Σε ολοένα δυσχερέστερη θέση βρίσκεται η Τουρκία με τη συνεχιζόμενη άρνηση της αμερικανικής κυβέρνησης να ανάψει το πράσινο φως για τον εκσυγχρονισμό και την πώληση νέων αεροσκαφών F-16 στην Αγκυρα. Αυτήν τη στιγμή οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν χάσει την υπεροπλία τους στον αέρα και την αποτελεσματική επιχειρησιακή ικανότητά τους. Η Τουρκία έχει αναγκαστεί να καθηλώσει στο έδαφος το 80% των τουρκικών και πεπαλαιωμένων F-16 της, με αποτέλεσμα οι τουρκικές Ε.Δ. να διαθέτουν μόνο 60 ετοιμοπόλεμα αεροσκάφη.
- Από την Κύρα Αδάμ
Ο λόγος είναι ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν προμηθεύει την Αγκυρα ούτε και με ανταλλακτικά για τα υπάρχοντα τουρκικά F-16, με αποτέλεσμα αυτά να καθηλώνονται στο έδαφος. Αυτά τα 60 ετοιμοπόλεμα αεροσκάφη η Αγκυρα δεν τα διαθέτει για υπερπτήσεις και παράνομες ασκήσεις της στο Αιγαίο και στην Αν. Μεσόγειο. Αυτό επιτρέπει στην Αγκυρα να εμφανίζεται ότι στηρίζει ένα άτυπο μορατόριουμ στο Αιγαίο, και την Αθήνα, επενδύοντας πάνω στην ανάγκη της Αγκυρας, να βαυκαλίζεται ότι ο Ερντογάν έχει αλλάξει σελίδα στα Ελληνοτουρκικά και να επιμένει ότι «υπάρχει νηνεμία στο Αιγαίο».
Η πραγματικότητα είναι ότι η Αγκυρα, λόγω της αδυναμίας της, δεν σηκώνει αεροσκάφη της στο Αιγαίο, τουναντίον έχει «πλημμυρίσει» το Αιγαίο με τουρκικά UAVs (μη επανδρωμένα αεροσκάφη), τα οποία οργώνουν σχεδόν καθημερινώς επί 12 ώρες το Αιγαίο από Βορρά προς Νότο και αντιστρόφως, διατηρώντας στο ακέραιο την παραβατική συμπεριφορά της και τις καθημερινές παραβιάσεις ελληνικής εθνικής κυριαρχίας.
Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Ερντογάν δείχνει αποφασισμένος να μην υποκύψει στις επιθυμίες της κυβέρνησης Μπάιντεν, που έχει συνδέσει το θέμα των F-16 στην Τουρκία με την αποδοχή ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από την Αγκυρα. Η τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν – Ερντογάν ουδέν απέδωσε, αλλά ούτε και η πρώτη προχθεσινή συνάντηση γνωριμίας των ΥΠΕΞ ΗΠΑ και Τουρκίας Μπλίνκεν και Φιντάν, στο περιθώριο της διεθνούς συνάντησης για την ανασυγκρότηση της Ουκρανίας στο Λονδίνο. Ο νέος ΥΠΕΞ της Τουρκίας επέμεινε ότι «δεν κοιταζόμαστε στα μάτια για κάθε θέμα», δηλώνοντας διπλωματικά ότι η Ουάσινγκτον και το ΝΑΤΟ θα ξεχάσουν την ένταξη της Σουηδίας, αν η Τουρκία δεν ικανοποιηθεί στις απαιτήσεις της για τα αμερικανικά F-16.
Αγορές οπλικών συστημάτων εκτός των νατοϊκών χωρών
Καθώς πλησιάζει η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ μέσα στον Ιούλιο, ο Ερντογάν αναμένεται να χρησιμοποιήσει το βαρύ πυροβολικό του, δηλαδή να στραφεί σε άλλες αγορές οπλικών συστημάτων εκτός των νατοϊκών χωρών. Είναι μια απειλή την οποία εκτοξεύει κατά διαστήματα ο Ερντογάν, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι θα στραφεί κατά κύριο λόγο στην αγορά ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών.
Ετσι και αλλιώς η Τουρκία έχει κάνει προ πολλού το πρώτο βήμα, αγοράζοντας και εγκαθιστώντας στο έδαφός της τους ρωσικούς πυραύλους S-400, για τους οποίους η Ουάσινγκτον και το ΝΑΤΟ δεν βγάζουν άχνα πλέον. Ωστόσο, μια ενδεχόμενη αγορά ρωσικών μαχητικών δεν λύνει τα άμεσα αμυντικά προβλήματα της Τουρκίας, δεδομένου ότι θα χρειαστούν περισσότερα από δύο χρόνια για την εκπαίδευση και ενσωμάτωση των ρωσικών αεροσκαφών στην τουρκική πολεμική αεροπορία.
Δεν μπορεί πάντως να μη σημειωθεί ότι τις παραμονές της Συνόδου του ΝΑΤΟ έχει ανακοινωθεί συνάντηση Πούτιν – Ερντογάν (στη Μόσχα ή την Αγκυρα), στην οποία αναμένεται να τεθεί και το θέμα τουρκικής αγοράς ρωσικών αεροσκαφών.
- Δείτε επίσης: Τι έταξε ο Μπλίνκεν στον Φιντάν για να πει το «ναι» για την είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ;