SOS! Η ευλογιά των πιθήκων είναι υπερανθεκτική!

Νέα μελέτη Γερμανών ερευνητών διαπίστωσε ότι ο ιός αναπαράγεται από 7 έως 20 μέρες!

Must Read

«Οι ιοί που προκαλούν κάθε μορφής ευλογιά είναι γνωστοί για την ικανότητά τους να παραμένουν μολυσματικοί σε άψυχα αντικείμενα για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Ωστόσο έως τώρα δεν γνωρίζαμε πόσο μπορεί να επιζήσει στις επιφάνειες η ευλογιά των πιθήκων».

Αυτό δήλωσε η επικεφαλής της πρώτης από τις δύο νέες μελέτες, dr Toni Luise Meister, από το Τμήμα Μοριακής και Ιατρικής Ιολογίας του πανεπιστημίου του Ruhr, στη Γερμανία, και συμπλήρωσε: «Τα ευρήματά μας υποστηρίζουν τη σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για απολύμανση όλων των επιφανειών με απολυμαντικά με βάση το οινόπνευμα».

Η πρώτη μελέτη δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση «Journal of Infectious Diseases». Οπως εξηγούν οι ερευνητές, τοποθέτησαν τον ιό που προκαλεί ευλογιά των πιθήκων σε δισκάκια από ανοξείδωτο ατσάλι και τα αποθήκευσαν σε θερμοκρασίες 4, 22 και 37 βαθμών Κελσίου.

Οπως διαπίστωσαν, κατά τις πρώτες ημέρες ο ιός αναπαραγόταν ανενόχλητος, ανεξαρτήτως θερμοκρασίας. Χρειάστηκαν πέντε ημέρες για να αρχίσουν να μειώνονται αισθητά οι συγκεντρώσεις του, στις θερμοκρασίες των 22 και 37 βαθμών Κελσίου. Για να πάψει, όμως, να ανιχνεύεται ιός ικανός ν’ αναπαραχθεί, χρειάστηκαν έξι με εφτά ημέρες έκθεσης στους 37 βαθμούς Κελσίου και δέκα με έντεκα ημέρες στους 22 βαθμούς Κελσίου.

Η αντοχή του στο κρύο ήταν σαφώς μεγαλύτερη. Χρειάστηκαν 20 ημέρες για να μειωθεί αισθητά και 30 ημέρες για να πάψει να είναι μεταδοτικός. Σημειώνεται ότι 4 βαθμοί Κελσίου είναι η θερμοκρασία του μέσου οικιακού ψυγείου.

Τα ευρήματα αυτά επιβεβαιώνουν την παρατήρηση ότι, αν σε ένα σπίτι υπάρχει ασθενής με ευλογιά των πιθήκων, «υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης από τις επιφάνειες για σχεδόν δύο εβδομάδες» δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής δr Eike Steinmann, καθηγητής Ιολογίας στο πανεπιστήμιο του Ruhr. «Η λύση είναι ο σχολαστικός καθαρισμός με απολυμαντικά με βάση το οινόπνευμα (σ.σ.: αλκοόλ)» τόνισε και συνέχισε: «Τα απολυμαντικά με βάση το υπεροξείδιο του υδρογόνου (σ.σ.: οξυζενέ) δεν αποδίδουν» επεσήμανε.

Στη Σιγκαπούρη

Η δεύτερη μελέτη, που διεξήχθη στη Σιγκαπούρη, είχε ανάλογα ευρήματα. Σ’ αυτήν εξετάστηκαν δείγματα αέρα, σκόνης, νερού και επιφανειών από το δωμάτιο ασθενούς που νοσούσε με ευλογιά των πιθήκων. Ο ασθενής νοσηλευόταν στο νοσοκομείο, σε δωμάτιο αρνητικής πίεσης.

Οι ερευνητές έλαβαν δείγματα από το δωμάτιό του την 7η, 8η, 13η και 21η ημέρα της νοσηλείας του. Τα ευρήματα αυτής της μελέτης δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση «International Journal of Infectious Diseases». Τα δείγματα του αέρα, των επιφανειών και της σκόνης έφεραν ίχνη του ιού, με τα επίπεδά τους να είναι υψηλότερα την 7η και την 8η ημέρα.

Από εκεί και πέρα, το ιικό φορτίο μειωνόταν προοδευτικά, φθάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα την 21η ημέρα. Ωστόσο, βιώσιμος ιός που μπορούσε να μολύνει άλλα άτομα βρέθηκε μόνο στις επιφάνειες και στη σκόνη.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

spot_img

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This