχετικά ο Επίτροπος Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας, Βιρτζίνιους Σινκεβίτσιους.
Η διαβούλευση θα καλύψει πτυχές όπως η χρήση μέσων που βασίζονται στην αγορά από την Ε.Ε. και τα κράτη μέλη, η έμμεση πληρωμή του ρυπαίνοντας, ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι περιβαλλοντικές υποχρεώσεις και η χρήση της χρέωσης στα ασφαλιστήρια. Τα αποτελέσματα της διαβούλευσης θα χρησιμοποιηθούν για την προετοιμασία μιας πλήρους αξιολόγησης πολιτικής, γνωστής και ως «έλεγχος καταλληλότητας», το 2024.
Αυτή η αξιολόγηση θα χρησιμοποιηθεί για την προετοιμασία μιας σύστασης σχετικά με τον καλύτερο τρόπο εφαρμογής αυτής της αρχής στις περιβαλλοντικές πολιτικές, όπως ανακοινώθηκε στο Σχέδιο δράσης της Επιτροπής «Μηδενική Ρύπανση». Η διαβούλευση είναι ανοιχτή έως τις 4 Αυγούστου 2023.