«Η καταστροφή του φράγματος Καχόβκα ήταν έργο της Ρωσίας»! Αυτό υποστηρίζει τουλάχιστον ρεπορτάζ των «New York Times». Το φράγμα στην Ουκρανία σχεδιάστηκε για να αντέχει σχεδόν κάθε επίθεση που μπορεί να φανταστεί κανείς – από το εξωτερικό και τα στοιχεία δείχνουν ότι η Ρωσία το ανατίναξε εκ των έσω. Βαθιά μέσα στο φράγμα είχε μια αχίλλειο πτέρνα. Και επειδή το φράγμα κατασκευάστηκε κατά τη σοβιετική εποχή, η Μόσχα είχε κάθε σελίδα των τεχνικών σχεδίων και ήξερε πού βρισκόταν.
Το φράγμα κατασκευάστηκε με ένα τεράστιο τσιμεντένιο μπλοκ στη βάση του. Ενα μικρό πέρασμα περνάει μέσα από αυτό, προσβάσιμο από το μηχανοστάσιο του φράγματος. Σε αυτό το πέρασμα, σύμφωνα με τα στοιχεία, πυροδοτήθηκε εκρηκτικός μηχανισμός και κατέστρεψε το φράγμα.
A dam in Ukraine was designed to withstand almost any attack imaginable — from the outside. See the evidence suggesting Russia blew it up from within. https://t.co/AOyfgutBt3
— The New York Times (@nytimes) June 18, 2023
Οι «New York Times» επικαλούνται μηχανικούς και ειδικούς σε θέματα εκρηκτικών υλών. «Τα στοιχεία δείχνουν σαφώς ότι το φράγμα διαλύθηκε από έκρηξη που προκλήθηκε από την πλευρά που το ελέγχει: Ρωσία» ανέφερε η εφημερίδα. Ομάδα διεθνών εμπειρογνωμόνων που συνδράμουν τους εισαγγελείς της Ουκρανίας ανέφερε σε προκαταρκτικό πόρισμα ότι είναι «πολύ πιθανό» η κατάρρευση να προκλήθηκε από εκρηκτικά που είχαν τοποθετήσει Ρώσοι.
Το Κρεμλίνο από την πλευρά του εξακολουθεί να κατηγορεί το Κίεβο ότι σαμποτάρισε το υδροηλεκτρικό φράγμα για να αποκόψει μια βασική πηγή νερού για την Κριμαία και να αποσπάσει την προσοχή από μια «παραπαίουσα» αντεπίθεση εναντίον των ρωσικών δυνάμεων. Η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία ότι ανατίναξε το φράγμα το οποίο βρισκόταν υπό ρωσικό έλεγχο από τις πρώτες ημέρες της εισβολής της το 2022, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει ένα μεγάλο τμήμα του πεδίου των μαχών, καταστρέφοντας καλλιεργήσιμες εκτάσεις και αποκόπτοντας την παροχή νερού στους αμάχους.
Οι «NYT» επικαλέστηκαν μηχανικούς που δήλωσαν ότι μόνο μία πλήρης εξέταση του φράγματος μετά την αποστράγγιση του νερού από αυτό μπορεί να καθορίσει την αλληλουχία των γεγονότων που οδήγησαν στην καταστροφή. «Η διάβρωση από το νερό που πέφτει από τις πύλες εξόδου θα μπορούσε να έχει οδηγήσει σε βλάβη, αν το φράγμα ήταν κακά σχεδιασμένο ή αν το σκυρόδεμα ήταν κατώτερης ποιότητας, όμως οι μηχανικοί χαρακτήρισαν απίθανο κάτι τέτοιο» ανέφερε η εφημερίδα.
Σχεδιάστηκε για να αντέχει σχεδόν κάθε είδους εξωτερική επίθεση
Ο Ιχόρ Στρέλετς, μηχανικός που υπηρέτησε ως αναπληρωτής επικεφαλής υδάτινων πόρων για τον ποταμό Δνείπερο από το 2005 έως το 2018, είπε ότι ως έργο κατασκευής του Ψυχρού Πολέμου το θεμέλιο του φράγματος σχεδιάστηκε για να αντέχει σχεδόν κάθε είδους εξωτερική επίθεση. Ο Στρέλετς έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι μια έκρηξη εκ των έσω κατέστρεψε μέρος της κατασκευής από σκυρόδεμα και ότι άλλα τμήματα στη συνέχεια καταστράφηκαν από τη δύναμη του νερού.
Το φράγμα ήταν εμφανώς σημαδεμένο από μάχες τους μήνες πριν από το ρήγμα. Τα ουκρανικά χτυπήματα είχαν καταστρέψει ένα τμήμα του δρόμου πάνω από το φράγμα και τα ρωσικά στρατεύματα που υποχωρούσαν αργότερα ανατίναξαν ένα άλλο. Τον περασμένο μήνα δορυφορικές εικόνες έδειξαν νερό να κυλά ανεξέλεγκτα πάνω από ορισμένες από τις πύλες. Αυτό οδήγησε σε υποδείξεις ότι το φράγμα μπορεί απλώς να έπεσε θύμα της συσσωρευμένης ζημιάς, την οποία η Ρωσία άρπαξε για να αρνηθεί την ευθύνη.
- Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ: