Η Ουκρανία ήταν η μεγάλη νικήτρια του περσινού διεθνούς διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision και, σύμφωνα με τους κανονισμούς, ο φετινός διαγωνισμός, θα διεξαγόταν στο Κίεβο.
Ωστόσο, λόγω της ρωσικής εισβολής στη χώρα, το Λίβερπουλ της Βρετανίας ανέλαβε, τελικά, να φιλοξενήσει τον διαγωνισμό, έχοντας ήδη κερδίσει τις εντυπώσεις για τη -μέχρι στιγμής- άψογη διοργάνωση, όπως φάνηκε στους ημιτελικούς της Τρίτης και της Πέμπτης.
Πάραυτα, η Ουκρανία ήδη εκφράζει τη δυσαρέσκειά της για το γεγονός ότι απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης (EBU) το αίτημα του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι να απευθυνθεί μέσω βίντεο στον σαββατιάτικο τελικό. Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην επίσημη δήλωση της διοργανώτριας EBU, «το αίτημα του Ζελένσκι να απευθυνθεί στο κοινό του διαγωνισμού της Eurovision δυστυχώς δεν μπορεί να γίνει δεκτό, γιατί θα παραβίαζε τους κανόνες της εκδήλωσης».
To protect the non-political nature of the Eurovision Song Contest, the decision not to have President Zelensky of Ukraine appear in the show was made by EBU management, and not EBU Members.
Please find the full statement on the decision here: https://t.co/iaGL6bBB6i
— EBU (@EBU_HQ) May 11, 2023
«Ένας από τους πυλώνες του διαγωνισμού είναι ο μη πολιτικός χαρακτήρας της εκδήλωσης», εξηγεί εκπρόσωπος της EBU, προσθέτοντας ότι «η αρχή αυτή αποκλείει τη δυνατότητα να γίνουν πολιτικές ή παρόμοιες δηλώσεις στο πλαίσιο του διαγωνισμού». Και αυτό, την ώρα που στον τελικό του Σαββάτου, θα υπάρχει ένα ειδικό αφιέρωμα στην Ουκρανία, στο πλαίσιο του οποίου 11 Ουκρανοί καλλιτέχνες θα ανέβουν στη σκηνή, συμπεριλαμβανομένων των περσινών νικητών, Kalush Orchestra.
Πάντως, μέσα από ένα βίντεο που θα μεταδοθεί για την Ουκρανία, οι τηλεθεατές θα μπορέσουν να δουν και ένα μνημείο – «σύμβολο ελπίδας» που αποκαλύφθηκε στο Λίβερπουλ και αφορά ένα άγαλμα από αλουμίνιο, που αναπαριστά έναν άνδρα να κρατά ένα βιβλίο, από το οποίο κυματίζει ένα περιστέρι με την ουκρανική σημαία, προσθέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης. Αξίζει να αναφερθεί ότι η Ρωσία αποκλείστηκε από τη συμμετοχή της τον διαγωνισμό, όπως συνέβη και το 2022.
Έντονες αντιδράσεις σε Ουκρανία και Μεγάλη Βρετανία
Η απόρριψη της αίτησης του Κιέβου να απευθύνει ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μήνυμα στο πανευρωπαϊκό κοινό της Eurovision, κατά τη διάρκεια του τελικού της φετινής διοργάνωσης, η οποία, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, συνδιοργανώνεται με τη Βρετανία στο Λίβερπουλ, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και στις δύο χώρες.
Η πρόεδρος της Επιτροπής Λόρδων για τις Επικοινωνίες και τις Ψηφιακές Τεχνολογίες και πρώην επικεφαλής του πολιτικού τμήματος του BBC, βαρόνη Τίνα Στόβελ, δήλωσε στους Times του Λονδίνου πως «είναι λάθος απόφαση να αρνηθείς ένα μήνυμα, με δικαιολογία ότι δεν επιτρέπονται πολιτικές δηλώσεις».
Με τη σειρά του, ο πρώην υπουργός Πολιτισμού, Λόρδος Εντ Βέιζι, υποστηρίζει ότι πρέπει να επιτραπεί στον Ζελένσκι να εμφανιστεί στη Eurovision. «Είναι μια χαρούμενη βραδιά και μια συνάντηση ευρωπαϊκών εθνών και καλλιτεχνών, αλλά όλοι ξέρουμε τι κρύβεται πίσω από αυτό και είναι αξιολύπητο να κρυβόμαστε από αυτό», είπε, υπογραμμίζοντας ότι, ο μόνος λόγος που διεξάγεται ο διαγωνισμός στη Βρετανία, είναι λόγω του πολέμου. «Θα ήταν ευγενικό να επιτρέψουμε στον κ. Ζελένσκι να κάνει μια δήλωση σχετικά με το γιατί η Ουκρανία βρέθηκε σε μια πολύ ενοχλητική κατάσταση, μη έχοντας την ευκαιρία να υποδεχθεί τον διαγωνισμό», προσθέτει ο ίδιος.
Από την πλευρά του, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform στην Ουκρανία καταγγέλλει τη στάση των ευρωπαϊκών κρατικών ραδιοτηλεοράσεων σε άρθρο του με τίτλο «Δεν άφησαν τον Ζελένσκι να μιλήσει». Η EBU, η οποία περιλαμβάνει περίπου 100 ραδιοτηλεοπτικούς φορείς, μεταξύ τους και το BBC, τόνισε ότι συνεχίζει να υποστηρίζει την Ουκρανία κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού, με τη συμμετοχή Ουκρανών καλλιτεχνών.
Επιπλέον, 37 μέρη στην Ουκρανία παρουσιάζονται στην οθόνη σε σύντομα βίντεο που δίνουν μια ιδέα για τον καθένα από τους καλλιτέχνες πριν από την εμφάνισή τους στη σκηνή. «Πιστεύουμε ότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος, για να δείξουμε ότι η μουσική μας ενώνει σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς», δήλωσε η Ενωση.
Δείτε επίσης:
- Ηλίας Ψινάκης: «Το τραγούδι μου φάνηκε αίσχος, ντύσανε ένα παιδάκι προσκοπάκι με τα δικά μας τα λεφτά»
- Ξέσπασε η Εύη Δρούτσα για την Eurovision: «Τι με νοιάζει που τον λένε Βερνίκο;»
- Eurovision: Οι υπεύθυνοι της ελληνικής συμμετοχής «φυγάδευσαν» τον Βίκτωρα Βερνίκο μετά τον αποκλεισμό του
- Εurovision: Σάλος με την ΕΡΤ που παραδέχτηκε ότι ο Βερνίκος βγηκε 2ος στην διαδικασία επιλογής
- Κατερίνα Στανίση: «Άμα θα πάω στη Eurovision, θα πάρω μαζί μου τρεις λουλουδούδες και πιάτα»
- ΕΡΤ για Victor Vernicos: «Άξιζε η προσπάθεια παρά την αποτυχία, το είπε και ο Αντετοκούνμπο»
- Eurovision: Εκτός η Ελλάδα – Οι χώρες του τελικού – Το πρώτο μήνυμα του Βίκτωρα Βερνίκου μετά τον αποκλεισμό