Το χρονικό της μοιραίας αποστολής του Titan – Μόλις 487 μέτρα μακριά από τον Τιτανικό!

Ως δώρο για τη Γιορτή του Πατέρα επιβιβάστηκε στο μοιραίο βαθυσκάφος o 19χρονος – «Ήταν τρομοκρατημένος»

Must Read

Ελάχιστες φαίνεται πως είναι οι πιθανότητες να βρεθούν οι σοροί των επιβαινόντων του βαθυσκάφους Titan, το οποίο χάθηκε από τα ραντάρ την περασμένη Κυριακή κοντά στο ναυάγιο του Τιτανικού.

Ακαριαίος θάνατος μετά από έκρηξη 

Η αμερικανική ακτοφυλακή επιβεβαίωσε αργά το βράδυ της περασμένης Πέμπτης πως τα συντρίμμια που εντοπίστηκαν ανήκουν στο υποβρύχιο Titan, διευκρινίζοντας ότι οι πέντε επιβαίνοντες πέθαναν εξαιτίας καταστροφικής αποσυμπίεσης που οδήγησε στη διάλυση του βαθυσκάφους. Νεκροί και οι πέντε επιβάτες στο βαθυσκάφος Titan, λέει η OceanGate. Οι συγγενείς των θυμάτων δεν είναι βέβαιο, εάν και με ποιον τρόπο θα μπορέσουν να παραλάβουν τις σορούς τους. Η έρευνα θα συνεχιστεί, «αλλά οι προοπτικές είναι ασαφείς δεδομένου του δύσκολου περιβάλλοντος», είπε χαρακτηριστικά ο αντιναύαρχος της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ, Τζον Μάουγκερ. «Πρόκειται για ένα απίστευτα αδυσώπητο περιβάλλον εκεί κάτω στον πυθμένα της θάλασσας», είπε ο αξιωματούχος στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της επίσημης ενημέρωσης. «Και τα συντρίμμια συνάδουν με μια καταστροφική κατάρρευση του σκάφους, και έτσι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε και θα συνεχίσουμε να ερευνούμε την περιοχή εκεί κάτω, αλλά δεν έχω απάντηση για προοπτικές αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε.

 

Το πεδίο των συντριμμιών ταιριάζει με μια εσωτερική κατάρρευση του σκάφους, δήλωσε ο υποναύαρχος John Mauger. Ο ίδιος δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν εννέα πλοία στο σημείο, καθώς η έρευνα για περισσότερες λεπτομέρειες συνεχίζεται. Νωρίτερα, ένα μεγάλο πεδίο συντριμμιών που περιείχε πέντε μεγάλα κομμάτια του σκάφους εντοπίστηκε από ένα τηλεκατευθυνόμενο όχημα (ROV), που «σάρωνε» τον βυθό της θάλασσας κοντά στο σημείο ναυαγίου του Τιτανικού, 400 μίλια νότια του St John’s, στη Νέα Γη.

Το… θανάσιμο δώρο για τη γιορτή του Πατέρα 

Μια νέα συγκλονιστική πτυχή αυτής της τραγωδίας συγκλονίζει. Όπως αποκάλυψε η θεία του 19χρονου Σουλεμάν Νταγούντ ο νεαρός αποφάσισε να συνοδεύσει σε αυτό το παράτολμο ταξίδι τον Πακιστανό πατέρα του Σαχζάντα Νταγούντ, ως δώρο για την Γιορτή του Πατέρα που εορτάζονταν την Κυριακή 18 Ιουνίου. «Δεν ήθελε και πολύ να το κάνει. Ο Σουλεμάν πίστευε ότι δεν ήταν εντάξει όλο αυτό και δεν ένιωθε άνετα να το κάνει. Αλλά ήταν κάτι για την Γιορτή του Πατέρα. Ήταν μια εμπειρία για να τους φέρει πιο κοντά και ήθελε μια εμπειρία ζωής όπως και ο πατέρας του. Το ήθελε ο πατέρας του και ο Σουλεμάν δέχθηκε. Θα έκανε τα πάντα για οποιονδήποτε» δήλωσε στο NBC η Αζμέχ Νταγούντ. Αυτό που κάνει ακόμα πιο τραγική την όλη ιστορία είναι ότι ο νεαρός Σουλεμάν ήταν τρομοκρατημένος για την επικίνδυνη κατάδυση σε βάθος 3.800 μ., στον Ατλαντικό, αλλά ήθελε να μοιραστεί αυτή την εμπειρία με τον πατέρα του που ήταν λάτρης της περιπέτειας και της ιστορίας του Τιτανικού που βυθίστηκε στο παρθενικό του ταξίδι. «Για να είμαι ειλικρινής, όσο και αν ακούγεται τρομακτικό, το να γνωρίζω ότι δεν είχαν χρόνο να καταλάβουν τι επρόκειτο να συμβεί, το ότι βρέθηκαν εκεί να χαίρονται ο ένας τον άλλο και ξαφνικά “μπουμ” και τέλος, το να γνωρίζω ότι ο Σουλεμάν μου δεν ένιωσε καθόλου πόνο είναι ανακουφιστικό» πρόσθεσε η θεία του. Δεν παρέλειψε, μάλιστα, μιλήσει και για τον αδελφό της Σαχζάντα ότι παρότι έχασε τη ζωή του λόγω της καταστροφικής αποσυμπίεσης που συνέβη στο βαθυσκάφος Τitan, ταυτόχρονα νιώθει μια μικρή αγαλλίαση γιατί ξέρει ότι «ήταν η μεγαλύτερη επιθυμία του, το μεγαλύτερο όνειρό του. Το οποίο τελικά εκπλήρωσε με έναν μοναδικό τρόπο. Έγινε μέρος του μύθου του Τιτανικού και με αυτό το σκεπτικό ήταν ένας μοναδικός θάνατος».

Το χρονικό της μοιραίας αποστολής 

Παρασκευή

Η αποστολή αναχωρεί από τη Νέα Γη του Καναδά.

Σάββατο

Το βράδυ του Σαββάτου ο βρετανός δισεκατομμυριούχος και λάτρης της περιπέτειας Χάμις Χάρντινγκ, ένας από τους πέντε επιβαίνοντες στο μοιραίο βαθυσκάφος, γράφει σε ανάρτησή του στο Facebook: “Λόγω του χειρότερου χειμώνα εδώ και 40 χρόνια στη Νέα Γη, αυτή η αποστολή θα είναι πιθανότατα η πρώτη και μοναδική επανδρωμένη στο ναυάγιο του Τιτανικού το 2023. Μόλις άνοιξε παράθυρο ευνοϊκών καιρικών συνθηκών και θα επιχειρήσουμε την κατάδυση αύριο”. Ήταν η τελευταία του ανάρτηση στο Facebook.

Κυριακή

11:00 (ώρα Ελλάδος): Το βαθυσκάφος Titan αναμενόταν να ξεκινήσει την κατάδυσή του, σύμφωνα με ανάρτηση του Χάρντινγκ στο Instagram. Καθυστέρησε, όμως, σύμφωνα με την αμερικανική Ακτοφυλακή.

15:00 (ώρα Ελλάδος): Το βαθυσκάφος Titan ξεκινά την κατάδυσή του στο ναυάγιο του Τιτανικού, σε βάθος 3.810 μέτρων στον βόρειο Ατλαντικό. Αναμενόταν να φθάσει εκεί σε περίπου 2 ώρες, αναφέρει η αμερικανική Ακτοφυλακή.

16:45 (ώρα Ελλάδος): Χάνεται η επικοινωνία μεταξύ του βαθυσκάφους Titan και του πλοίου που το μετέφερε στην περιοχή.

22:00 (ώρα Ελλάδος): Το βαθυσκάφος θα έπρεπε να έχει αναδυθεί στην επιφάνεια, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό. Αλλά κάτι τέτοιο δεν συνέβη.

23:40 (ώρα Ελλάδος): Η Ακτοφυλακή των ΗΠΑ ενημερώνεται από το καναδικό ερευνητικό πλοίο Polar Prince για την εξαφάνιση βαθυσκάφους με πέντε επιβαίνοντες, το οποίο κατευθυνόταν στην περιοχή του ναυαγίου του Τιτανικού, περίπου 900 ναυτικά μίλια ανατολικά του Κέιπ Κοντ των ΗΠΑ.

Δευτέρα

Αμερικανικά και καναδικά πλοία και αεροσκάφη σπεύδουν στην περιοχή, ρίχνουν σημαδούρες με σόναρ εμβέλειας σχεδόν 4 χιλιομέτρων, σύμφωνα με τον υποναύαρχο της αμερικανικής ακτοφυλακής Τζον Μόγκερ. Επισημαίνει πως είναι εξαιρετικά δύσκολη η διεξαγωγή έρευνας στην περιοχή, ενώ ζητείται συνδρομή εμπορικών πλοίων στην επιχείρηση.

Τρίτη

Το πρωί, η οικογένεια του πακιστανικής καταγωγής επιχειρηματία Σαχζάντα Νταγούντ επιβεβαιώνει ότι ο 48χρονος και ο 19χρονος γιος του, Σουλεϊμάν, βρίσκονται μέσα στο βαθυσκάφος Titan. Ζητά από τον κόσμο να προσευχηθεί για την ασφάλειά τους.

17:50 (ώρα Ελλάδος): Η Γαλλία ανακοινώνει ότι θα συνδράμει στις έρευνες, στέλνοντας το πλοίο Atalante με ένα ρομποτικό βαθυσκάφος που διαχειρίζεται το ωκεανογραφικό ινστιτούτο IFREMER.

Στη διάρκεια της ημέρας, καναδικό αεροσκάφος Lockheed P-3 Orion, το οποίο διαθέτει εξοπλισμό για τον εντοπισμό υποβρυχίων, ανιχνεύει ηχητικά σήματα επί αρκετές ώρες. Η αμερικανική Ακτοφυλακή δεν διευκρινίζει το χρονικό διάστημα. Το αμερικανικό δίκτυο CNN και το περιοδικό Rolling Stone αναφέρουν ότι καναδικό αεροσκάφος ανίχνευσε ήχους χτυπήματος ανά διαστήματα 30 λεπτών. Το Rolling Stone μεταδίδει ότι σόναρ κατέγραψε περισσότερους τέτοιους ήχους 4 ώρες αργότερα. Το CNN αναφέρει επίσης μεταγενέστερους ήχους, αλλά δεν τους περιγράφει με τον ίδιον τρόπο. Η Τζάνικε Μίκελσεν, φίλη του Χάρντινγκ, δηλώνει: «Όπως είναι τα πράγματα τώρα, θα ήταν θαύμα αν ανασύρονταν ζωντανοί».

Τετάρτη

Στη διάρκεια της ημέρας, η Ακτοφυλακή και το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, η Ακτοφυλακή του Καναδά και η εταιρία OceanGate Expeditions συγκροτούν κοινό κέντρο ελέγχου για τη διαχείριση της έρευνας.

09:00 (ώρα Ελλάδος): Η αμερικανική Ακτοφυλακή ανακοινώνει ότι καναδικό αεροσκάφος P-3 ανίχνευσε υποβρύχιους θορύβους. Γνωστοποιεί ότι τηλεχειριζόμενα ρομποτικά σκάφη κατευθύνονται στη συγκεκριμένη περιοχή και ότι ειδικοί του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ αναλύουν τα ηχητικά σήματα που καταγράφηκαν.

Το απόγευμα φθάνει στην περιοχή των ερευνών το γαλλικό ερευνητικό πλοίο Atalante που μεταφέρει το ρομποτικό βαθυσκάφος φθάνει στην περιοχή των ερευνών.

Πέμπτη

13:00 (ώρα Ελλάδος): Το διαθέσιμο οξυγόνο στο βαθυσκάφος εξαντλείται, σύμφωνα με την εκτίμηση της αμερικανικής ακτοφυλακής. Από τη στιγμή που το Titan σφραγίστηκε για να ξεκινήσει την αποστολή του, το οξυγόνο θα επαρκούσε για 96 ώρες, σύμφωνα με τις προδιαγραφές του. Ωστόσο αυτό εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως τυχόν απώλεια ενέργειας στα παγωμένα βάθη του ωκεανού.

21:00 (ώρα Ελλάδος): Επιβεβαιώνεται ότι τα συντρίμμια που βρέθηκαν κοντά στο ναυάγιο του Τιτανικού ανήκουν στο βαθυσκάφος Titan.

22:00 (ώρα Ελλάδος): Τα συντρίμμια υποδηλώνουν καταστροφική αποσυμπίεση που οδήγησε στη διάλυση του βαθυσκάφους, ανακοινώνει η Ακτοφυλακή. Δεν υπάρχουν επιζώντες.

 


 

Διαβάστε ακόμα:

Ανακοίνωση-«ταφόπλακα» της OceanGate Expeditions: «Και οι 5 επιβάτες στο υποβρύχιο “Titan” είναι νεκροί»

Τζέιμς Κάμερον για την τραγωδία του «Titan»: «Είμαι συγκλονισμένος από την ομοιότητα με την καταστροφή του Τιτανικού»

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This