Σταματημό δεν έχουν οι προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να «συγκρατήσει» τον πληθωρισμό στην Ευρωπαϊκή Ενωση, με μόνη λύση από μέρους της να παραμένει η διαρκής αύξηση των επιτοκίων.
Όπως ανακοίνωσε, συνεχίζοντας τη σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής, η ΕΚΤ αναμένεται την ερχόμενη Πέμπτη να προχωρήσει στην… όγδοη σερί αύξηση των επιτοκίων, αυτή τη φορά κατά 25 μονάδες βάσης (ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας), η οποία και θα διαμορφώσει το επιτόκιο καταθέσεων στο 3,5%. Η συγκεκριμένη αύξηση είχε προαναγγελθεί από την πρόεδρο της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου στις αρχές Μαΐου, ενώ επιβεβαιώθηκε και την περασμένη Δευτέρα με δηλώσεις που έκανε η ίδια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
ECB President Lagarde: “ECB needs to keep interest rates ‘sustainably high’ 📈to combat inflation.”
ECB determined to deliver 2% CPI target”#ECB #FOMC #GoverningCouncil #Lagared #InterestRates #EconomicOutlook“— Rymond_Inc (@rymondIncKenya) June 11, 2023
Η Λαγκάρντ επανέλαβε την εκτίμηση ότι, παρά την επιβράδυνση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή στην Ευρωζώνη, δεν είναι βέβαιο πως έχει «πιάσει ταβάνι» ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, τονίζοντας ότι θα συνεχισθούν οι αυξήσεις των επιτοκίων.
Το ενδιαφέρον στη συνεδρίαση της ερχόμενης Πέμπτης θα είναι αν η Λαγκάρντ δώσει κάποια ένδειξη για το πότε θα σταματήσει η ανοδική πορεία των επιτοκίων της ΕΚΤ. Μία σχετικά μεγάλη πλειοψηφία των οικονομολόγων που ρωτήθηκαν από το Reuters την περασμένη εβδομάδα, επέμειναν ότι τον Ιούλιο θα προχωρήσει σε μία ακόμη αντίστοιχη αύξηση που, όμως, θα είναι και η τελευταία, με το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων να παραμένει στο 3,75% έως το τέλος του έτους.
Η άποψη αυτή συνάδει με τις τελευταίες οικονομικές εξελίξεις στην Ευρωζώνη, η οποία εισήλθε τον χειμώνα που πέρασε σε ύφεση, αν και οριακή. Τα νέα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat την Πέμπτη, έδειξαν ότι το ΑΕΠ της περιοχής μειώθηκε 0,1% στο πρώτο τρίμηνο, μετά από μία αντίστοιχη μείωση στο τελευταίο τρίμηνο του 2022.
Η συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας υπαίτια για την ύφεση στην Ευρωζώνη
Η εκτίμηση των οικονομολόγων είναι πως η ύφεση αυτή, που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας κατά 0,5% το πρώτο φετινό τρίμηνο, θα είναι βραχύβια και ότι το ΑΕΠ θα αυξάνεται 0,2% σε κάθε ένα από τα επόμενα τρία τρίμηνα του 2023. Ωστόσο, δεν παύει να δείχνει μία σημαντική επιβράδυνση στην οικονομική δραστηριότητα, η οποία διευκολύνει την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού.
Πράγματι, ο πληθωρισμός μειώθηκε τον Μάιο στο 6,1% από 7% τον Απρίλιο, αν και απέχει σημαντικά ακόμη από τον στόχο 2% της ΕΚΤ. Σημαντικό είναι, επίσης, ότι μειώθηκε και ο δομικός πληθωρισμός στο 5,3% από 5,6%, αλλά, όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις της Λαγκάρντ, υπάρχει στάση αναμονής στη Φρανκφούρτη για το αν θα υπάρξει ανάλογη συνέχεια.
Δείτε επίσης:
- Ξεδιάντροποι: «Επίδομα πληθωρισμού» 3.000 ευρώ για τον Σολτς και τους Υπουργούς του!
- Τράπεζες: Νέες δικαιολογίες για την «ψαλίδα» στα επιτόκια δανείων – καταθέσεων