Απρόσμενα… ευκολόπιστος εμφανίστηκε σήμερα ο Σεργκέι Λαβρόφ, καθώς σε δηλώσεις του αναφορικά με την πρόσφατη απόπειρα πραξικοπήματος του Γεβγκένι Πριγκόζιν, η οποία έληξε αναίμακτα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως οι ΗΠΑ δεν είχαν καμία ανάμιξη.
Ειδικότερα, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, ο Λαβρόφ επισήμανε πως η Αμερικανίδα πρεσβευτής στη Μόσχα, Λιν Τρέισι, «έδωσε ενδείξεις» σήμερα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είχαν εμπλοκή στην ένοπλη ανταρσία της Wagner, προσθέτοντας πως η ανταρσία της πολυσυζητημένης μισθοφορικής οργάνωσης αποτελεί εσωτερική υπόθεση της Ρωσίας.
Foreign Minister Sergey Lavrov said today that Russia’s intelligence agencies are investigating the potential involvement of Western spies in the Prigozhin insurrection. Listen to him talk about his suspicions of the U.S., despite Washington’s signaling during the crisis. pic.twitter.com/p2llQXBW3g
— Kevin Rothrock (@KevinRothrock) June 26, 2023
Συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι οι ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών ερευνούν αν δυτικές υπηρεσίες κατασκοπείας διαδραμάτισαν κάποιον ρόλο στην όλη ιστορία. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε, επίσης, πως η Αμερικανίδα πρεσβευτής εξέφρασε την ελπίδα ότι το ρωσικό πυρηνικό οπλοστάσιο είναι ασφαλές, ενώ, τόνισε πως οι ισχυρισμοί της Δύσης και της Ουκρανίας ότι η Ρωσία σχεδιάζει να ανατινάξει τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στη νότια Ουκρανία είναι «ανοησίες».
🔴 #BREAKING#Lavrov: The allegations of Kiev and the West regarding Russia’s intention to bomb the #Zaporozhye Nuclear Power Plant are nonsense#Ukraine #Russia #Moscow #Kyiv #EU #USA #Germany #FRANCE #England#Italy #EuropeanUnion#China #Japan pic.twitter.com/Ap9A9pImxO
— Sky.Earth News (@Sky_Earth_News) June 26, 2023
Όσον αφορά στην τύχη των μισθοφόρων της Wagner, ο Λαβρόφ δήλωσε πως θα συνεχίσουν τις επιχειρήσεις τους στο Μαλί και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, επισημαίνοντας πως η ανταρσία της μισθοφορικής οργάνωσης δεν θα επηρεάσει τη σχέση της Μόσχας με τους συμμάχους της. «Τα μέλη της Wagner εργάζονται στο Μαλί και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία ως εκπαιδευτές. Αυτή η δουλειά ασφαλώς και θα συνεχιστεί», δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας σε συνέντευξή του στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο RT.
Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η Ευρώπη και η Γαλλία «εγκαταλείποντας την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και το Μαλί», οδήγησαν αυτές τις χώρες να στραφούν στη Ρωσία και την Wagner για να έχουν στρατιωτικούς εκπαιδευτές και να «διασφαλίσουν την ασφάλεια των ηγετών των χωρών αυτών». «Υπήρξαν πολλές κλήσεις (από ξένους εταίρους) στον πρόεδρο Πούτιν, για να του διατυπώσουν την υποστήριξη τους», είπε επίσης και πρόσθεσε ότι «με συνεργάτες και φίλους όχι (σ.σ δεν αλλάζει τίποτα). Όσο για τις άλλες (χώρες), ειλικρινά, δεν με νοιάζει. Οι σχέσεις με τη συλλογική Δύση έχουν καταστραφεί…».
Δείτε επίσης:
- Υπό διωγμό ο Πριγκοζίν! Τι μεταδίδουν τα ρωσικά δίκτυα
- Πρώτη εμφάνιση του Πούτιν μετά την ανταρσία της Wagner
- Μπάιντεν και Ζελένσκι συζήτησαν τα «πρόσφατα γεγονότα» στη Ρωσία